Сърдечна аритмия на стресова основа. Как се справих

Сърдечна аритмия на стресова основа. Как се справих
Сърдечна аритмия на стресова основа. Как се справих

Моята история – как получих сърдечна аритмия и намерих причината. Билки и лекарства, които ми помогнаха

Още в текста: Симптоми, причини, видове аритмия. Как боледува сърцето?

Получих аритмия на 28 г. Мъж съм, инженер. Работя в ново за България производство. Освен че нямаме бг опит, но и отговорността е огромна. Продукцията ни касае човешки животи. Изискванията са нечовешки, постоянно ни одитират.Невр

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Сърцето ми започна да прескача след 8 месеца в завода. Работата ми е супер интересна, от парите съм доволен, правя кариера. Но стресът ме поболя.

В началото не го знаех. Жена ми ме подтикна да разкажа за аритмия от стрес и дори тя оформи тези редове. Вярваме, че много млади хора се поболяват от нерви. Пътят до диагнозата е още по-нервен, а само това му трябва на един болен от нерви.

Сърдечна аритмия на стресова основа. Как се справих
Това съм аз, Брани Ангелов, от Благоевград

Какъв е проблемът при сърдечна аритмия от стрес

Прескачането на сърцето поради стрес няма отношение към сърцето. Проблемът е психически. Това е радостна новина, ама докато стигна до нея? Имам криза, дават хапче и нищо. На нервната аритмия не й действат лекарства за сърце. Помагат успокоителни, седативи, дори антидепресанти, но не и стандартния Нифедипин.

Как се справих?

Решението е да се премахне изворът на проблема. В моя случай – стреса. Звучи лесно и даже не особено опасно. Обаче не беше лесно. Опитах много неща, докато постигна толкова дълбоко успокояване, че и сърцето ми да спре да подскача като заклано пиле.

Какво се изпитва?

Симптоми и признаци за неврологична аритмия

Нали съм техническо лице, вписах усещанията си в таблица. Ако имате съмнение, чекнете се по точки, за да сравните вашето състояние с моята диагноза.

ПС: Обаче това не изключва ходенето на психотерапевт. Няма да минете без такъв. И на мен не ми се искаше да харча парички по доктори, но няма как. Както казах – причината не е в сърцето, но сърцето страда абсолютно истински. Значи – сериозно е!

Таблица на симптомите

типични прояви при аритмия от стрес
нарушен ритъм на сърцето в покой тахикардия (над 90 удара) , брадикардия (под 60 удара) или екстрасистолия (прескачане)
пулсиране на вената на шията 2
тревога, страх, изострена емоционалност възникват и при принципно спокойни хора
болка в гърдите концентрирана в централната част, не се разпространява наляво като при удар
обилно потене то е следствие от тревогата и страха, реакция на вегетативната с-ма
учестено дишане дишането може да е прекалено тежко или прекалено забързано
общи изменения безсъние, слабост, апатия, световъртеж
изменения в крайниците конвулсии, тремор, намалена чувствителност

 

Общо взето картинката е такава: сърцето бие неадекватно и това е очевидно и за пълен лаик, пулсът може да изчезне и да не се усеща. Такива кризи стават в моменти на вълнение, нерви, притеснение – винаги внезапно.

Страшничко си е. Даже да знаеш, че е от нерви, че не си болен, пак е страшно да се преживее. Прескачане на сърцето. То подскача в гърдите, задушаваш се, паниката се надига отвътре, потиш се като пор и краката се подгъват. Това е като да си бъдещ труп.

Каквото и да се прави в този момент, няма полза. Кризата свършва, само когато се почувствам отново в безопасност. Истински се успокоявам като дойде лекар. Също и в линейката веднага ми минава.

Симптоми и психосоматика

Психосоматиката е наука, която намира обяснение за физическите болести в психиката на човека. Харесва ми, защото отражението на психическите проблеми върху тялото винаги е буквално. Дори е забавно да се откриват симптомите.

Аритмията е нестабилен ритъм на сърцето. Възниква при хора, които имат нестабилен ритъм на живот. Редуването на спадове и подеми, на радости и тревоги изхабяват психиката.

Тахикардия например е учестено сърцебиене. Сърцето бие така при натоварване. А ако се случи в покой, значи натоварването е в ума, в съзнанието – това е стресът. Брадикардия е забавено сърцебиене. Сърцето забавя ритъма си, за да компенсира прекалено активния живот на своя собственик.

Официалната медицина не е много далече от разбиранията на психосоматиката.

Причини за неврологична аритмия

Емоционалното състояние! Емоциите влияят върху специални нерви, които свиват съдовете. Това директно променя работата на сърцето.

Видове нервна аритмия

Единият вид е моята – емоционална, поради стрес и преумора. Може да се появи при определени заболявания на психиката. Например паническо разстройство, за което четох ТУК:

Диагностика

Прави се ЕКГ. То показва дали сърцето е физически увредено. Ако не – другата причина е психиката.

Как се лекува аритмията от стрес?

Когато научих, че всичките ми проблеми са от стрес, реших, че сам ще се излекувам. Със силата на мисълта, както се шегува жена ми. Е, не стана! Не можеш да си кажеш – няма да се притеснявам, няма да се тревожа. Нито успях да накарам сърцето да не бие лудо при криза.

Лекарства за аритмия

Трябва да се повлияе вегетативната нервна с-ма, която реагира в моменти на стрес. Лекарствата са от лекар, защото зависят от това дали сърцето бие учестено или забавено.

На мен ми изписаха Пропранолол, защото правех синусова тахикардия. Същото дават при екстасистоли. А при брадикардия лекарството е друго – Белергамин.

Лекарствата намаляват честотата на кризите – това е вярно. Също така правят самите кризи по-лесни за преживяване. Не са така изострени и страшни. Но не усетих да лекуват причината. Те някак само оправят сърцето. Не мога да обясня, но изпитах нужда от нещо друго, което да ме успокои добре, да прекъсне връзката между стрес и аритмия.

При депресивност се изписват и антидепресанти като Прозак или Алпразолам. Не исках да пия такива, но се наложи. Занимавка е, защото таблетките се почват и спират по схема. Но тогава не знаех друг начин.

Вижте още:

Скоро научих за Демир бозан. Казаха ми, че ще имам огромно подобрение за кратко време. Започнах го с намерението да заякча и удължа ефекта от лечението.

Демир бозан за по-траен ефект

Хубаво стана, че попаднах на билки за нерви в началото. Демир бозан е смес от билки, на пакетчета. Пие се като чайче и нищо не се усеща. В началото. Няма ефекта „Уау, успокоих се“. Затова първоначално си помислих, че нищо не прави. Викам, жалко за парите.

След около 1.5 месеца видях резултат. В една таблица записвам кризите и подобренията. Рязкото подобрение се видя нагледно. Кризите видимо намаляха, предкризисните състояния се разредиха. Наистина усетих уникално успокоение. Сега, може да мислите, че е от лекарствата. И аз го помислих отначало. Но после осъзнах, че е било комплексно – лекарствата са дали тласък за лечение, а билките са осигурили трайния дълбок ефект.

Резултати от Демир бозан

Ето какви резултати ми даде пиенето на чая Демир бозан:

 • Оправих съня спя – на етапи, но накрая всичко се нормализира;
 • Тревожността ме отпусна, почувствах значителен спад на вътрешното напрежение;
 • Мина ми мускулната треска – оказа се, че съм се стягал несъзнателно. Билките отпуснаха мускулите;
 • На етапи спря и спазмирането;
 • Кръвното се кротна, вече по-рядко играе.

Доста голям ефект имах върху работоспособността. Не зная дали това е от билките, но определено се случи с Демир бозан. Вече съм по-концентриран и не се стряскам толкова. С лекота понасям одитите, не ги мисля от седмици по-рано. Изчезнаха слабостта, апатия, отпуснатостта между тревожните моменти. Психиката ми е по-стабилна. И нещата на работа тръгнаха. Аз го отдавам на билките. Без никакви странични реакции. Доволен съм, постигнах го с 2 кутии чай, но пак ще купя за поддържане.

Ето тук четох повече за тези билки, има и споделен опит на пациенти.

Основни правила за лечение

Аз за мен си реших да се облегна на медицината, но и да поема лична отговорност за лечението си. Направих изследванията, взех рецептите за лекарствата. И оттам нататък сам избрах и билки. Преди Демир бозан изпробвах и други

Народни средства

Лекарят ми одобри. Билките са главно за успокояване, за релаксиране, за емоционално равновесие. Те доста добре повлияват и симптомите. Ще кажа само за нещата, които харесах.

Сбор №1
 • Плод глог, лист салвия, риган, дяволска уста и бял смил.
 • Пропорциите са 1:1:2:2:2.
 • Забърква се смес от сухите билки и отделяме 1 с.л. от нея за едно варене. Първо се залива с врялата вода и се слага на котлона в съд с вода за 15 мин. След това 20 мин. се запарва.

Това го пих 45 дни, 2 Х 100 мл.

Доволен съм от ефекта, повлия ми кръвното, свали напрежението. Единствено беше трудно да набавям всичките тези билки, но го направих – всичко за здравето!

Сбор №2
 • Корен валериана, маточина, цвят бял равнец.
 • Пропорциите са 3:3:4.
 • Пак така се забърква, отделят се 2 с.л. и се попарват с 200 мл. Запарка 15 мин. Охлаждам и пия 3 Х 70 мл.

Този сбор по-силно повлия на нервите, по-малко на кръвното, потенето и др. симптоми при криза. Определено успокоява, но не е достатъчно.

Още информация и източници на английски: Сърдечната аритмия, провокирана от стрес* Острият стрес и видовете аритмии на сърцето4 причини за прескачането на сърцето.

На мен повече ми хареса Демир бозан, заради по-комплексно действие. В него има 6 билки, значи въпросът не е в бройката, а каква работа вършат. На мен ми подействаха добре. И други хора споделят, че билките доста помагат.

Ваш: Брани Ангелов, от Благоевград

Хора, ползвали билки при аритмия от стрес

Мнение №1: Хиперактивно дете ми разби нервите
Разбити нерви, билки за аритмия
Марина Колева, Монтана

Синът ми е хиперактивно дете. Навън постоянно създава проблеми – вика, тръшка се, руши. От това, да внимавам, да предотвратявам проблеми ми се разбиха нервите. Започнах да получавам сърдечни кризи. Първо пих валериана. Много ми помогна, но кризите продължиха. Взех по-силно – някакъв забъркан от билкар сбор. Също беше добре, пооправи ми се сънят, но сърцебиенето не спря.

Преди 4 месеца ми дадоха Демир бозан. За проба. Вече бях започнала да се отказвам от билките и обмислях да купя от розовите хапчета. Не стана нужда, защото Демир бозан ми подейства, както исках. Епизодите на аритмия намаляха, а и по-леко ги минавах. Станах по-спокойна, без да съм като успана. Можех да се грижа за детето както преди, но се нервирах по-слабо. Нещата тръгнаха на оправяне. Към момента съм значително по-добре и продължавам лечението.

Марина Колева, Монтана

Мнение №2: Почти си оправих аритмията с лекарства и билки
Сърдечна аритмия и разбито сърце
Стефан Николов, Калофер

В късната есен преживях най-тежкия момент от живота си. Мама и сестра ми катастрофираха и не успяха да се преборят. От шока получих сърдечна аритмия. Казаха, че е психическо, но разбива сърцето. Излязох в болнични, изписаха ми почиване и хапчета.

Не се подобрявах, но по някое време потръгна. Най-добрата приятелка на майка ми ми донесе билки. Каза, че гарантирано е за нерви, психози, фобии. Беше купен от аптека – Демир бозан. Беше ми все едно какво пия, и това започнах – редовно.

През януари аритмията отшумя. Лекарят се изненада, но го отдаде на лекарствата. Не съм оспорвал, но аз си знам какво стана от Демир бозан. Кошмарите ми изчезнаха като с нож. Тревожността видимо спадна. А и мъката ми намаля. Не мога да се оправя бързо, но виждам надежда. Вече съм значително по-добре.

Стефан Николов, Калофер

Мнение №3: Екстрасистоли престанаха за 30 дни
Екстрасистоли лечение с билки
Алена Йорданова, Смолян

В квартала ме имат за леко луда, защото съм по-емоционална и никого не мълча. По ковида сърцето ми започна да прескача, но нашите викат: измисляш си. Не си измислях, оказа се екстрасистоли на нервна почва. Не знам, може би е от характера ми, защото съм нервна и избухлива. Ама колко неща се случиха, нали го закъсахме…

Както и да е, лекувах се с билки, пари за хапчета не давам! Една билкарка до нас, даде ми жената каквото имаше. Подействаха ми нейните лекове, но сърцето продължи да прескача. Бабата каза – нещо по-силно! От аптеката взех Демир бозан. Оправи ме точно за 30 дни.

Оттогава 2 месеца не съм имала прескачане. Някои неща си падат на мястото, както тези билки се оказаха точният лек за мен.

Алена Йорданова, Смолян

Мнения, отзиви и форум: разкажете за вашето лечение на нервна аритмия. Какво пихте и какво ви подейства? Най-добрите билки според вас? Пишете ни и вие в нашия форум за аритмия поради стрес ТУК!

Видео: Какво се променя в тялото под страс – с бг суб

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
, , , , , , , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 2 Comments

  1. Дида

   При мен аритмията е от щитовидната. Изследвах се, сърцето ми  – добре, жлезата – зле. Лечението обаче е от ендокринолог.

  2. Лилова

   Мойто е екстрасистолия, усещането е за спиране на сърцето. Пия успокоителни, с шепите.  Много съм нервна, защото постоянно очаквам, че ще имам криза и се ослушвам кога ще започне. И като се тревожа, кризата започва. Омагьосан кръг…

  Вашият коментар