Лекарство за високо кръвно на нервна почва. Лечение с Рилменикс и билки

Лекарство за високо кръвно на нервна почва. Лечение с Рилменикс и билки
билкови хапчета за високо кръвно налягане, лекуване на високо кръвно без лекарства

Кое лекарство за високо кръвно на нервна почва да изберем. Мнения за Рилменикс. Лечение с билкови хапчета. Лекуване без лекарства. Лекарства за високо кръвно без рецепта. А без странични ефекти?

Нервна хипертония е повишение на кръвното налягане заради стрес или притеснения на фона на обездвижен живот. За разлика от органичната, тя засяга всякакви хора, без оглед на възраст и здравен статус.

Има ли лекарство за високо кръвно на нервна почва?

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Стресът може да причини изблик на хормони, учестяване на пулса, втвърдяване на кръвоносните съдове и др. чисто физически изменения. В началото тези неща са преходни. Но при често излагане на стрес + вредности и пренатоварване, с времето реално се развива хипертония.

Ако човек не е хипертоник, не трябва веднага да посяга към хипотензивни лекарства. Достатъчно е да се успокои, да вземе седативен препарат, за да премахне тревогата и следите от стреса.

Следователно средство №1 при високо кръвно на психична основа са растителните препарати.

Билкови хапчета за високо кръвно налягане

Най-добрите лекарства при нервна хипертония са растителните успокоителни. Достатъчно въздействие оказват познатите ни валериана, мента, дяволска уста, сборът за нерви Демир бозан и др. билкови композиции със седативни лечебни растения. Намират се на хапчета или на чай. Може да се правят и домашни отварки.

Кой трябва да лекува високо кръвно с билки за нерви?

Всеки с високо ниво на нервна възбудимост. Ще разпознаем това състояние по белези като: некоординирани движения, несръчност, лоша ориентация, асиметрия в мускулите на лицето. Устойчиви признаци са безсъние, главоболие, умствена умора. Съвкупността от тези прояви влияе на психиката и с времето се повишава налягането.

Може да не допуснем нервна хипертония, ако осъзнаваме причините за висока нервна възбудимост, а класическите сред тях са хронично недоспиване, често попадане в стресови ситуации, раздразнителност, нервозност, конфликтно поведение спрямо хората, мнителност, тревога.

При липсата на своевременно лечение започва свиване на съдовете. Постепенно налягането се качва, все по-устойчиво и се получава хипертония.

Лекарства или билки?

Кикой не отрича благоприятното въздействие на билки като валериана, маточина, дяволска уста. На тяхна основа има разработени и лекарства, но също различните отвари и тинктури, чайове и запарки от лечебни треви се прилагат като съпътстващ компонент в комплексното лечение на високо кръвно на нервна почва.

Море от хапчета за високо кръвно: избира лекарят!

 

Ето три проверени рецепти за билкови продукти срещу високо кръвно, които лесно се прилагат в домашни условия:

 1. Чеснова тинктура. Две глави чесън се изчистват и счукват; заливат се с 250 мл водка и се оставят да престоят 12 дни. Следва прецеждане; полученият спиртен извлек се съхранява в стъклена бутилка, в хладилник. Вземат се по 20 капки, веднъж дневно – в малко вода, в продължение на три седмици.
 2. Билкова запарка. Приготвя се от една супена лъжица копър и по две – плод шипка, маточина и хвойнови шишарки. Сместа се залива с литър вряла вода и се оставя да се запарва четири часа. След прецеждане се пие затоплена – три пъти дневно, по половин чаша, половин час преди хранене.
 3. Демир бозан. Ефективна добавка към лечението на високо кръвно на нервна почва е популярният билков чай Демир бозан.

Демир бозан при нервна хипертония

Билковият чай Демир бозан вече има добра популярност; немалко потребители са наясно с неговия състав: стръкове от котешка стъпка, блатен тъжник и великденче, полски хвощ, цвят от глог и царевична коса. Хармоничното им съчетаване дава добър ефект, който е в подкрепа на медикаментозното лечение за не една болест.

В случая с високо кръвно на нервна почва особено благотворно е присъствието на глога и блатния тъжник. Известно е, че

 • глогът оптимизира сърдечно-съдовата дейност и помага при повишено артериално налягане;
 • блатният тъжник е компонентът, неутрализиращ потиснатостта, лошото настроение и риска от депресии.

В цялост Демир бозан може да се квалифицира като добро допълнение към медикаментите, препоръчвани за овладяване на хипертонични пристъпи от нерви.

Това мнение и другите по-долу получихме след допитване в нашата група “Тайни и загадки”. Авторите на по-интересните разкази помолихме да развият по-подробно историите си и да ни пратят снимки. Ето резултата:

Мнение №1: Как лекувах високо кръвно с и без лекарства

Стойко Ненчев - 02 лекарства за високо кръвно на нервна почва
Стойко Ненчев, учител

 

Аз съм от хората, които вярват в лечебния ефект от Демир бозан. Чета във форумите критики и скептични мнения. Но те идват от личности, които разчитат само на химията и лекарствата. Те смятат, че билките имат въображаема сила. Твърдя, че за мен Демир бозан беше решението. Ето набързо моят случай.

Звучи клиширано, но учителската професия е отговорна и прекалено натоварваща нервите. Уж съм мъж, млад, но активното общуване с десетки млади и енергични хора буквално ме изпива. Започнах да вдигам кръвно. В началото не знаех каква е причината и взех от стандартните лекарства. Тоест личната лекарка ми ги изписа. Обаче ефект нямаше. След ужасен ден отново ми прилошаваше.

Фактът, че обичайните лекарства не помагат ме насочи към идеята, че става въпрос за нервна хипертония. Започнах да пия валериана, а като видях ефекта, минах на Демир бозан. Това са точните билки за нерви. Редовната употреба на този чай реши проблема с кръвното и ми помогна да се справям с всекидневните нервни натоварвания. Толкова беше просто – всичко е от нерви!

Стойко Ненчев

Лекарства за кръвно без странични ефекти

Ако един човек не е диагностициран хипертоник и високото кръвно при него е инцидентно, провокирано единствено от силен стрес – то не си струва вероятно да започва веднага с хапчетата. В такива случаи и лекарят би препоръчал билкова терапия, включително Демир бозан!

Впрочем, билковите средства са единствените без странични ефекти. Дори и на хапчета, валерианата, глогът, ментата и др. “сърдечни” и “нервни” билки работят меко и нямат негативи. Демир бозан също действа по такъв начин – без строги противопоказания и негативни реакции.

демир бозан
Така изглежда истинският Демир бозан. Не купувайте фалшификати! Питайте за производителя “Фарма витал”!

 

Възможно ли е

лекуване на високо кръвно без лекарства?

При 1 и 2 степен на хипертония, независимо от причината, е възможно с билкови хапчета и чай. Ако все пак се касае за тежка форма на хипертония, растителните средства няма да са достатъчни.

Лечение на високо кръвно на нервна почва

Медикаментите са няколко вида, с различен механизъм. Едни въздействат върху регулацията на налягането, други разширяват съдовете, трети подобряват проводимостта на артериите. Има лекарства, които се противопоставят на стреса и диуретици, които чисто физически свалят налягането чрез отводняване.

Лекарства за високо кръвно без рецепта

Без рецепта са билковите медикаменти. Но има няколко наименования, които макар и от графа „с рецепта“, биха могли да се набавят и без такава. “Самоизписването” им не създава сериозен риск, но все пак такъв съществува като при всеки медикамент.

Това са Нифедипин (разширява сечението на съдовете), Хлофазолин (намалява съпротивлението в периферните съдове), Небилет (забавя сърдечния ритъм), Еналаприл (подобрява сърдечната функция). Разбира се, най-добре е да вземате лекарства, изписани от специалист!

Едни от най-често прилаганите медикаменти са диуретиците. Медикаменти от рода на познатия Фуроземид понижават кръвното, като ускоряват отделянето на излишни течности и соли от организма. Така се постига отпускане на стените на кръвоносните съдове. Ако пациентът преживява хипертоничен пристъп, провокиран от стрес, диуретикът може да се вкара интравенозно.

Популярно средство са и бета-блокерите, които контролират кръвното чрез въздействие върху нервната система. Такива лекарства са например Карведилол или Небиволол. Те блокират определен вид рецептори и на практика затварят нервните пътища, по които биха протекли „стресиращи“ импулси. Сърдечният ритъм се забавя и артериалното налягане при нервна хипертония се нормализира.

Какво е Рилменикс?

Лекарството с активно в-во рилменидин действа на ниво ЦНС. То намалява симпатиковия тонус. По този начин меко нормализира състоянието на болния. Лекарството има минимум противопоказания и нежелани ефекти.

Активната съставка рилменидин се свързва с рецептори в мозъка, които отговарят за тонуса в симпатиковата нервна с-ма. Понижаването на тонуса директно сваля кръвното налягане – чрез отслабване на симпатиковата активност и съдовото съпротивление.

Рилменикс въздейства и върху отделителната с-ма, намалявайки задържането на вода и натрий. Така се осъществява допълнителен контрол върху налягането в съдовата с-ма.

Лекарството достига пълен ефект 2.5 – 4 часа след приема си.

Мнение №2: Моят опит с Рилменикс и лекарства за високо кръвно + билки

Ива Нейкова - 01 - лекарства за високо кръвно на нервна почва
Ива Нейкова, лаборантка

 

Преди време изгубих работата си при съкращения във фирмата. Беше истински шок! Не очаквах, че специалист с моя стаж и квалификация така лесно ще бъде отпратен на борсата, само защото не се грижа за семейство. За жалост съм на възраст, която не е предпочитана от работодателите. Последваха месеци на търсене и откази. Кръвното ми започна да играе.

След остър хипертоничен пристъп – без да съм хипертоничка! – се обърнах към лекарствата. Започнах с  Хлофазолин, но не се получи. Докторите бяха категорични, че кръвното ми е от стреса. Смениха с Рилменикс. В началото се оправих, но при поредния отказ да ме наемат направих нервна и хипертонична криза. Докато се търсеше нещо силно като за трета степен хипертония, един познат (обикновено джипи) ми каза: ти не си добре с нервите, вземи Демир бозан или други билки за нерви и ще видиш, че и кръвното ти ще се кротне.

Бях чувала за Демир бозан и наистина опитах. Билковият чай ми помогна да се успокоя; мисленето ми се избистри, прецених шансовете си и взех правилно решение. Върнах се в родния си град и започнах работа – на по-ниска позиция, но все пак добре платена. Демир бозан ми помогна да разсъждавам трезво и да поставя контрол върху живота си.

Ива Нейкова

Общ принцип на всички лекарства за високо кръвно на нервна почва

Общото в действието им е съдоразширяващият ефект: отпускането, разширяването на съдовете понижава кръвното и подобрява циркулацията на кръвта. Същевременно се търси такова лекарство, чийто прием би предотвратил образуването на тромби.

Друг компонент в лечението на високо кръвно на нервна почва са седативните продукти: с тяхна помощ се нормализират психичните процеси, чието първоначално протичане е отключило скока на кръвното налягане.

Не трябва да се отминава без коментар още едно условие за успешното лечение на подобни болестни прояви. Действа се комплексно: необходими са промени в начина на живот: отказ от алкохол и цигари, избягване на стресови ситуации, здравословен ритъм и редуване на работа и отдих, физическа активност и прекарване на достатъчно време на чист въздух.

Друго условие е здравословното хранене: редуцира се приемът на готварска сол, пикантни и пържени храни, животински мазнини, „бързи“ въглехидрати.

 • Ако обобщим – лечението на нервна хипертензия е комплексен процес. При него е важен не само изборът на точния медикамент, но също корекциите в начина на живот и храненето.
 • Стресът и нервните разстройства въздействат негативно върху работата на сърдечно-съдовата система, като провокират хипертония. Заболяването е сериозно и изисква професионална намеса: ако не потърсим навреме лекар и лекарство, заплашват ни сериозни усложнения.

  Как да се справим с високо кръвно на нервна почва?

Видове лекарства за високо кръвно 

Тип медикаменти Действие Странични ефекти
Бета блокери Медикаментите от този тип понижават кръвното налягане чрез понижена честота на сърцебиенето Слабост, твърде забавен пулс, обриви
Диуретици Приемът води до понижаване на артериалното налягане чрез извеждане от организма на голямо количество течности; ускорява се изхвърлянето на урина

 

Световъртеж, гадене, затруднена сърдечна дейност, конвулсии
АСЕ-инхибитори Те са избор в случаите, когато организмът изработва твърде голямо количество специфичен хормон – това причинява тяхното свиване и оттук, повишаването на кръвното. Приемът на подобен медикамент потиска продукцията на въпросния хормон, в резултат на което съдовете се разширяват и кръвното се понижава

 

Алергични реакции, трудна за овладяване внезапна кашлица
Ангиотензин 2 рецепторни антагонисти Медикаментът блокира функциите на специфични рецептори, които реагират на хормона ангиотензин 2; така се избягват свиването на кръвоносните съдове и ситуациите с повишено кръвно налягане

 

Гадене, световъртеж
Калциеви антагонисти Ефектът от приема на такъв медикамент е отпускането на кръвоносните съдове, разширяване и понижаване на артериалното налягане Ускорено сърцебиене, топли вълни, световъртеж

 

Когато високото кръвно пречи на нормалния живот, неизбежно се стига до приема на медикамент. Въпросът е как да се намери оптималното решение: дали да търсим бърз ефект – или хапче с по-дълготрайно въздействие; кой е безопасният продукт за даден пациент и как той би понесъл възможните странични ефекти. За жалост науката, колкото и развита да е днес, все още не е създала съвършения лек. Трудно е да се изобрети лекарство, еднакво ефективно за всеки човек и с нулеви странични ефекти.

 • Все пак хапчетата от новите поколения имат редица предимства пред предшествениците си:
  Разполагаме с медикаменти с удължено освобождаване: те са възможност за прием на по-ниски дози, което минимизира риска от проява на странични ефекти;
 • Минимизация на страничните ефекти: нереално е очакването да бъдат сведени до нула, но компонентите вече се подбират така, че да се избягват до голяма степен негативните реакции на организма;
 • Налични са продукти с по-добър комплексен ефект върху факторите-причинители на хипертония;
 • Налични са комплексни продукти; комбинациите също са възможност за избягване на голяма част от страничните ефекти; на практика новите комбинирани продукти се считат за безопасни.

АСЕ-инхибиторите като Каптоприл или Еналаприл ограничават свиването на кръвоносни съдове, което става благодарение на въздействието върху специфични ензими и отслабване влиянието на нервната система.

Алфа-блокерите от рода на Празозин или Доксазозин действат подобно на бета-блокерите, но тяхна „мишена“ са друга група рецептори.

Източници и още допълнителна информация (на английски): Как да се справим с високо кръвно на нервна почва?Начини да намалим стреса и да овладеем кръвнотоСправяне с тревожността, водеща до високо кръвно.

Има и други варианти за контрол върху артериалното налягане и поддържането му в норма: това са например медикаментите като Рилменикс, които въздействат върху централната нервна система. Ефектът от приема им е неутрализиране на съдовите спазми, което при нервна хипертония постига нормализация на артериалното налягане.

В живота на всеки човек възникват ситуации, свързани със стрес. При някои хора в такива условия се развива емоционално пренапрежение, което бива последвано от временна нервна хипертония. За да не стане това състояние постоянно, трябва да се търси компетентна помощ и да се приемат препоръчаните препарати, било то на билкова основа или синтетични, но съчетано с фактори като здравословен живот и хранене, физическа активност, немедикаментозни терапии.

Странични ефекти и противопоказания

При избора на един или друг медикамент за конкретен пациент лекуващият държи сметка както за противопоказанията, така и за възможните странични ефекти в резултат на приема. В горната таблица посочихме някои от тях; всеки медикамент има своя специфика и това следва да се отчита съобразно общото състояние на пациента. Не са без значение фактори като съпътстващи заболявания, алергия към някои лекарствени компоненти и пр.

Медикаментите, които въздействат в посока понижаване на артериалното налягане, при неправилно дозиране или прием могат например да причинят рязък спад на кръвното. Това създава условия за световъртеж и слабост, влошена концентрация, забавени реакции и пр.

Ето примерна характеристика на един от коментираните медикаменти – Небиволол. Вижте кои са неговите противопоказания: алергия към някоя от съставките, ниско кръвно и пулс под 60 удара в минута; ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност, астма, диабетна кетоацидоза, чернодробно заболяване, тумор на надбъбречната жлеза.

Всеки медикамент може да отключи опасен страничен ефект

Възможните странични ефекти при прием на това лекарство са отоци, гадене и повръщане, главоболие, диария или запек, отпадналост, депресивни състояния, импотентност, влошено качество на съня и пр.

Какво се случва при прекаляване?

Приемът на по-високи от назначените дози може да причини сериозни състояния, нуждаещи се от спешна медицинска намеса. Твърде интензивният лекарствен ефект в този случай води до прекалено ниска сърдечна честота или т.н. брадикардия. За болезнено ниското кръвно налягане вече стана дума – състоянията на пациента при хипотония могат да са сравнително леко преодолими, но не са изключени припадъци, дихателни затруднения и бронхоспазъм, сърдечна недостатъчност в остра форма.

Мнение №3: Кои лекарства за кръвно са без странични ефекти?

Лиляна Йовкова - 03 - лекарства за високо кръвно на нервна почва
Лиляна Йовкова, търговски работник

 

Двамата ми родители са хипертоници. Наблюдавала съм ги с години и знам, че лекарствата помагат, но дават и ужасни странични ефекти. Когато хипертонията се обади и при мен, вече имах ясна представа какво търся: лекарства за кръвно без странични ефекти! Такива, разбира се, няма. Всичко, що е химия, на едно помага, на друго пречи.

Щом овладях положението, незабавно захвърлих лекарствата и минах на билки. Растителните средства са единствените без странични ефекти, повярвайте ми! Нашите са пили всичко, което съществува за сваляне на кръвно. Лекарствата винаги дават страничен ефект, но билките – не!

След няколко проби се спрях на Демир бозан. Лекарят ми беше сдържан, но одобри да опитам. И досега пия Демир бозан – на почивки, както е стандартната препоръка. Живея доста натоварен живот, случва се да преживявам натоварени дни, но чаят ми помага да държа нещата под контрол. При редовен прием на чая кръвното ми е стабилизирано и не съм имала кризи.

Лиляна Йовкова

Съчетание на Демир бозан с лекарства

След като сме наясно с общия ефект на Демир бозан, лесно бихме допуснали, че този билков продукт ще подчертае успокоителното действие на даден медикамент и очакваното оздравително действие ще се ускори. Трябва да сме наясно обаче, че допускането на подобно съчетаване, паралелният прием на билките с медикамент трябва да е одобрено от лекуващия. Специалистът най-добре ще прецени какви могат да са последиците от описаното взаимодействие за конкретния пациент, лекуван с точно определен медикамент.

Съветът на фитотерапевтите е да не се прибягва самоволно до такива комбинации, а да се направи професионална консултация.

Пишете и вие в нашия форум! Вземате ли някакви лекарства против високо кръвно на нервна почва? Споделете! Считате ли, че има успешно лечение само с билки? Опитвали ли сте терапия с Демир бозан и ако е така – какъв е резултатът? Препоръчвана ли ви е комбинация от медикамент и Демир бозан? Пишете ни в нашия форум за кръвното ТУК!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
, , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 6 Comments

  1. Сийка Ганева

   Склонна съм да опитам Демир бозан, но в мрежата има много критики към продукта – някои смятат, че хвалбите за продукта са пресилени. така ли е?

  2. Ваня Ликова

   Уверявам ви, че помага. Първоначално го пиех само за успокоение; впоследствие се оказа, че кръвното ми започва да играе – продължих с Демир бозан и сега нещата са под контрол.

  3. Свилен Колев

   Не оставяйте нещата без лекарски контрол. Да ви кажа, при мен кръвното също се разцентрова на нервна почва. Сега пия Демир бозан и медикамент, който няма да описвам – изборът на лекарство е индивидуален, трябва ви лекар на всяка цена. Като пациент и потребител твърдя, че точно избраното лекарство с малко помощ от билки спасява!

  4. Александра

   Ще се включа с мнение за Рилменикс, по-малко познато лекарство но никак не е слабо. На мен ми помогна и за кратък срок.

  5. Младенка Стоянова

   Прочетох в интернет, че 89% от случаите на хипертония завършват с инфаркт или инсулт, и 70-80% от тях със смърт на човека. Значи двама от трима хипертоници умират от болестта си за 5 години. Това е ужасно, не мога да го осмисля и приема. Хипертоничка съм, от 4 години, и съм в ужас…

  6. Иван Ройдов

   Не знам що мислите, че билките са слаби. при психо хипертония даже са по-силни и по-насочени. Като си зле с нервите, лекувай ги и кръвното ще се оправи само, не е ли логично! Аз лично разчитам на билките за всичко и съм жив, това ми стига.

  Вашият коментар