Нервна уртикария: Как се оправя кожен обрив на нервна почва или стрес?

You are currently viewing Нервна уртикария: Как се оправя кожен обрив на нервна почва или стрес?
уртикария снимки, нервна уртикария симптоми

Кога се поставя диагноза нервна уртикария: основните симптоми. Кои са причините за този кожен обрив на нервна почва и може ли да се излекува? Медикаментите, препоръчвани от лекаря; комбинират ли се с билки? Как действа Демир бозан при стрес и обриви?

Нервна уртикария или специфичен обрив при стрес – това е негативна реакция на организма, която се проявява чрез видими промени по кожата. Развива се на фона на физически, емоционален или психологически стрес. По-долу ще видим как трайно можем да се отървем от нея чрез супер ефикасни билки!

 • По кожата се появяват т.нар. уртики, уртикарии: розови или червени образувания с ясни очертания, леко издути и сърбящи. Заболяването е свързано с повишена възбудимост на нервната система и може да премине в хронична форма.

Какво е уртикария? А нервна уртикария?

Да изясним: уртикария или копривна треска е реакция – алергична – спрямо някакъв дразнител, когато на организма не му достига потенциала на компенсаторните или адаптационни механизми. Реакцията се изразява в активно отделяне от клетките на хистамин и серотонин; това води до разширяване на съдовете. Стените им стават силно проницаеми, променя се микроциркулацията на кръвта в кожата. Но кожата взаимодейства с вегетативната и централната нервна система, следва отключване на възпалителен процес и поява на въпросните обриви.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.
 • Може ли стресът да бъде такъв дразнител, т.е. оправдано ли е да се говори за нервна уртикария?Медицината приема нервната уртикария за разновидност на алергиите; заболяването има автоимунна характеристика и диагностицирането му не е лесно.
снимки на нервна уртикария
Нервната уртикария се разпознава първо по специфичния обрив

Причини за поява на нервна уртикария

Обривите на нервна почва или нервна уртикария се наблюдават у хора в състояние на силен стрес или на фона на хронични депресии. Когато търсим конкретните причини за описваната патология, трябва да си припомним, че цялото човешко тяло е наситено с нервни окончания. При продължителна възбуда в нервната система или при рязкото й натоварване настъпва забавяне на автоимунните процеси, нарушава се хормоналният баланс, нервните импулси не се насочват правилно. Тази разцентровка на фините настройки се възприема като опасност и само след няколко минути, а може и след часове, организмът реагира: появяват се петна по кожата, зачервяване, сърбежи. Човекът изпитва рязък спад, изчерпване на енергията.

Когато някой страда от подобни епизоди, задължително се преминава към диагностика и лечение: това не става бързо и лесно, но не бива да се отлага. Всеки следващ епизод може да е по-тежък; а ако въпросната нервна уртикария засегне лигавиците, може да се развие ангионевротичен оток на гърлото или оток на Квинке. Тези състояния са животозастрашаващи.

Позволихме си това подробно описание, за да стане ясно колко е важно да се разпознаят причините за една нервна уртикария. Това би ускорило планирането на лечение и съхраняването на един или друг живот.

И така – причините за нервна уртикария можем да представим по следния начин:

Състояние на нервната система и психиката Хронични/остри заболявания на вътрешни органи Полова принадлежност
Стрес; прекомерна раздразнителност и възбудимост; продължително емоционално пренапрежение; състояние на постоянна умора; неврози Заболявания на храносмилателния тракт – гастрит, язва, ентероколит; патологии на отделителната система; полова дисфункция; сърдечно-съдови заболявания, особено хипертония и исхемична болест; ендокринни нарушения Жените се отличават с по-силна емоционалност, което е предпоставка за по-честа проява на нервна уртикария при тях. Към патологията са предразположени и малките деца, чиято нервна система все още се формира и не е достатъчно стабилна

 

Симптоми на нервна уртикария

Основните симптоми на нервна уртикария са следните:

 • Обилни кожни обриви под формата на мехури или пъпки, с различни размери и разположение.
 • Обикновено са тъмно розови или червеникави;
 • Интензивен сърбеж в зоната на поражение;
 • Обща слабост и вялост;
 • Липса на апетит;
 • Гадене, мигрена, световъртеж;
 • Треперене на крайниците;
 • Болки в ставите;
 • Повишена температура – може да достигне до 39 градуса;
 • Задух;
 • Натиск, тежест в сърдечната област;
 • Тревожност.

В повечето случаи всичко спира до сърбеж и обрив, но обикновено се развиват и други симптоми, резонно аритмия и внезапно главоболие. Типична е и промяната в настроението, появата на раздразнителност. Най-често уртиките се появяват в зоната на шията и гърдите, също може да са по гърба, по крайниците и по лигавиците. Понякога по-дребните обриви се обединяват и образуват големи болезнени зони. Стандартната продължителност на симптомите е 5-6 дни. Уртиките могат да имат различна форма и да променят размера и цвета си.

Снимки на уртикария

Принципно в класическите учебници по медицина се предпочитат рисунките пред снимките, защото те по-точно могат да покажат желаните детайли. Художникът се съсредоточава върху това, което е важно да се забележи и да се знае, докато фотоапаратът снима каквото име. В случая, в който искаме да изучим уртикарията добре, е по-хубаво да разглеждаме рисунки с качеството на снимки. Колкото и добре да е направена една снимка, колкото и високо да е качеството ѝ, тя не може да пресъздаде същността на проблема така, както би го направил един компетентен художник със съответното лекарско образование. Ето една малка галерия по темата и продължаваме надолу със симптоматиката на обрива:

В тежките случаи и при хронично протичане на патологията обривът става тъмен и може да се задържи в продължение на няколко седмици. Обикновено такива случаи са характерни с по-честа проява на пристъпите.

Какво точно да е лечението, зависи от това колко тежко е състоянието на пациента според симптомите. Ако обаче обривът се задържи месец и половина и повече – това означава, че се касае за друг вид уртикария и стресът не е причината.

 • При някои пациенти обривът засяга лигавиците и тогава се развива вече споменатият оток на Квинке. Болният развива много бързо дихателни усложнения, буквално се задушава – затова при най-слаб намек за такова развитие се търси спешно медицинска помощ. Ако обривът засяга лигавиците на устната кухина, гръкляна и бронхите, рискът е много висок – в последните два случая е възможен летален изход. Това може да се предотврати: ако болният започне изведнъж да кашля и гласът му стане дрезгав, трябва му незабавна медицинска намеса.

Мнение №1: Справяне с билки за нервна уртрикария

Ива Илиева - 03 - нервна уртикария
Ива Илиева

От дете съм притеснителна и ми се е случвало когато съм разтревожена да усетя как кръвта нахлува в главата ми и цялата ми шия става на червени петна. Казаха ми, че това е кожен обрив на нервна почва, основан на стрес. Става дума за специална нервна уртикария. Сестра ми е медицинска сестра и настоява да ида на лекар, но според мен това е излишно – все пак не боли и се случва рядко. Дебела глава съм наистина, но реших да взема някакви мерки.

Научих от приятелки за Демир бозан и си поръчах от оригинала. Не знам дали е внушение или билките наистина помагат, но стана чудо: още малко да го пия, и ще забравя какво ме е мъчило толкова време. Пих Демир бозан с кратки прекъсвания в продължение на два месеца и през това време уртикарията не ме нападна нито веднъж. А животът ми не е станал по-лек, има си го и стресът, има си я и нервната почва. По всичко си личи обаче, че има надежда това състояние да се задържи и занапред!

Ива Илиева, шивачка от Кърджали

Стандартното лечение

В много случаи епизодите на нервна уртикария преминават сами, без специално лечение. Особено ако дълго време липсва въздействието на стресови фактори.

Понякога обаче това трябва да се лекува, при това понякога – комплексно и продължително. Комплексната терапия върви в следните посоки:

 • Максимално предпазване от стрес; на пациента трябва да се осигурят комфорт и спокойствие;
 • Медикаментозна терапия – включва средства за локално външно приложение и/или за перорален прием;
 • Психотерапия. Когато се определи същинската причина за пристъпите на нервна уртикария и естеството й е такова, че може да се неутрализира по този начин. Така е да кажем с неврозите. Освен това пациентът може да бъде обучен на техники, чрез които се управлява стреса в тежки и емоционално натоварени ситуации. При по-тежките случаи се налага хоспитализация;
 • Диета. Тя е полезна дори тогава, когато уртикарията е на нервна почва, а не провокирана от някаква храна. От менюто се изключват продуктите, които възбуждат нервната система – алкохол, напитки с кофеин, подправки, сладки храни. Полезна е растително-млечната диета. Препоръчва се прием на повече чиста вода със стайна температура;
Лечение с кремове и унгвенти на нервна уртикария
Леките форми се повлияват от кремове и унгвенти

Спомагателни мерки – фитотерапия, народна медицина. Помагат и някои прости действия, като например честото леко обтриване на кожата с влажна кърпа.

Лечение с билки

Билките и изобщо практиките от народната медицина при правилно приложение могат съществено да облекчат мъките на пациент с нервна уртикария. Някои от тях са изключително лесни за изпълнение. Споменатото по-горе обтриване на кожата с влажна кърпа например е още по-ефективно, ако във водата сипем малко оцет, две супени лъжици на литър вода.

 • Помагат билките с успокояващо действие, на първо място мента, маточина. Подходящи билки са още коприва, червена детелина, копър.
 • Препоръчва се настойка от мента – две супени лъжици на чаша гореща вода.
 • Вършат работа и компреси с настърган суров картоф или краставица;
 • За сърбежа се препоръчват содени вани: 50 г сода бикарбонат на 10 литра.
Лечение с билки на нервна уртикария
Билките определено облекчават и допълват успешно медикаментозното лечение

Действие на Демир бозан

Билковият чай Демир бозан определено дава добър ефект при уртикария на нервна почва. Комбинацията от 6 лечебни растения е с доказано успокояващо действие; тя включва познатите натурални елементи блатен тъжник, хвощ, великденче, глог, котешка стъпка и царевична коса.

Особено важна роля играе блатният тъжник, който е истински целебен при потиснатост и лошо настроение, при депресивни състояния. Глогът оптимизира функциите на сърдечно-съдовата система и понижава кръвното налягане, което също е добро за психо-емоционалното състояние на пациента. Системният прием на чая дава възможност за сигурна профилактика срещу епизоди на нервна уртикария.

Източници: Какво да правим при уртикария на нервна почва?Защо се покриваме с уртики, когато сме нервни?Белезите на стреса: Обриви, уртикария и др.

Лекарства при нервна уртикария

Медикаментите, които се използват за лечение на нервна уртикария, се избират сред няколко типа лекарства:

 • Средства за локално външно приложение – мехлеми, гелове, кремове. Тяхното полагане в проблемните зони облекчава сърбежа и паренето, неутрализира възпалителния процес. Ако проявите на алергията са леки, пациентът може да се справи и само с такива продукти като Фенистил, Адвантан, Флуцинар, Лоринден.
 • Антихистамини. Те също могат да са за локално външно приложение – или за вътрешен прием. Хапчетата са по-ефективният вариант. Антихистаминовото лечение се бори срещу симптоматиката, но не е в състояние да излекува самото заболяване.
 • Хормонални средства. Обикновено това са кортикостероиди, които намаляват интензивността на обривите. При тежки случаи се назначават медикаменти от тази група за вътрешен прием. Прилагат се рядко и за ограничен срок, тъй като имат немалко странични ефекти.
 • Имунодепресанти – в редки и особено тежки случаи.
 • Седативи, невролептици: таблетки, чиято задача е да потиснат стреса и да успокоят нервната система.

При хроничесно протичане на заболяването най-често се прилагат антихистамините.
Ето кои са предпочитаните лекарства при нервна уртикария: Атаракс, Зиртек, Лоратидин, Зодак, Кларитин, Цетиринакс, Ериус и др.

Други видове терапия

Санаториалното лечение и процедурите с минерални води също имат положителен ефект. Освен това симптомите в някои случаи се повлияват добре от йога, медитация, от апликации с лечебна кал, арома- или иглотерапия, психотерапия.

Диета

Споменахме, че ролята на диетата при нервна уртикария е да не се допуснат допълнителни дразнители на фона на стрес или нервно напрежение. Подходящи са кисело-млечните храни, нетлъсто месо – телешко, пуешко, заешко; зеле, тиквички, тиква, зелен грах и зелен фасул, ябълки и круши, френско грозде, арония и касис, растителна мазнина, краве масло, пълнозърнест хляб.

Профилактика

Специалистите препоръчват на хората с този проблем да се погрижат за профилактика, която би намалила риска от проява на нови болестни епизоди. Най-важно е да се избягват стресови ситуации и напрежения, които са главен провокиращ фактор в подобни случаи.

Човек трябва да се научи да „превлючва“ на приятни неща – музика, филми, книги, на съзерцаване на картини или на природата; това е добра възможност за неутрализиране на неприятните преживявания.

Режимът на деня също трябва да се промени, така че да има балансирано редуване на работа и отдих.
Особено важен е спортът, както и закалителните процедури и укрепването на имунната система.

Как Демир бозан подобрява лечението

Демир бозан определено е добро допълнение към комплексната терапия при нервна уртикария. Успокояващото действие на билковия комплекс върху нервната система е мярка, която дава възможност за неутрализиране на общата причина за проява на мъчителните реакции. В някои по-леки случаи според потребителите дори може да се разчита само на здравословен режим, диета и редовен прием на Демир бозан.

При по-тежки случаи и хронична форма на алергията чаят спокойно може да се пие в периодите на ремисия. Лечебните растения в състава му действат стабилизиращо на организма като цяло; подобряват способността му да се адаптира към външни въздействия и стрес, засилват имунната система.

Още мнения и отзиви

С билки и мехлеми обривът си отива по-бързо
Стоянка Лазарова - 01 - нервна уртикария
Стоянка Лазарова

Стоянка Лазарова, счетоводителка: „Искам да споделя едно мое откритие, което може да е в помощ на много хора. Най-добре ще ме разберат онези, които имат същата професия като мен и знаят какво е „приключване“. Всеки път, когато обработваме финални документи за някакъв период – месец, тримесечие, година, в службата настава адско напрежение. Не ми се отразява добре: по това време винаги получавам обриви и не съм спокойна.

Това започна преди две години и отначало не му обърнах внимание. Но когато се повтори, после пак и пак – реших, че ми трябва лекар. Джипито ме насочи към дерматолог и ето какво се оказа след куп изследвания: страдам от нервна уртикария! Няма да описвам как се допитах до втори специалист и диагнозата се потвърди. Сега спазвам диета и пия Демир бозан, не исках да започвам с таблетки.

Пристъпите започнаха да се разреждат, а когато се появи обрив – той не е така интензивен, както в началото и бързо преминава; мажа се с Фенистил.“

Демир бозан допълва лекарствата
Васил Пейчев - 01 - нервна уртикария
Васил Пейчев

Васил Пейчев, музикант: „Моето лекарство против сърбеж и обриви е Ериус, имам си схема, по която го приемам. Да, страдам от уртикария на нервна почва – случва ми се рядко да получа обрив, обикновено след дълго турне. Спасявам се с хапчетата, мажа с Лоринден и напоследък пия Демир бозан. От билковия чай се чувствам добре и препоръчвам на всеки, който има подобни проблеми, да се спасява с него!“

Ако страдате от нервна уртикария, пишете в нашия форум как се справяте с пристъпите. Споделете ТУК използвате ли хапчета, пиете ли Демир бозан? Мислите ли, че билковият чай прави лечението по-успешно – или добрите думи за Демир бозан са обикновена реклама? Очакваме мнението ви!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
, , , , , , , , , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 8 Comments

  1. Марияна Трифонова

   Демир бозан е чудесен билков продукт; ползвам го за високо кръвно и за уртикарии от нерви. Помага, но трябва да се спазва и подходяща диета.

  2. Стоян Тодоров

   Бях доста скептичен, когато ми препоръчаха Демир бозан за моите обриви от нерви. Естествено, след първите 3-4 чаши чай не почувствах промяна и бях на път да се откажа, но съпругата ми настояваше да продължа. Е, след 2-3 седмици резултатът беше налице. Препоръчвам го!

  3. Михаил Пеев

   Демир бозан? Хм, не съм сигурен, че това лекува. Чета разни препоръки и ще взема да опитам, но май трябва да го пия дълго време, за да има резултат. Не съм такъв човек, предпочитам някакво хапче и за 2-3 дни всичко да ми мине.

  4. Mimo

   На мен ми се е появявал кожен обрив на нервна почва преди години. Тогава също много се чудех как да го спра от периодичното му появяване. Гълтал съм разнообразни антибиотици. Не ми помогнаха, много ясно. Накрая разбрах, че истината е в сериозното спане. Само възстановяването на нормалния ритъм на бодърстването оправя нервите. Ако бях прочел за Демир бозан по-рано, щях да го пробвам.

  5. Велислава

   Аз имах уртикарии по времето, докато пиех. И не само че си пийвах редовно, но заедно с това гълтах и хапчета – Ранитидин. Те май го спряха, че причинявал рак. Като спрях хаповете и фиркането, и уртикарията от стрес си замина също.

  6. Дима

   Цялата тайна е да разбереш причината за уртикарията. Това най-лесно става, като се опиташ преди заспиване да си представиш проблема колкото се може по-картинно. Да си видиш самата уртикария, като нарисувана на огромно платно. Поискай с най-дълбоката част на душата си да разбереш причината. Не се разсейвай с телефони и компютри, а заспи веднага след като си представиш картината. Задай си въпроса най-сериозно и заспи. На сутринта ще имаш отговора. Премахни причината и обривът няма повече да ти се появява.

  7. Сечкова

   Аз съм имала кожен обрив на нервна почва и наистина нещата повече си приличат с тези рисунки, които давате, вместо с някакви снимки, произволно излизащи в нета. А по въпроса как да се отървем от уртикария бих препоръчала да се спи много и да се ляга наистина рано, към 9-10 вечерта, и да се става наистина рано – към 6 сутринта. Плюс това се пият различни билки за успокояване на нервите. Но ако спите и се разхождате през деня, нервите ви ще са ок.

  8. Zlati

   Много е неприятно, когато се появяват сърбежи по тялото на нервна почва или пък започнат да излизат петна. Това може да е по различни причини, най-вече психологически, но може да е и по причина на някакво натравяне. Това предполага лечение, но преди всичко да внимавате какви глупости ядете и да не седите постоянно пред компютъра на луминисцентна или друга техническа светлина. Разхождайте се на слънце поне час-два на ден! Пробвайте различни бабини рецепти за уртикария и ще бъдете излекувани.

  Вашият коментар