Кои са добрите лекарства за световъртеж и шум в ушите + билки (личен опит)

Кои са добрите лекарства за световъртеж и шум в ушите + билки (личен опит)

Личен опит при пиене на лекарства за световъртеж и шум в ушите. Вертигохил, Вестибо за вестибуларен апарат. Бетасерк, Арлеверт, Цинаризин. Как излекувах световъртежа (от първо лице)

Шум или звън в ушите и главата + световъртеж – те не са отделни заболявания, а последствия от болестна промяна в тялото. Сривът се провокира от нещо безобидно като прекалена умора, но и от супер сериозни патологии като тумор и болест на Мениер.

Медицината нарича шуменето тинитус, а световъртежа – вертиго. Те са силно дискомфортни и не позволяват да се стои без лечение. Често имаме в добавка главоболие, гадене и повръщане. И още по-зле – намаляване на слуха.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Дискомфортът при тинитус градира в 4 степени: от лека форма и нощен дискомфорт се стига до денонощно шумене. Най-зле е, когато шумът стане натрапчив и непоносим. Тогава пациентът е нетрудоспособен.

Как действат всички лекарства за световъртеж и шум в ушите

Първо, няма вълшебно хапче. „Хапчетата“ са много и се изписват според причината за шума и световъртежа.

Например при остеохондроза се дават аналгетици и нестероидни противовъзпалителни като мелоксикам и нимезулид. Миорелаксанти отпускат мускулатурата, има лекарства срещу спазми.

Провокаторът може да е съдов проблем, тумор или друга патология. Тогава цел е същинското заболяване. Например при високо кръвно не се използват лекарства против световъртеж. Той отминава, когато се нормализира налягането чрез инхибитори на ангеотензиновите рецептори или бета-блокери.

За всяка причина има отделен подход.

Действие при световъртеж
Ако е повишено кръвното налягане

Популярните лекарства за повишено кръвно + вертиго са Метопролол (1-2 Х 50-100 мг), Каптоприл (2 Х 25 мг) и Лориста (1 Х 50 мг, макс 100 мг). Тези лекарства противодействат на едно вещество в тялото ни, което свива кр. съдове. Свиването причинява покачване на налягането в тях. И обратно – при отпускане налягането спада. Съпътстващият симптом вертиго отшумява.

Цитираните препарати имат свои негативни ефекти, сред които фигурира и световъртеж. Други неприятни прояви са главоболие и сънливост.

Ако е нарушено кръвообращението

Най-честа причина за световъртеж и шум в ушите е нарушение на кръвообращението. То се получава от травми, атеросклероза, хипертония и др.

Назначават се блокери на калциевите канали, които помагат за разширяване на съдовете, подобряване на тяхната гъвкавост, проводимост и здравина (Цинаризин 3 Х 25-50 мг).

Ноотропните препарати подобряват микроциркулацията в тъканите на мозъка и намаляват кислородния глад (Пирацетам, Винпоцетин 3 Х 5-10 мг, Церебролизин).

Има полза и от успокояващи таблетки.

Ако е заболяло ухо

Световъртеж, причинен от заболяване на ухото, се лекува с комплекс от таблетки.

 • Против температурата – Парацетамол, Ибупрофен, Нурофен. При отит Т°С се вдига и над 38°С. Освен световъртеж и шум,  в болното ухо се появяват пукане и хрущене;
 • Невролептици – Прометазин, Хлорпромазин. Ползват се при болест на Мениер при остър пристъп. Помагат за премахване на странични звуци и нормализират общото състояние на пациента;
 • Антибиотици – Азитромицин, Цефазолин, Амоксицилин. Ползват се при възпалителен процес, при дълго течение на болестта, при гноен отит;
 • Специални лекарства – Бетасерк. Използва се за възстановяване на вестибуларната функция и намаляване на шума.
Действие при шум в ушите

Таблетките против шум в главата купират негативната симптоматика, но нямат за цел да се справят с първопричината. Тези лекарства се отнасят към различни фармакологични групи и се различават по механизъм на действие. Принципно те контактуват със съдовите рецептори, намалявайки съдовия тонус, отпускайки съдовете и увеличавайки техния просвет. На практика спада кръвното налягане и се усилва доставката на кислород.

Този тип лекарства подобряват съкратителната способност на миокарда, балансират електролитния обмен, възстановяват запаса от витамини в организма, компенсират дефицита на желязо, действат като миорелаксанти, реставрират хрущялните тъкани, което нормализира церебралния кръвоток при шийна остеохондроза, благотворно повлияват нервната система.

Как излекувах световъртежа с лекарства и билки

Роси, Как излекувах световъртежа
Роси Пеева от Ямбол

 

Привет от Ямбол! Реших да ви пиша и да разкажа за своя опит с лечението на световъртеж. На мен също ми помогна такъв тип споделяне, но се случи пред лекарския кабинет. Вярвам, че разказът ми ще стигне до много повече нуждаещи се.

Не омаловажавам работата на лекарите и си взимам редовно лекарствата. Но те не бяха съвсем достатъчни. Получих световъртеж без ясна причина. Нямах видими изменения, изследванията също не бяха категорични. Започнахме лечение на симптомите. Първо пих Вестибо от 8 мг. Епизодите на замайване намаляха. Имах слаб шум в ухото, който почти се заличи.

Все още ми се гадеше, затова заменихме Вестибо с Бетасерк. Подобрявал притока на кръв към ухото. Имах прогрес, но проблемът остана. Виждах известна несигурност в лекаря ми, затова потърсих още мнения. Стигнах до билките.

Научих, че Демир бозан лекува успешно световъртеж, каквато и да е причината. Видя ми се странно, но после се сетих, че билките са полифункционални – те действат на много нива, а не като лекарствата. Прочетох, че Демир бозан се справя с възпалявания, вестибуларни нарушения, съдови проблеми и атеросклероза, пречиства кръвта и храни органите. И важно: лекува нервите, които нерядко провокират моя симптом.

Не спрях лекарствата, само включих билковия продукт. Демир бозан даде категоричен ефект за 4 седмици. Замайването спря, гаденето също. Тъй като причината за болестта ми не се разбра, след подобрението взех смело решение. Спрях лекарствата, но оставих чая. И без това една кутия е за 3 месеца. Довърших я, а после починах още 3 месеца. Сега за втори път пия Демир бозан – за сигурност и за още по-добро изчистване на тялото ми. Билките регулират и оздравяват вътрешно, а аз го чувствам. Вече съм ОК!

Така се оправих, а сега ще дам лекарствата за световъртеж, за които научих по време на терапията ми. За някои четох, за други събрах отзиви от колеги-пациенти, трети пих лично, както споменах по-горе. Смятам, че е полезно информацията да бъде на едно място.

Кои са добрите лекарства за световъртеж и шум в ушите

Специалните лекарства за замайване въздействат или на вестибуларния апарат, или на системата от съдове. Повечето са химия, но има и един интересен хомеопатичен – Вертигохил.

Вертигохил

У нас се продава на таблетки, но някъде го дават и на капки. Не мисля, че има значение за действието, а само относно навика да се гълтат таблетки. Хомеопатичните не трябва да се гълтат, а се разтварят под езика. Обаче и да се глътне Вертигохил, пак действа.

Казват, че е най-добър при атеросклероза, защото влияе на кръвоносните съдове. Пие се редовно  3 Х 3 табл., но има и схема за спешна помощ при пристъпи. Изпробвала съм го и наистина спира замайването. Тогава пих по 1 табл. през 15 мин., както пише на упътването, и пристъпът ми мина.

Ето какво ми разказа един човек, който има много опит с хомеопатия.

Мнение №1: За Вертигохил и съчетанието му с билки при световъртеж

Огнян, вертигохил мнения
Огнян Матев от Димитровград

 

Аз съм на 27 г. Получих дисфункция на вегетативната нервна система, паник атаки, а в последните 4 месеца и пристъпи на световъртеж. Веднъж така ми се зави свят, че ми извикаха линейка. В болницата казаха исхемична атака. Изписаха лекарства за съдова система и ме изписаха с подобрение.

Само че замайването остана, заедно с гадене. Трябваше да работя, а не се държах на крака. Направиха ми изследвания за болест на Мениер и други неща, но нищо. Тогава съседка на майка ми каза за Вертигохил. Взех си го сам, без да питам. На мига изпих 2 хапчета през 15 мин. и легнах да спя. Сутринта се събудих в друг свят. Нямаше нито гадене, нито световъртеж. Цели 3 дни бях в рая и тогава пак ме завъртя. Разбрах, че съм на прав път, но няма да стане веднага.

Подкрепих Вертигохил с билки. Същата съседка така е комбинирала. Билките са Демир бозан, специална смеска с лечебна цел. Това съчетание се оказа моето нещо. Споделям го смело, защото вече 1 месец не съм имал нито един пристъп, нито минута със замайване или гадене. Животът пак е цветен, благодарение на природните средства. За мен хомеопатията и билките са точното нещо и продължавам да ги пия, за да съм сигурен, че ще съм наред и в бъдеще.

Огнян Матев от Димитровград

Вестибо

Продължавам нататък. Бях чула, че сред всички лекарства най-безобидното е Вестибо. Бях склонна да вярвам, защото го пих и имах слабо подобрение. Но се оказа, че Вестибо съдържа синтетичен хистамин и работи като хистамин. Не е слабо, заблудила съм се. Лекува световъртеж, шумене в главата и загуба на слуха, дори болест на Мениер.

Синтетичният хистамин подобрява кръвното оросяване на вътрешното ухо и балансира налягането му. По този начин симптомите отминават. Значи това е симптоматично лекарство – то лекува само проявите на болестта, а не самата болест. Но когато си зле, и на това се радваш. Помага, докато се търси и лекува причината.

Бетасерк

Той е 2 пъти по-скъп от Вертигото, но друга разлика не намирам. Лечебното вещество на Вертиго и на Бетасерк е едно и също – синтетичният аналог на хистамина бетахистин. Попаднах на медицинско ревю, в което намираха някаква разлика между двете лекарства на база различен производител и метод на производство, но не ми стана съвсем ясно. Пила съм и Бетасерк, имах сякаш подобрение, но наистина не намирам сериозно различие. Ако някой е по-наясно, може да пише в коментарите, за да внесе светлина по въпроса.

Още информация и източници на английски: Как се ползва Бетасерк (бетахистинов дихидрохлорид) при шум в ушите и Мениер. * Действие на Арлеверт, Цинаризин и Дименхидринат.

Арлеверт

Така, ето я и тежката артилерия – и като цена, и като действие. Това е сборно лекарство – съчетание на цинаризин и дименхидринат. Първото е за вестибуларния апарат, а другото е антихистамин. В съчетание са доста ефикасни – казват, че веднага си заминават всякакво замайване, гадене и т.н. Една опаковка е 36 лв, докато съставките му поотделно са по-евтин вариант.

Цинаризин

Това лекарство въздейства върху един център в мозъка, който отговаря за пазенето на равновесие. Благодарение на него вървим в права линия и въобще сме изправени, без да падаме. Освен това то много силно разширява кр. съдове, поради което веднага се подава повече кислород към мозъка и органите. Много го хвалят не само при световъртеж, но и при силни други симптоми като шум в главата, гадене, нистагъм и т.н. Веднага го дават при нарушения на равновесието, 3 Х 3 хапчета. Лично аз се въздържах от този препарат и потърсих други възможности, защото с него лечението продължава до 6 месеца, а това ми се видя много. И все пак отзивите за Цинаризин са супер.

Дименхидринат

Втората съставка в Арлеверт се продава и отделно, пак за вестибуларни проблеми. То е антихистамин – тоест потиска хистаминовите рецептори, съответно онзи център в мозъка, който ръководи равновесието. По този начин се противодейства на превъзбуждането на вестибуларния апарат и се получава едно приспивно въздействие. Четох някъде да го сравняват с упойка, едва ли не. Същественото тук е, че оправя съня, защото при много хора замайването върви с шум, а шумът пречи да се спи.

Мнение №2: Цинаризин и чай при шум в ушите

 

Атанас, цинаризин мнения
Атанас Гачев от Пазарджик

 

На 45 г. започнах да чувам шумове – системно. Изплаших се, че е в главата, тоест нещо психическо. С облекчение научих, че шумът не е в главата, а в ушите. И че не е психическо, а неврологично. Започнаха ме с хапчета. Шумът намаля, но частично. Разочаровах се, защото очаквах бързо да се оправят нещата. Неврологично не звучеше толкова страшно.

Коригираха лекарствената терапия и включиха Цинаризин. Веднага усетих явен ефект и отново се изпълних с надежда. Уви, не се излекувах. Лекарството ми влияеше добре, но все още чувах онова гадно шумене.

Без да спирам Цинаризин, започнах Демир бозан. За този чай четох супер отзиви, особено за неврологични проблеми и за моя симптом. Заради блатния тъжник в него бил особено силен при замайване и вестибуларни проблеми. Кризите рязко намаляха, замайването се тушира, шумът намаля. Мисля, че добре си паснаха Цинаризин и Демир бозан, не знам. Аз ги пих заедно, докато сиптомите напълно изчезнат. Не съм имал пристъпи от няколко месеца. Мисля зимата да изпия още един курс Демир бозан, за да затвърдя резултата. Много добре влияе на съдовете и на захранването с кръв, което ми е важно. Вече съм на възраст да мисля за здравето си и най-вече за сърцето, за кръвоноснабдяването и за мозъка си. Радвам се, че открих Демир бозан, препоръчвам го без капка съмнение.

Атанас Гачев от Пазарджик

Беше ми супер полезно да прочета и ТОВА:

Ако споделите свой опит в коментарите, ще съм щастлива за подкрепата ви. Със здраве: Роси

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
, , , , , , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 3 Comments

  1. Василка

   Пила съм Цинаризин на Софарма, за мен е супер лекарство, веднага помага, даже няма нужда да се пие цялата доза. Арлеверт е по-силно, но няма да дам 36 лв вместо 1 лев, колкото е Цинаризина.

  2. Ганка

   Аз пък не съм спестявала от лекарства и от здраве, защото какъв е смисъла от парите, ако нямаш здраве да ги харчиш. Като трябва да се пие нещо, ще се пие, колкото и да струва.

  3. Станимир Чанев

   Много съм доволен от Демир бозан при световъртеж. Баща ми се вдигна с него, а колко лекарства гълта преди това. Той е на 80 г. и не даваха много надежда, постоянно залиташе, даже два пъти пада като ходи до магазина. Но сега е добре, пие си билките и нямаме проблеми.

  Вашият коментар