Как излекувах световъртежа. Истории на хора, спрели виене на свят

Как излекувах световъртежа. Истории на хора, спрели виене на свят
Психогенен световъртеж. Нови лекарства. Бабини рецепти.

Излекувани от световъртеж разказват как са се отървали от него. Психогенен световъртеж. Нови лекарства. Бабини рецепти. Какво да правим при виене на свят. Помага ли ябълков оцет и как?

Световъртеж не е самостоятелно заболяване, а само симптом. За жалост – симптом на множество разнообразни болести, включително такива на нервна основа. Само по появата на световъртеж няма как да разпознаем причината. А причината ни трябва, за да се излекуваме от тази крайно дискомфортна пречка за нормален живот.

Какво да правим при световъртеж?

Можем да сме спокойни, ако сме имали няколко епизодични случаи на световъртеж. Очевидно те не са били породени от болест, а от обикновени неща като преумора или морска болест.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.
Диагнози, при които главоболието се комбинира със световъртеж, как да разпознаем?

Друга е ситуацията, ако завиването на свят се случва периодично, многократно и не се прекратява само. Още по-голямо внимание трябва да обърнем, ако световъртежът се придружава от други неблагополучия като гадене, несръчност, дезориентация, главоболие, някакво изменение на слуха (напр. шум).

Като цяло, няма да се избегне срещата със специалист. Но междувременно да си помогнем.

 • Ако за първи път ви се завива свят, не се паникьосвайте. Седнете, направете няколко дълбоки вдишвания и постойте със затворени очи няколко минутки.
 • Ако кризата идва след момент на стрес, пийнете нещо успокоително, дори да е само ментов чай.
 • При първа възможност премерете кръвното. Възможно е да видите високи стойности. Хапнете чесън, направете си чай от каркаде и не яжте солено.

Всичко това едва ли ще подейства при поредна криза на световъртеж. Седнете или легнете, за да предотвратите падане и направете нещо от следните предложения, според усещането си за причината:

 • Сложете си компрес с лед;
 • Фиксирайте поглед в точка на пода, за да възстановите връзката между зрителните и вестибуларните анализатори;
 • Дишайте дълбоко, за да елиминирате световъртеж поради кислородна недостатъчност;
 • Свийте се, докосвайки с глава коленете, за да оросите мозъка;
 • Изпийте чаша с вода, може да сте обезводнени;
 • Ако имате съмнение, че пристъпът е свързан с падане на захарта, хапнете нещо сладко.

Ако нищо не помогне, а напротив – симптомите се усилят, извикайте линейка. Може световъртежът да е признак за настъпващ инсулт, особено в напреднала възраст.

Истории за лечение на виене на свят

Тези истории на излекували се от световъртеж получихме след специално допитване във Фейсбук, в нашата група “Живот и здраве, билки и лекарства”. Много хора се отзоваха на запитването им, а най-интересните от тях помолихме за повече подробности. Някои от тях се съгласиха и дори ни изпратиха свои снимки, за да помогнат и на други да се излекуват от виене на свят, защото проблемът става все по-“модерен”.

История №1: Шум в ушите и виене на свят спря с хубави билки
Краси Ангелова
Краси Ангелова от Силистра

 

Световъртеж и шум в ушите ми стъжниха живота. Уж не е опасно, но е отвратително и след всяка криза се чувствах като парцал.

Опитвала съм какво ли не – от акупунктура и хомеопатия през стандартните Кавинтон и Бетасерк до по-нетрадиционни лекарства като Берлицетин и Селеногин. Всички те имаха ефект, не мога да го отрека. Но шумът не ме напускаше, а виенето на свят ме измъчваше периодично. Двете заедно бяха като китайска капка, а аз стигнах до ръба на полудяване.

Обаче от всяко нещо има спасение, само да имаш късмета да го нацелиш. Аз съм късметлийка. Ориентирах се към билките и тогава нещата почнаха да се оправят стабилно. Най-голям успех при мен имаха билките Демир бозан, които са за почти всички нервни и психически заболявания. Сигурно само шизофрения не лекуват, макар че се съмнявам. Видях как работят и съм им крайно признателна. Пих чая Демир бозан три месеца и шумът изчезна. Преди него си замина и световъртежът. Оттогава една година и няма и помен от ужасното минало. Здрава съм и си вярвам, че каквото и да стане, ще се оправя и че винаги ще съм добре.

Краси Ангелова, Силистра

Какво е психогенен световъртеж?

За разлика от истинския световъртеж (вертиго) психогенният се описва като прималяване или причерняване пред очите. Няма ги гаденето, промените в слуха и специфичното усещане, че светът се върти около тялото. Психогенният световъртеж е пристъп на слабост, неувереност в движенията, разтреперване на крайниците, сърцебиене и др. вегетативни признаци.

Такъв световъртеж възниква на фона на психическо разстройство от невротичен тип, на фона на депресия.

Как да различим? Специфичното е, че психогенният световъртеж винаги е свързан с конкретен провокатор. Може да е ярка и забележима случка, примерно скарване. А може да е попадане в притеснителна ситуация като тясно пространство, шумна тълпа или качване на високо.

Психогенният световъртеж е резултат от изтощаване на нервната система. Човек се оплаква от периодични кризи, но на практика няма органично заболяване. Тук помага разрешаване на основния проблем – успокояване, лекуване на фобии, депресия и др.

Какви други причини може да има?

Физиологични:

 • Бързо, рязко, нелинейно движение като скачане от високо, люлки, атракциони;
 • Уплах (заради действието на хормоните на стреса);
 • Хипервентилация на дробовете (пренасищане с кислород);
 • Ниско ниво на желязо при небалансирано хранене – води до недостиг на кислород в кръвта и тъканите, вкл. в мозъка;
 • Хипогликемия при гладуване или нискокалорийна диета (изтощаване на енергийния запас на организма);
 • Световъртеж при жените поради менструация, бременност и др. нормални състояния.

Патологичен световъртеж възниква при:

 • Заболявания на вътрешното ухо (лабиринтит, Мениер, вестибуларен неврит), при които се нарушава възприятието и провеждането на слухови и вестибуларни импулси;
 • Остеохондроза и дискова херния на врата – „смачкване“ на кръвоносни съдове и нарушено хранене на мозъка;
 • Инсулти, тромбози, исхемия – в резултат на нарушено кръвоснабдяване мозъкът изпитва кислороден глад;
 • Мигрена и пароксизмален световъртеж;
 • Панически атаки;
 • Климактериум;
 • Тумор в мозъка;
 • Въздействие на някои лекарства.

Нови лекарства за световъртеж

Всички лекарства, купиращи вертиго (завиване на свят), се делят на групи според механизма си, по който въздействат:

 • Антагонисти на калция (Верапамил, Дилтиазем, Плендил) – таблетки усилват кръвния поток, разширяват просвета на коронарните съдове като повлиява тонуса, намаляват напрежението в миокарда, неговата съкратимост и предпазват от тромбообразуване;
 • Вазодилатори (Милсидомин, Но-шпа) – коригират микроциркулацията, разширяват просвета на съдовете;
 • Ноотропи (Пирацетам, Актовегин) –  подобряват мозъчното кръвообращение, купират хипоксия на мозъка;
 • Средства за активизиране на периферния кръвен поток (Проставазин, Троксевазин, Венорутон)  – нормализират проницаемостта на съдовите стени, кръвообращението, успокояват спазмите на гладката мускулатура;
 • Укрепващи съдовите стени (Антистенокардин, Трентал, Вазонит) – възстановяват еластичността на съдовите стени;
 • Антиоксиданти (Актовегин, Антиоксидант)  – извеждат свободните радикали, хидратират съдовете.
История №2: Излекувах си шум в ушите и световъртеж с билки
Неделиян Атанасов
Неделиян Атанасов от Чикаго

 

Получих шум в ушите и невероятен световъртеж заради стрес. Знам точно моментът, в който се случи – по време на развода ми. Бях в чужда страна, сам без роднини и с много проблеми. Мозъкът ми искаше да експлоадира, а всъщност не издържаха нервите. Нямах опора, нямах утеха, но трябваше по мъжки да удържа. Удържах, но ще призная как – с помощта на билки. Преди тях пих дълги месеци Бетасерк и Кавинтон – редувах ги, като си мислех, че като оправя кръвното и оросяването, ще спра шума и залитането. Не се получи, но аз търсих варианти и така попаднах на информацията за Демир бозан. Тези билки станаха моята последна надежда. Та те бяха помогнали на толкова много хора!

Баща ми поръча билките и ми ги прати до Щатите, защото нямаше как да си ги поръчам от чужбина. Започнах да ги пия с ентусиазъм и желязна дисциплина. И не беше напразно! Веднага почувствах сериозно облекчение. Още след седмица редовен прием шумът намаля. Моментите на залитане също. Трябваше да минат три месеца, докато всичко изчезне напълно. Но се случи! Приключих си кутията Демир бозан и дотам. Оттогава са минали 8 месеца и не съм имал повече нито шум в ушите, нито плашещ световъртеж. Изпращам ви това мнение, за да помогна и на други търсещи хора като мен.

Неделиян Атанасов, Чикаго

Кои са старите и утвърдени лекарства
 • Винпоцетин – деликатно разширява просвета на съдовете, регулира плътността на кръвта, предпазва от образуване на тромби във вътрешните повърхности на вените и артериите. При възрастните пациенти дава положителни резултати при стенокардии, аритмии и други сърдечни недъзи;
 • Аспирин и Аналгин – помагат при световъртеж от преумора и недоспиване. Минимизират негативните последици от други терапии;
 • Антидепресанти и успокоителни – премахват вълнението и потиснатото състояние. Косвено повлияват налягането в съдовете;
 • Кавинтон – активизира кръвообращението, възстановява тонуса на съдовете, бори се с последствията от хипоксията;
 • Високи дози витамин С, екстракт от гинко билоба, червена детелина, орех и др. добавки подпомагат лекарствата и намаляват пристъпите на световъртеж.

Бабини рецепти против световъртеж

 • Семена от магданоз – 1 с.л. семенца накисваме във вода със стайна температура за 8 часа. Когато изтече указаново време, прецеждаме и изпиваме ¼ от течността. 1 доза е 50 мл, на ден – 4 дози. Магданозът не става за бременни, при цистит, подагра, нефрит, пикочни проблеми, епилепсия;
 • Чесън – 300 г изчистени скилидки пускаме в съд с вместимост 500 мл. Заливаме с качествен спирт и не пипаме 14 дни. Когато изтече срокът, прецеждаме и започваме да пием: 3 Х 20 капки, разредени в чашка краве мляко;
 • Глог – използваме като чай и като масажно средство. За второто е по-добре тинктура, готова или домашно приготвена с водка;
 • Нар – възстановява хемоглобина и пряко повлиява кръвообращението.
Помага ли приемът на ябълков оцет и как?

Помага, но повече като профилактично средство. Можем да го пием, за да предотвратяваме кризи. По-слаб е ефектът за лечение. Приемайте ябълков оцет редовно, на равни интервали, минимум 12 дни, за да получите видим резултат. Някои пациенти усещат ефект след края на втората седмица. Безопасно е да се приема оцет в течение на 1 месец.

Рецепта: в чашка преварена вода слагаме 2 ч.л. ял. оцет и 1ч.л. мед. Бъркаме до пълно разтваряне, оставяме за през нощта и изпиваме напитката на сутринта. Курс 12 дни.

Билкови сборове против световъртеж
 • Глог, шипка, дяволска уста, мента и риган в равни части смесваме и 1 с.л. от микса попарваме с чашка вода. Киснем 24 часа и пием на следващия ден – разделено на 3 дози. Терапията продължава минимум 10 дни;
 • Мента, маточина, липов цвят в равни части смесваме и 1 с.л. от микса попарваме с 350 мл вода. Оставяме докато изстине, но после преди изпиване загряваме. По една доза на 3-4 часа;
 • Червена детелина, липов цвят, мента и маточина в равни части смесваме и 1 с.л. от микса попарваме с 500 мл, настойваме 20 мин. Пие се при ставане в течение на месец;
 • Демир бозан – готова смеска от 6 билки в патентована дозировка, създадена по древна анадолска рецепта. Оказва подчертано въздействие върху нервите и психическото състояние. Лекува вестибуларни проблеми, възстановява кръвообращението, чисти от холестерол и захари кръвта и заседналите шлаки и плаки по съдовете, профилактира тромби. Отлично повлиява световъртеж, гадене, нарушена координация, шум в ушите и други прояви. Регулира кръвното налягане.

Демир бозан и други билкови сборове демонстрират висока ефикасност, доказана многократно.

Още инфо и източници на английски: Какво е психогенен световъртеж и как да действаме? * Кои са новите и добри лекарства против световъртеж? * Бабини рецепти и народни средства против виене на свят.

История №3: Как спрях шум в ушите с билки

Мариана Павлова от Варна
Марияна Павлова от Варна

 

Не знам как стана, но една сутрин се събудих със звънтене в лявото ухо. Премина, за да се върне отново. Отначало това се повтаряше рядко отначало, но постепенно зачести. Стигнах  до няколко пъти през деня. Звънтенето продължаваше 15-20 сек. и спираше.

Заради този проблем не забелязах кога се е появил световъртеж. Да, имах слабост, имах моменти на дезориентация, но не схванах, че всичко това са симптоми на може би общ проблем. Нещата се задълбочаваха, виенето на свят стана крайно силно и нямаше как да го пренебрегвам.

Започнах да разпитвам за цяр, не исках да се хвърлям веднага на лекарства. Имах надеждата, че ще се оправя с изпитани лекове от нашите предци. Оказа се, че мой познат е пил Демир бозан за шум в ушите. Не знаеше дали ще сработи за световъртеж, но ми даде да пробвам. Да, помогна. И то за 6 седмици. Шумът избледня, световъртежът спря. Заедно с това изчезнаха наченките на страхова невроза. Признавам, че вече имах и проблеми с нервите. Нормално при тези „сирени“ в ушите по няколко пъти на ден. Но Демир бозан се справи. Сега съм енергична и гледам на живота ведро. Не съм очаквала такъв силен ефект от едни билки.

Марияна Павлова, Варна

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has One Comment

  1. Владимира П.

   От месеци имам световъртеж почти всеки ден. Правих ЯМР на гръбнака и на глава, нищо. Изследвах кръв – нищо. Очите прегледахме – нищо. Лекарите просто не откриват причина. Възможно ли е Демир бозан да спре пристъпите, след като нямам диагноза?

  Вашият коментар