Лекарство за високо кръвно на нервна почва. Как да изберем?

Лекарство за високо кръвно на нервна почва. Как да изберем?

Доброто лекарство за високо кръвно: как да го изберем. Има ли опасни странични ефекти от приема на тези медикаменти? Хапчета или билки: какво знаем за ефекта от терапия с Демир бозан. Високо кръвно и нерви: каква е връзката

Лекарство за високо кръвно на нервна почва: има ли някакво специално? Каква е връзката между стреса и кръвното? Да не забравяме: стресът и артериалната хипертония са в тясна връзка. Хората, които често се вълнуват от събития и факти с различен знак, било то положителни – или отрицателни, също така често страдат от влошено здраве. При това – свързано със сърдечната дейност и състоянието на кръвоносната си система. Говорим за нервна хипертония; тя нерядко се усложнява при наличието на наследствена предразположеност и съпътстващи хронични заболявания.

Общ принцип на всички лекарства за високо кръвно на нервна почва

Лечението на високо кръвно на нервна почва изисква не само избор на подходящ медикамент, но на практика цял комплекс от оздравителни мерки. Идеята е на първо място да се овладее и неутрализира причината за опасното състояние, както и симптомите на нарушеното равновесие. Самолечението е категорично забранено, тъй като пациентът може да си навреди в желанието да се излекува без лекарска помощ.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.
Как да се справим с високо кръвно на нервна почва?

 

Не се препоръчва и отказът от лекарства и терапия единствено със средства от народната медицина, без консултация с фитотерапевт.

Какво представляват лекарствата за високо кръвно на нервна почва? Общото в действието им е съдоразширяващият ефект: отпускането, разширяването на съдовете понижава кръвното и подобрява циркулацията на кръвта. Същевременно се търси такова лекарство, чийто прием би предотвратил образуването на тромби.

Друг компонент в лечението на високо кръвно на нервна почва са седативните продукти: с тяхна помощ се нормализират психичните процеси, чието първоначално протичане е отключило скока на кръвното налягане.

Не трябва да се отминава без коментар още едно условие за успешното лечение на подобни болестни прояви. Действа се комплексно: необходими са промени в начина на живот: отказ от алкохол и цигари, избягване на стресови ситуации, здравословен ритъм и редуване на работа и отдих, физическа активност и прекарване на достатъчно време на чист въздух.

Можете да купите "Демир бозан" за 43 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====>

Друго условие е здравословното хранене: редуцира се приемът на готварска сол, пикантни и пържени храни, животински мазнини, „бързи“ въглехидрати.

 • Ако обобщим – лечението на нервна хипертензия е комплексен процес. При него е важен не само изборът на точния медикамент, но също корекциите в начина на живот и храненето.
 • Стресът и нервните разстройства въздействат негативно върху работата на сърдечно-съдовата система, като провокират хипертония. Заболяването е сериозно и изисква професионална намеса: ако не потърсим навреме лекар и лекарство, заплашват ни сериозни усложнения.

Критерии, по които да изберем лекарство

В днешно време множество фармацевтични компании произвеждат лекарства против хипертония. Те имат различен механизъм на действие и химически състав. Когато лекарят избира точното хапче за пациента си, той без съмнение трябва да отчете конкретната симптоматика на заболяването, възрастта и общото му състояние, наличието на други заболявания, ефектът на повлияване. С една дума – критериите на избора са свързани с индивидуалността на пациента, включително и това – как при него се проявяват страничните ефекти на лекарството.

Ето към какви групи медикаменти се прилагат споменатите критерии:

Тип медикаменти Действие Странични ефекти
Бета блокери Медикаментите от този тип понижават кръвното налягане чрез понижена честота на сърцебиенето Слабост, твърде забавен пулс, обриви
Диуретици Приемът води до понижаване на артериалното налягане чрез извеждане от организма на голямо количество течности; ускорява се изхвърлянето на урина

 

Световъртеж, гадене, затруднена сърдечна дейност, конвулсии
АСЕ-инхибитори Те са избор в случаите, когато организмът изработва твърде голямо количество специфичен хормон – това причинява тяхното свиване и оттук, повишаването на кръвното. Приемът на подобен медикамент потиска продукцията на въпросния хормон, в резултат на което съдовете се разширяват и кръвното се понижава

 

Алергични реакции, трудна за овладяване внезапна кашлица
Ангиотензин 2 рецепторни антагонисти Медикаментът блокира функциите на специфични рецептори, които реагират на хормона ангиотензин 2; така се избягват свиването на кръвоносните съдове и ситуациите с повишено кръвно налягане

 

Гадене, световъртеж
Калциеви антагонисти Ефектът от приема на такъв медикамент е отпускането на кръвоносните съдове, разширяване и понижаване на артериалното налягане Ускорено сърцебиене, топли вълни, световъртеж

 

Когато високото кръвно пречи на нормалния живот, неизбежно се стига до приема на медикамент. Въпросът е как да се намери оптималното решение: дали да търсим бърз ефект – или хапче с по-дълготрайно въздействие; кой е безопасният продукт за даден пациент и как той би понесъл възможните странични ефекти. За жалост науката, колкото и развита да е днес, все още не е създала съвършения лек. Трудно е да се изобрети лекарство, еднакво ефективно за всеки човек и с нулеви странични ефекти.

 • Все пак хапчетата от новите поколения имат редица предимства пред предшествениците си:
  Разполагаме с медикаменти с удължено освобождаване: те са възможност за прием на по-ниски дози, което минимизира риска от проява на странични ефекти;
 • Минимизация на страничните ефекти: нереално е очакването да бъдат сведени до нула, но компонентите вече се подбират така, че да се избягват до голяма степен негативните реакции на организма;
 • Налични са продукти с по-добър комплексен ефект върху факторите-причинители на хипертония;
 • Налични са комплексни продукти; комбинациите също са възможност за избягване на голяма част от страничните ефекти; на практика новите комбинирани продукти се считат за безопасни.

Лекарства или билки?

Вече споменахме, че е лекомислено да се разчита в описваните случаи на самолечение или единствено на терапии от народната медицина. Но същевременно никой не отрича благоприятното въздействие на билки като валериана, маточина, дяволска уста. На тяхна основа има разработени и лекарства, но също различните отвари и тинктури, чайове и запарки от лечебни треви се прилагат като съпътстващ компонент в комплексното лечение на високо кръвно на нервна почва.

Море от хапчета за високо кръвно: избира лекарят!

 

Така че въпросът не е „или-или“; въпросът е билките да оптимизират ефекта от лекарствената терапия и от другите елементи на комплексната програма.

Вижте две проверени рецепти за билкови продукти срещу високо кръвно, които лесно се приготвят в домашни условия:

Чеснова тинктура. Две глави чесън се изчистват и счукват; заливат се с 250 мл водка и се оставят да престоят 12 дни. Следва прецеждане; полученият спиртен извлек се съхранява в стъклена бутилка, в хладилник. Вземат се по 20 капки, веднъж дневно – в малко вода, в продължение на три седмици.

Билкова запарка. Приготвя се от една супена лъжица копър и по две – плод шипка, маточина и хвойнови шишарки. Сместа се залива с литър вряла вода и се оставя да се запарва четири часа. След прецеждане се пие затоплена – три пъти дневно, по половин чаша, половин час преди хранене.
Ефективна добавка към лечението на високо кръвно на нервна почва е популярният билков чай Демир бозан.

Как Демир бозан се отразява в случая?

Билковият чай Демир бозан вече има добра популярност; немалко потребители са наясно с неговия състав: стръкове от котешка стъпка, блатен тъжник и великденче, полски хвощ, цвят от глог и царевична коса. Хармоничното им съчетаване дава добър ефект, който е в подкрепа на медикаментозното лечение за не една болест.

В случая с високо кръвно на нервна почва особено благотворно е присъствието на глога и блатния тъжник. Известно е, че глогът оптимизира сърдечно-съдовата дейност и помага при повишено артериално налягане. Блатният тъжник е компонентът, неутрализиращ потиснатостта, лошото настроение и риска от депресии. В цялост Демир бозан може да се квалифицира като добро допълнение към медикаментите, препоръчвани за овладяване на хипертонични пристъпи от нерви.

Кои са най-популярните лекарства за високо кръвно на нервна почва?

Ако един човек не е диагностициран хипертоник и високото кръвно при него е инцидентно, провокирано единствено от силен стрес – то не си струва вероятно да започва веднага с хапчетата. В такива случаи и лекарят би препоръчал билкова терапия, защо не и с Демир бозан! Следващата стъпка е с медикамент на растителна основа: у нас са популярни комбинираните таблетки от глог, мента и валериана. В немалко случаи е достатъчно да се вземе лек седатив, за да дойдат нещата на мястото си.

демир бозан
Така изглежда истинският Демир бозан. Не купувайте фалшификати! Питайте за производителя “Фарма витал”!

Ако все пак се касае за проявена хипертония и в основата й е разстройство на нервната система, описаният тип лечение няма да е достатъчен. Тогава е ред на лекаря да избере такива медикаменти, чийто прием ще успокои нервите – но и ще позволи контрол върху кръвното.

Едни от най-често прилаганите медикаменти са диуретиците. Медикаменти от рода на познатия Фуроземид понижават кръвното, като ускоряват отделянето на излишни течности и соли от организма. Така се постига отпускане на стените на кръвоносните съдове. Ако пациентът преживява хипертоничен пристъп, провокиран от стрес, диуретикът може да се вкара интравенозно.

Популярно средство са и бета-блокерите, които контролират кръвното чрез въздействие върху нервната система. Такива лекарства са например Карведилол или Небиволол. Те блокират определен вид рецептори и на практика затварят нервните пътища, по които биха протекли „стресиращи“ импулси. Сърдечният ритъм се забавя и артериалното налягане при нервна хипертония се нормализира.

АСЕ-инхибиторите като Каптоприл или Еналаприл ограничават свиването на кръвоносни съдове, което става благодарение на въздействието върху специфични ензими и отслабване влиянието на нервната система.

Алфа-блокерите от рода на Празозин или Доксазозин действат подобно на бета-блокерите, но тяхна „мишена“ са друга група рецептори.

Има и други варианти за контрол върху артериалното налягане и поддържането му в норма: това са например медикаментите като Рилменикс, които въздействат върху централната нервна система. Ефектът от приема им е неутрализиране на съдовите спазми, което при нервна хипертония постига нормализация на артериалното налягане.

В живота на всеки човек възникват ситуации, свързани със стрес. При някои хора в такива условия се развива емоционално пренапрежение, което бива последвано от временна нервна хипертония. За да не стане това състояние постоянно, трябва да се търси компетентна помощ и да се приемат препоръчаните препарати, било то на билкова основа или синтетични, но съчетано с фактори като здравословен живот и хранене, физическа активност, немедикаментозни терапии.

Странични ефекти и противопоказания

При избора на един или друг медикамент за конкретен пациент лекуващият държи сметка както за противопоказанията, така и за възможните странични ефекти в резултат на приема. В горната таблица посочихме някои от тях; всеки медикамент има своя специфика и това следва да се отчита съобразно общото състояние на пациента. Не са без значение фактори като съпътстващи заболявания, алергия към някои лекарствени компоненти и пр.

Медикаментите, които въздействат в посока понижаване на артериалното налягане, при неправилно дозиране или прием могат например да причинят рязък спад на кръвното. Това създава условия за световъртеж и слабост, влошена концентрация, забавени реакции и пр.

Ето примерна характеристика на един от коментираните медикаменти – Небиволол. Вижте кои са неговите противопоказания: алергия към някоя от съставките, ниско кръвно и пулс под 60 удара в минута; ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност, астма, диабетна кетоацидоза, чернодробно заболяване, тумор на надбъбречната жлеза.

Всеки медикамент може да отключи опасен страничен ефект

Възможните странични ефекти при прием на това лекарство са отоци, гадене и повръщане, главоболие, диария или запек, отпадналост, депресивни състояния, импотентност, влошено качество на съня и пр.

Какво се случва при прекаляване?

Приемът на по-високи от назначените дози може да причини сериозни състояния, нуждаещи се от спешна медицинска намеса. Твърде интензивният лекарствен ефект в този случай води до прекалено ниска сърдечна честота или т.н. брадикардия. За болезнено ниското кръвно налягане вече стана дума – състоянията на пациента при хипотония могат да са сравнително леко преодолими, но не са изключени припадъци, дихателни затруднения и бронхоспазъм, сърдечна недостатъчност в остра форма.

Действие на Демир бозан при паралелен прием

След като сме наясно с общия ефект на Демир бозан, лесно бихме допуснали, че този билков продукт ще подчертае успокоителното действие на даден медикамент и очакваното оздравително действие ще се ускори. Трябва да сме наясно обаче, че допускането на подобно съчетаване, паралелният прием на билките с медикамент трябва да е одобрено от лекуващия. Специалистът най-добре ще прецени какви могат да са последиците от описаното взаимодействие за конкретния пациент, лекуван с точно определен медикамент.

Съветът на фитотерапевтите е да не се прибягва самоволно до такива комбинации, а да се направи професионална консултация.

Мнения и отзиви на хора, ползвали Демир бозан за кръвно

Демир бозан ми помогна „да се върна в играта“
Ива Нейкова - 01 - лекарства за високо кръвно на нервна почва
Ива Нейкова

Ива Нейкова, лаборантка: „Преди време изгубих работата си след съкращения във фирмата. Беше истински шок, не очаквах, че специалист с моя стаж и квалификация така лесно ще бъде отпратен на борсата: била съм избрана, защото не се грижа за семейство. За жалост съм на възраст, която не е предпочитана от работодателите. Последваха месеци на търсене и откази и…кръвното ми започна да играе. Аз съм здрав човек и си мислех, че това е само временно – но обстоятелствата просто ме вкарваха все по-определено в задънена улица.

След един остър хипертоничен пристъп – без да съм хипертоничка! – трябваше да тръгна по доктори. Бяха категорични, че всичко е от стрес и че се налага да започна с лекарства. Един от лекарите, до които се допитах, препоръча да опитам все пак с билки. Бях чувала за Демир бозан и наистина опитах…известно време вземах и медикаменти, които според лекаря са леки и не се налага да ги пия постоянно. Редовната употреба на билковия чай обаче ми помогна да се успокоя; мисленето ми се избистри, прецених шансовете си и взех, мисля, правилно решение. Върнах се в родния си град и започнах работа на по-ниска позиция, но по-добре платена. Убедена съм, че терапията с Демир бозан има принос за това.“

Ива Нейкова

Демир бозан не е „плацебо“!
Стойко Ненчев - 02 лекарства за високо кръвно на нервна почва
Стойко Ненчев

Стойко Ненчев, учител: „ Аз съм от хората, които вярват в лечебния ефект от Демир бозан. Чета във форумите доста критики и скептични заключения, че това е продукт-менте, „плацебо“ с въображаема сила, измишльотина. Твърдя, че в много случаи точно това „плацебо“ е решение за хора с определени проблеми.

Няма да е откритие признанието ми, че в днешно време учителската професия е не само отговорна, но и много натоварваща нервите, буквално изгребваща. Без да описвам подробностите ще отбележа, че в такива условия не е изключение човек да вдигне кръвно. Точно редовната употреба на Демир бозан ми даде вариант да се справям с всекидневните нервни натоварвания и стрес, да съм „в час“ при работата с деца и да съм удовлетворен от живота си. Опитайте – няма да сбъркате!“

Стойко Ненчев

Не лекува тежки състояния, но може да те предпази от тях!
Лиляна Йовкова - 03 - лекарства за високо кръвно на нервна почва
Лиляна Йовкова

Лиляна Йовкова, търговски работник: „Двамата ми родители са хипертоници и според медицината този проблем рано или късно ще се прояви и у мен. Аз съм отговорен и загрижен за здравето си човек и отрано взех мерки: посъветвах се с личния си лекар за билкова профилактика. Мисля, че една тежка хипертония едва ли ще се лекува успешно с билки, но да се предпази човек?

Попитах за Демир бозан – лекарят беше донякъде сдържан, но все пак ми каза да опитам. Пия и до ден днешен от чая – с почивки, както е стандартната препоръка. Живея доста натоварен живот, случва се да преживявам натоварени дни, но чаят определено ми помага да държа нещата под контрол.“

Лиляна Йовкова

Източници и още допълнителна информация (на английски): Как да се справим с високо кръвно на нервна почва?Начини да намалим стреса и да овладеем кръвнотоСправяне с тревожността, водеща до високо кръвно.

Пишете и вие в нашия форум! Вземате ли някакви лекарства против високо кръвно на нервна почва? Споделете! Считате ли, че има успешно лечение само с билки? Опитвали ли сте терапия с Демир бозан и ако е така – какъв е резултатът? Препоръчвана ли ви е комбинация от медикамент и Демир бозан? Пишете ни в нашия форум за кръвното ТУК!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
, , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
This Post Has 3 Comments

 1. Сийка Ганева

  Склонна съм да опитам Демир бозан, но в мрежата има много критики към продукта – някои смятат, че хвалбите за продукта са пресилени. така ли е?

 2. Ваня Ликова

  Уверявам ви, че помага. Първоначално го пиех само за успокоение; впоследствие се оказа, че кръвното ми започва да играе – продължих с Демир бозан и сега нещата са под контрол.

 3. Свилен Колев

  Не оставяйте нещата без лекарски контрол. Да ви кажа, при мен кръвното също се разцентрова на нервна почва. Сега пия Демир бозан и медикамент, който няма да описвам – изборът на лекарство е индивидуален, трябва ви лекар на всяка цена. Като пациент и потребител твърдя, че точно избраното лекарство с малко помощ от билки спасява!

Вашият коментар