Лечение на упорито безсъние и тотално безсъние (хронично). Лекарства

Лечение на упорито безсъние и тотално безсъние (хронично). Лекарства

Хроничното безсъние или както го наричат още тотално безсъние или упорито безсъние, е състояние, при което проблемите със съня продължават повече от 3 седмици. Причини и лекарства за сън. Лечение с немедикаментозни методи.

На медицински език такова нарушение на съня се нарича “дисомния“. В международната класификация (МКБ) на болестта е присвоен код G47.0. Тя има няколко разновидности, а също има и дневна сънливост като диагноза.

Лечение на упорито безсъние (принципи)

Рационалният подход към безсънието има два компонента:

 1. Да се отстранят поддържащите фактори (липса на режим, нощни смени и др.);
 2. Да се лекуват психогенните причини (психически патологии, злоупотреба с лекарства и др.)

За съжаление в голям процент от случаите да се избегне приемането на лекарства за безсъние е неизбежно.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.
Класификация на заболяванията, свързани със съня според МКБ

Принцип на лечението е:

 1. Да се започне с най-меките безрецептурни препарати като валериана, Донормил, мелатонин;
 2. В леки случаи на безсъние са ефективни антихистамините;
 3. При изразено безсъние са ефективни транквилантите за неврози от тревожен тип (нощният сън се нарушава вторично);
 4. Предпочитат се лекарства с кратко действие като Имован, Зопиклон, защото те не причиняват дневна сънливост;
 5. Приемането на едно лекарство не трябва да надхвърля срока от 3 седмици заради риска от привикване.

Лекарствата се назначават както за епизодичен прием (в стресови ситуации), така и за курсово лечение.

При избора на сънотворно трябва да се отчита основният синдром, компонент от който се явява безсънието, както и особеностите на самото безсъние.

Например:

 • Ннай-изписвани са бензодиазепините, но те не са показани при затруднено пробуждане, защото влошават положението. Стилнокс (золпидем) обратно – повишава сутрешната активност.
 • Обаче при афективни разстройства, съпроводени с ранно събуждане, по-ефективен е Радедорм (нитразепам).

Болните с хронично безсъние получават лекарствено лечение за продължителен период. За тях трябва да се избягва изписването на няколко лекарства едновременно и да се внимава за ограничаване на минималните дози.

При намаляване на сънотворния ефект се налага да се смени лекарството.

Допълнение към лекарствената терапия са вечерните разходки, хидротерапия, психотерапия, автотренинг, ултравиолетови нагревки.

На някои болни помага затопляне на зоната на носа, а за други решението е да слушат успокояваща музика или природни звуци (дъжд, морски прибой).

Лекарства за безсъние (хапчета за сън)

Около 15% от пациентите с безсъние са принудени да пият сънотворни. Някои наименования се възприемат като безобидни, но въпреки това е рисково да се пият сънотворни по свое усмотрение. Тези лекарства са напълно неприемливи след зачеване, при кърмене и при нарушения на дишането. Не пийте сънотворни и когато ви е важно сутринта да бъдете с добри реакции и ясно мислене.

Ефектът от броенето е силно преувеличен

Лекарите имат правило: да изписват минимална доза за кратък курс (3 до 14 дни), за да се избегне рискът от привикване.

Повишаването на дозата с цел сигурно заспиване води до сериозен ръст на страничните ефекти.

Лекарства с рецепта

Бензодиазепините са най-употребяваните медикаменти: пред сън цинолазепам по 20 – 40 мг, диазепам по 6 — 10 мг, нитразепам по 5—10 мг, алпразолам по 0,5—1 мг и др.

Те успокояват нервната система, свалят тревожността, страха и раздразнителността, отпускат мускулатурата. Във високи дози причиняват сънливост.

Примери за транквиланти:

Геродорм, Екодорм, Зопиклон, Стилнокс, Золсана, Грандаксин, Рудотел, Атаракс, Седуксен

Цинолазепам (Геродорм) е показан точно за безсъние. Негов плюс е, че причинява минимална седация, но силен ефект върху заспиването. Пациентите не се будят при шум и спят повече. Геродорм е евтин и със зелена рецепта, което важи за всички бензодиазепини.

В последно време с добър ефект се използва Имован, Екодорм, Зопиклон (зопиклон), които в значителна степен са лишени от недостатъците на класическите сънотворни (сутрешна седация и др.). Дозата е по 7,5 мг (1 таблетка) 30-40 минути пред сън, заедно с много вода. В старческа възраст се препоръчва ½ таблетка. Курсът е от 3 до 28 дни.

Също така ефективен в лечението на безсъние е Стилнокс, Золсана (золпидем). Той въздейства на скоро открити рецептори, свързани с механизма на съня. Лекарството поддържа физиологичната структура на съня, затова се понася добре и не отслабва ефекта си при дълга употреба. Дозата се колебае от 0,05 г до 0,01 г (1 таблетка) пред сън. Спирането е постепенно, чрез намаляване на дозата.

 • Общ принцип на бензодиазепините за сън е, че имат съкратен период на действие и сутринта влиянието им се прекратява. Така се редуцира рискът от сънливост и замъглено съзнание през деня. Те ускоряват заспиването и подобряват естеството на нощната почивка, елиминирайки междинните пробуждания.
 • Минуси: ако прекалите с дозата, може да си причините привикване и зависимост. Спирането на бензодиазепините страна постепенно. Рязкото прекратяване води до обостряне на безсънието.
Примери за барбитурати:

Реладорм, Фенобарбитал, Белергамин

Успокояват нервната система, намаляват тревожността, справят се с депресия и свързаното с нея безсъние. В последно време не се предпочитат заради широкия набор от нежелателни ефекти и развитието на лекарствена зависимост.

Съвети за заспиване

Барбитуратите са с много широк диапазон – някои причиняват съвсем лека седация, а други имат упойващ ефект. Изписват се индивидуално според причината. С особена предпазливост се назначават на възрастни хора и на пациенти с хронични страдания на бъбреци, черен и бял дроб, както и при психични разстройства.

Популярни антихистамини за безсъние:

Дифенхидрамин, Калмабен, Донормил, Прометазин

Блокаторите на хистаминовите H1 – рецептори (антихистаминни средства) успокояват, подпомагат бързото заспиване, но потискат нервната система за дълъг период. Затова сутрин се проявяват нежелана сънливост и затормозеност.

Доста бързо се развива привикване и лекарствата в обичайните си дозировки представат да действат.

Антихистамините се взимат еднократно вечер, 20-30 минути пред сън: Калмабен 50 мг (1 таблетка), Донормил ½ или 1 таблетка, Прометазин 25 мг. Курс на лечение не превишава 2 седмици.

Лекарства без рецепта
 • Успокояващи – Валидол, растителни като валериана, ментови таблетки. Те потискат нервната с-ма, дават релаксиращ и като следствие – сънотворен ефект. Ментовото масло разширява съдовете и отпуска спазмираните мускулни влакна (гладки). Подобрява се храненето на мозъка;
 • Лекарства за мозъчното кръвообращение – Танакан, Мемоплант и лекарства на основата на гинко билоба. Позволяват курсов прием от 2-3 месеца. Подобряват работата на съдовете и мозъка, нормализират процесите на възбуждане и потискане на нервна с-ма, подкрепят паметта, способността за внимаване и съня. Приемат се по 2 пъти дневно;.
 • Адаптогени – препарати с мелатонин, хормон от епифизата за осигуряване на съня. Регулира денонощните ритми, биологичния часовник и дава възможност за отпочиване на невната с-ма. Пият се преди сън. Тези лекарства започват да действа 1-2 час след изпиване.
Хомеопатия при безсъние и тревожност

Седатиф PC е комбинация на Боарон, която лекува нервите и разстройства на съня. За деца е по-ефикасно да се вземе течна форма, например Киетюд, пак комбинирано лекарство. За най-мъничките – бебетата, е подходяща Камилия (при нарушения на съня поради никнене на зъбки).

От конституционалните (моно) препарати се открояват Кофеа, предпочитана в потенция D6. Тя помага срещу превъзбуда и прекалена чувствителност. Сред симптомите за избора й са диария и стомашна болезненост.

Ако причина за безсънието са преумора/ изтощение, повече подхождат Нукс Вомика и Кокулус. При психосоматични причини се предпочита Стафизагрия. Сулфур е за трудно заспиване и повърхностен сън. Пулсатила се дава при натрапчиви мисли, които пречат на съня.

Имаме подробен материал по темата, вижте го ТУК:

Какво препоръчва Петър Дънов при упорито безсъние

Мисли правилно – това е рецептата на Учителя за всички болести и проблеми. Специално за съня той препоръчва режим, безмесна храна, спокойствие и добро настроение. На болния помагат топли бани за краката вечер, сутрешна гимнастика и общуването със здрави хора.

Мнение: Как се справих с тотално безсъние с лекарства и билки
Нора Нурикян от София
Нора Нурикян от София

 

Ако някой твърдеше пред мен, че може въобще да не се спи и пак да се живее, щях да споря. Чела съм за древно китайско мъчение без сън, от което жертвите бързо умирали. Случи ми се – мъчение е, но не умрях, а продължи мъчително дълго. Диагнозата ми е хронично безсъние, породено от нервно разстройство. Лекувана бях с леки медикаменти като Нованайт и Неолексан и с тежката артиления – антидепресанта Амитриптилин. Известно време бях на хомеопатия – Хамомила.

Лекарствата постепенно притъпиха симптомите и ми осигуриха по 2-3 часа сън. Не беше зле, но не беше и достатъчно. Не губех надежда напълно да се излекувам. Проблемът беше, че всяко лекарство имаше свой срок, а той не ми достигаше. Затова избрах да продължа с билки, при които няма риск за пристрастяване. От няколко месеца пия Демир бозан и сънят ми изцяло се регулира. С билките продължаваме да работим върху причините. Нещата се получават, защото Демир бозан ми даде време – за лечение и за осмисляне на проблемните точки в живота ми.

Нора Нурикян от София

Немедикаментозно лечение

Масажите, релаксиращите вани, физиотерапията са ефективни при лечението на безсъние. Ароматерапията, вечерната медитация, часовете по йога ще бъдат полезни.

Масажът нормализира кръвообращението в близост до мозъка и гръбначния мозък, облекчава мускулния тонус. Особено полезно е да имате сесия непосредствено преди лягане. Курсът включва 10–20 процедури.

Физиотерапевтичните лечения използват магнитотерапия, електрофореза със седативи, рефлексотерапия (акупунктура). Баните са достъпен начин да се отпуснете след работен ден, да се отдалечите от ежедневните проблеми, да облекчите мускулното и психическо напрежение.

Ароматерапията за успокояване и релаксация препоръчва използването на етерични масла от лавандула, лайка, валериана, маточина или жасмин (5-7 капки в арома лампа или 3-4 капки в аромакулон).

Други ефективни и безопасни лечения за безсъние са когнитивна терапия и промяна в поведението. Такава работа се извършва от психолог или психотерапевт и включва преподаване на техники за релаксация, спазване на хигиената на съня, нарушаване на стереотипите на човека относно причините за безсънието.

Методи за предотвратяване на хронично безсъние

За да се избегне развитието на безсъние, следните мерки помагат:

 • избягване на злоупотреба с алкохол и енергийни напитки;
 • ограничение на кафе и силен чай;
 • придържане към ритъм на сън и будност – отказ от дневен сън и нощен начин на живот, фиксирано време за ставане и заспиване;
 • редовни спортни дейности (домашна гимнастика, фитнес, плуване, джогинг, ходене на фитнес и др.);
 • лека вечеря – плодове, млечни продукти, зеленчуци.

Мелатонинът е хормон, който регулира циркадните ритми и улеснява заспиването. Може да се произвежда само в достатъчни количества при пълна тъмнина, така че трябва да сте сигурни, че спалнята е тъмна.

Преди лягане се препоръчва да се проветрява стаята и да не се натоварва мозъкът с четене, гледане на видеоклипове, слушане на енергична или тежка музика или физическа активност в продължение на 2 часа.

Фактори и причини за упорито безсъние

Хроничното безсъние не е самостоятелно заболяване. Свързва се с физически или психически разстройства. Продължителното безсъние се провокира от следните фактори:

 • алкохолизъм;
 • неврологични нарушения (панически атаки, стрес, неврози);
 • соматични заболявания (хипертония, язва на стомаха, артроза и др.);
 • психични заболявания (депресия, старческа деменция, шизофрения).

Патологиите на централната нервна система, хъркането и апнеята (нощно задържане на дишането) и мозъчното сътресение също може да оказват негативно влияние върху качеството на съня.

Другите причини за хронично безсъние включват прием на някои лекарства (антидепресанти, диуретици, Теотард и др.), злоупотреба с енергийни напитки, кафе и силен чай. Проблеми със заспиването често се съобщават от бременни жени и възрастни хора.

Безсъние се развива при нарушение на режима на работа и почивка, при нощна работа, а също така и в следствие на навик да се яде обилно, при липса на хранителни вещества и витамини и изтощение.

Продължителното безсъние е свързано със сериозни заболявания. Ето защо при продължителни нарушения на съня, си струва да се изследвате и да разберете причината за разстройството.

Вижте и ТОВА непременно за най-лесния вариант при лечение на безсъние без да се пият хапчета и без да ви трябва рецепта:

Неврологичен произход на тоталното безсъние

Стресът и безсънието често вървят ръка за ръка. Редовният психологически стрес нарушава работата на нервната система, включително на областите на мозъка, които отговарят за съня и будността. Хормонът на съня се произвежда по-малко от нормата, а адреналиноподобните вещества, напротив, са повече. Следователно нервната система е превъзбудена, човек трудно заспива.

Неврозата е вторият най-често срещан неврологичен фактор, причиняващ безсъние. Тя е следствие от травматична ситуация, неблагоприятна обстановка в семейството или на работното място, междуличностни и вътрешноличностни конфликти, а понякога е свързана с ендокринни разстройства. Хроничният стрес в повечето случаи се превръща в неврози.

При тревожни разстройства безсънието е най-силно изразено. Най-често проблеми със съня възникват при панически атаки, които са придружени от силен страх или страхова невроза, дихателна недостатъчност, тахикардия (сърцебиене), изпотяване.

Соматична форма на заболяването

Различните заболявания могат да допринесат за нарушения на съня:

 • хипертония;
 • диабет;
 • сърбящи дерматози и други кожни заболявания;
 • болки с различна етиология (в главата, ставите и др.);
 • язвена болест;
 • хормонални смущения, например тиреотоксикоза (повишаване нивото на тиреоидни хормони в щитовидната жлеза);
 • стенокардия.

При соматичните патологии човек не може да заспи дълго време поради факта, че се чувства зле. Събужда се през нощта от болка, а през деня се чувства съкрушен и сънлив.

Неспокойният нощен сън е свързан понякога с нарушена циркулация на кръвта в гръбначния мозък и мозъка, левкемия и други кръвни заболявания.

Безсънието може се причинява от уринарна инконтиненция (незадържане на урината). Причинява се не само от нервни разстройства, но и от инфекции на отделителната система, диабет и алергии. В същото време сънят е повърхностен, лек, съществува страх у човека от напикаване на леглото, което провокира още по-голямо напрежение. Честото събуждане до тоалетната ще намали качеството и общата продължителност на съня.

Упорито безсъние на фона на психични разстройства

Тази група причини е много по-сериозна от неврологичните разстройства, тъй като не говорим за стрес и неврози, а за психични заболявания.

При депресия безсънието се проявява по различни начини в зависимост от тежестта на нервното разстройство. Леката форма е придружена от повишена сънливост и неуспех на цикъла бодърстване-сън (хиперсомния). Но при умерена и тежка депресия естеството на съня (или неговия цикъл) се променя, развива се хронично безсъние. Трудно е човек да заспи, сънят е нестабилен, до сутринта е трудно да се събуди и да бъде буден.

Друго психично заболяване – шизофрения – нарушава структурата на съня, той става неспокоен и може да отсъства няколко дни подред. Това е типично за периоди на обостряне на заболяването, след което човек, напротив, изпада в състояние на летаргия и сънливост.

Безсънието е една от проявите на биполярно разстройство на личността, при което има рязка промяна в афективните и депресивни състояния. Преди това заболяване се наричаше маниакално-депресивна психоза.

Хронично безсъние и невъзможност за сън се наблюдават при сенилна деменция. Характеризира се с нощно възбуждане на нервната система и дневен спад в умствената дейност. В напреднала възраст безсънието е най-трудно за лечение, ситуацията се влошава от атрофични и съдови промени в мозъка.

Рискови групи

Хроничното разстройство на съня, според статистиката, е най-разпространено сред възрастни и жени на средна възраст. Това са основните рискови групи.

Хората в напреднала възраст често страдат от безсъние, което продължава месеци или дори години и човек не може да направи нищо по въпроса. Основните причини за това са стареенето на мозъка, ниската физическа активност, самотата. Освен това в напреднала възраст физиологично намалява нуждата на тялото от нощен сън.

При жени над 40 години лишаването от сън може да продължи седмици. Това се дължи на много фактори – емоционална податливост, подозрителност, безпокойство за порасналите деца, климактерични промени.

Други рискови фактори:

 • неправилно хранене;
 • хронична липса на сън, работа на нощна смяна;
 • преумора;
 • чести полети, смяна на часови зони;
 • неконтролиран прием на лекарства и стимуланти;
 • интензивна умствена работа.

Лечението на хронично безсъние зависи от симптомите. За да се определи точната диагноза и да се предпише курс на лечение, препоръчително е да се консултирате със специалист.

Предупреждения при лечение на тотално безсъние

Около една пета от пациентите, особено тези с психични или физически заболявания, се нуждаят от хапчета за сън. В други случаи справянето с причините за безсънието, използването на леки лекарства без рецепта и техники за релаксация без лекарства може да е достатъчно.

Не можете да приемате хапчета за сън без предварителна диагноза и лекарско предписание. Те имат редица тежки противопоказания и странични ефекти.

Още информация и източници на английски: Лечение на упорито безсъние; * Лекарства за тотално безсъние; * Причини за хронично безсъние.

Лекарите винаги предписват такива средства във възможно най-ниската доза, тъй като подтискането на централната нервна система, както и нейното превъзбуждане, е еднакво опасна за здравето.

Хапчетата за сън са забранени за бременни и кърмещи жени, за пациенти с дихателни нарушения по време на сън, за хора, чиято дейност е свързана с концентрация и бързи реакции.

Заключение

Липсата на адекватно лечение на безсънието може да доведе до негативни последици за психическото и физическото здраве. В случай на повтарящи се ситуации, свързани с проблеми със заспиването или други нарушения на съня, трябва да се консултирате с лекар-сомнолог. Ако това не е възможно, тогава уговорете среща с невролог. Наложително е да се подложите на преглед за наличие на соматични заболявания.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
, , , , , , , , , , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 2 Comments

  1. Ралица

   И мен ме мъчи тотално безсъние. Имам по 4-5 нощи без сън, а денем съм като в унес. Искам и аз да пия билки, избрах Демир бозан за нерви и за успокояване.

  2. Николай

   Упорито безсъние не е болест, а симптомче, а от какво си болен е друга работа. При нерви и нервни причини за предпочитане са билките, мой извод. Аз съм пил и мелатонин, и витамини, но билките помагат най-трайно.

  Вашият коментар