Сваляне на холестерол и триглицериди с Розувистат, Аторвастатин и билки

You are currently viewing Сваляне на холестерол и триглицериди с Розувистат, Аторвастатин и билки
Мнения за Аторвастатин и др. лекарства. Как се свалят триглицериди? Кои билки са добри?

Как да действаме с билки? Принципи за сваляне на холестерол. Норма. Как да свалим холестерола с Розувистат 10? Мнения за Аторвастатин, Симвастатин и др. лекарства. Как се свалят триглицериди? Кои билки са добри?

Болестното концентриране на холестерол в кръвта не винаги води до видими симптоми, а в ранните стадии със сигурност не се забелязва. Протичайки скрито, това заболяване нанася големи поражения. Един ден се изследваме и с изненада откриваме какво се е случвало в кръвта и тялото ни.

Думата „холестерол“ е придобила негативен смисъл. Асоциираме я с дебели и болни хора, с атеросклероза. Но това съединение е жизнено необходимо. Просто трябва да умее да го контролираме и при необходимост бързо да го свалим… защо не в домашни условия?!

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Как се сваля холестерол в домашни условия

Има един начин, който е без алтернатива. Той съчетава следните пунктове:

 1. диета с минимално съдържание на наситени животински мазнини;
 2. умерени физически натоварвания (двигателна активност);
 3. фитотерапия.

Тази схема е безотказна в два случая:

 1. за профилактика и при моментни покачвания на холестерола
 2. при средно покачен холестерол.

При много високи стойности описаната схема става поддържаща (но отново задължителна), а на първи план излиза медикаментозното лечение.

Билки за висок холестерол

Правилното хранене, съчетано с някои природни средства, вършат чудеса. Защо са необходими билките? За нормализиране на състава на кръвта, за почистване на съдовете и за целенасочено сваляне на количеството холестерол.

Някои билки за висок холестерол:

 • Корен глухарче – сушен и смлян, приема се директно с лъжичка – 3 Х 1 ч.л. Полагаме с малко водичка. Първоначално се прави 6 мес. без прекъсване, а по-нататък на курсове за поддържане на резултата;
 • Мед и лимон с чесън – в умерени колич. медът е полезен при повишен холестерол. Пускаме през месомелачка 1 кг лимони с корите (измийте!) и 2 глави (почистени) чесън. Кашата смесваме с 1 ч.ч. мед. Тази смес се приема 3 Х 1 с.л.;
 • Тинктура от чесън – 2 части млян чесън + 1 част спирт, престоява 10 дни. Сфемата е 3 Х 2 капки;
 • Ленено семе – по 1 ч.ч. лен и семе от копър + 1 ч.л. млян корен валериана. Попарете с 1 л и захлупете за 24 ч. Схемата е 3 Х 1 с.л.;
 • Царевично брашно – 1 с.л. се попарва с 200 мл. Захлупваме за 8 ч. Сутринта се изпива само отделилата се отгоре вода (не бъркайте). Курсът е 90 дни;
 • Ябълков оцет и мед – по 10 с.л. от двете се разтварят в 2 л. Напитката се приема ежедневно, по 20 мл.

Демир бозан за холестерол

Това е съчетание от няколко билки, които трайно намаляват нивата на холестерола. Те представляват природен еквивалент на най-ефективното лекарство за холестерол – статините.

Как работят: чрез намаляване на синтеза на ендогенен холестерол в черния дроб и заедно с това повишават абсорбирането на ниско-плътностни съединения от кръвта.

Разликата е, че Демир бозан работи по-меко от химическите препарати. По-бавно, но сигурно холестеролът се стабилизира.

Заедно с това билките в състава имат и други ефекти, не по-малко важни при висок холестерол:

 • Възстановява еластичността на съдовете;
 • Регулира кръвното налягане;
 • Пряко снижава нивото на холестерола;
 • Чисти съдовете от атеросклеротични плаки;
 • Разтваря солите;
 • Изчиства червата от патогенна микрофлора;
 • Повишава имунитета против вируси;
 • Намалява гъстотата на кръвта, разрежда я;
 • Стимулира жлъчното отделяне;
 • Профилактират сърцето;
 • Оздравяват бъбреци.

Ключовата билка в Демир бозан е котешка стъпка. Главното й достойнство е почистването на холестероловите плаки и на кръвния поток. Поради това сборът се ползва за предпазване от съдови инциденти. Той се предписва на хора, при които рискът от такива е реален.

Комплексното въздействие идва от съчетаването й с глог, хвощ, блатен тъжник и др., които повлияват и синтеза на холестерола, и кръвното, и захарта, и функционирането на сърцето, и т.н.

Според опита на пациенти, холестеролът се нормализира стабилно за около 3 месеца.

Билки за висок холестерол като Демир бозан задължително се комбинират с разчетено спрямо проблема хранене. Без контрол върху приеманите храни пълно излекуване е невъзможно, дори с магическа пръчка.

Мнение №1: Отслабнах и бутнах холестерола с билки
Георги Панов, холестерол
Георги Панов, Стара Загора

 

Гълтах дълго време Симвастатин, но не ми помогна достатъчно. Исках нещо по-силно и изразено. Не знаех какво да е, но случаят ми помогна. Поръчах Демир бозан заради сърцето, а получих ефект 3 в 1 (така се смеем с приятелите, когато им хваля билките). Допълнителните екстри са, че холестеролът падна и съм по-свободен в хапването. Третото е, че отслабнах. Това не го очаквах. Имам осмянки на кръста от години, вероятно заради бирата.

И сега такова е положението: пия Симвастатин, подкрепям го с Демир бозан, отслабвам и съм добре. Да не ви заблудя: Демир бозан е името на чая, иначе билките в него са няколко. Единственото, което се иска от мен, е да съм редовен и да не пропускам дозата. Правя го, лесно е. Периодично се изследвам, за да съм сигурен, че съм ок. Впрочем, продължавам да отслабвам, супер! Това най ме кефи!

Георги Панов, Ст. Загора

Лекарства за холестерол

Те се наричат хиполипидемични – свалят липидите в кръвта. Използват се конкретно за снижаване на количеството холестерол.

триглицериди норма и тяхното сваляне с лекарства
В 90% от случаите лекарите изписват статини

 

Разделят се на няколко групи, според конкретното действие. Каква комбинация ще бъде назначена и в каква доза, решава лекарят според случая.

Лекарствата успешно се комбинират с добавки – витамини, масла и рибено масло на капсули.

Видове лекарства за холестерол

 • Статини – най-ефикасни и достатъчно безопасни лекарства. Те потискат ензима, който регулира синтезирането на ендогенен холестерол в чернодробните клетки. Наред с това повишават усвояването на вредоносния вид холестерол от кръвта. Дават резултат за няколко дни терапия, а за 1 месец лечението достига до максималната си ефективност. Наименования – Флувастатин, Лескол, Лувинста, Симвастатин, СимваХексал, Правастатин, Холетар (ловастатин), Розувистат и Розувастатин, Аторвастатин и мн. др.;
 • Фибрати – предписват се при значително надскачане на нормата. Те разграждат триглицеридите и по този начин въздействат върху лошия холестерол. Нерядко дават странични реакции като мускулни болки, камъни в жлъчката и т.н. Наименования – Фенофибрат, Липанор (ципрофибрат), гемфиброзил и др.;
 • Секвестранти на жлъчната киселина – те се свързват с някои компоненти от жлъчната к-на и я отделят с фекалната маса. Тази киселина обаче е необходимо за нормалното храносмилане. Когато количеството й намалее, тялото започва усилено да произвежда нови количества, като за целта използва наличния холестерол. Ето как спада неговото ниво;
 • Никотинова киселина – това е витамин от В-групата, който ефикасно снижава нивото на вредния холестерол и повишава концентрацията на добрия. Може да предизвиква краткотрайно зачервяване на лицето.

Как да свалим холестерола със статини?

Статините от ново поколение са с чудесна ефикасност срещу вредния холестерол. Това са аторвастатин, розувастатин, церивастатин и др. Съществува природен статин, добиван от червения ориз – монаколин.

Статините работят по идентичен начин – те потискат ензима мевалонат, който участва в образуването на холестерол. Освен това те оздравяват увредения вътрешен слой на съдовете, при ранен стадий на атеросклероза. На трето място влияят върху физическите качества на кръвта – намаляват нейната гъстота, препятстват формирането на тромби и прикрепянето им към плаки.

Лекарствата от последно поколение не толкова намаляват нивото на „лошия“ холестерол, но и повишават съдържанието на „добрия“ в кръвта. Ефектът от приемането на най-добрите статини се развива от 1-я месец от техния постоянен прием.

Статините се назначават един път на денонощие. Едновременно с това пациентът трябва да се старае да нормализира холестерола по естествени начини – чрез храненето, билките и активността.

Розувистат

При повишен общ холестерол до 7.9 ммол/л се започва лекарство с розувастатин в стандартна дозировка от 10 мг/ денонощие. Розувистат се произвежда на хапчета по 5, 10 и 20 мг, но Розувистат 10 е базовото. При обичайните случаи се изписва именно то – по 1 таблетка на нощ.

Винаги се предвижда и последващ контрол върху показателите на кръвта.

 • При положителна динамика и нормализиране на липидния състав, Розувистат не се спира веднага. Той се приема в ниска доза от 5 мг, също с контрол върху кръвта (има Розувистат 5).
 • При отрицателна динамика дозата се увеличава, по преценка на специалиста (може да се ползва Розувистат 20).

Розувистат мнения: много пациенти споделят задоволството си от лекарството – с него те постигат значително снижаване на холестерола. Обаче има редица оплаквания от страничните ефекти. Пациенти споделят и това, че холестеролът отново се повишава след прекратяване на приема на таблетките.

Аторвастатин

Това лекарство е от трето поколение. Използва се, след като другите мерки като отслабване, диета и спорт не са подобрили състоянието в достатъчна степен.

Началната доза стандартно (също при исхемия и хиперлипидемия) е 1 Х 10 мг. Промяната на дозата се прави в интервал, не по-малък от 2 до 4 седмици и под контрол на липидния профил на плазмата. Максималната денонощна доза е 80 мг на 1 прием.

Ефектът се проявява в рамките на 2 седмици, но максимален ефект може да се очаква до 4 седмици. Преди началото на терапията е необходимо да се назначи отслабване и диета с ниско съдържание на холестерол.

Аторвастатин мнения: пациенти споделят, че приемат това лекарство при системна злоупотреба на пържено, мазно и др. вредни храни. Препаратът е добър за понижаване на липидите и в тежки случаи. Като плюс болните отбелязват ниската цена на хапчетата.

Симвастатин

Предписва се за терапия на завишен холестерол при профилактика на сърдечни и съдови патологии. Също така може да бъде избран при ревматоиден артрит и диабет в семейната анамнеза.

Аторвастатин или Симвастатин? И двете лекарства се назначават за понижаване на холестерола и за подобряване на обменните процеси. Отдавна се употребяват в клиничната практика и са доказани в лечението и профилактиката на сърдечно-съдовите патологии.

Аторвастатин се отнася към синтетичните статини и оказва по-продължително терапевтично въздействие. Симвастатин е естествен статин с краткотраен ефект.

И двата медикамента дават като страничен ефект световъртеж. В периода на лечение не може да се шофира и да се работи с точни механизми. При продължителен прием и предозиране с висока вероятност ще се появят странични ефекти.

Действащата съставка на Аторвастатин е по-мощна, защото противопоказанията му са повече.

Мнение №2: Потискам холестерола с Аторвастатин и билки
сваляне на холестерол и привеждането му в норма
Светла Георгиева, Ловеч

 

Правих си кръвни и се оказа, че холестеролът ми е повишен. Изплаших се, защото в цялото ми семейство има куп хронични болести, свързани с високия холестерол. Вярвам в наследствеността – за добро и лошо. Та, изплаших се и то много.

Веднага минах на диета. Не беше нещо страшно. Без съжаление се разделих с печените ребърца, с чесновата сланина на дядо, с любимия ми сметанов сладкиш. По-трудно ми беше да свикна да ям супи без краве масло. Но за здравето –всичко, нали така?

Пих Аторвастатин. Е, холестеролът ми не падна. Тоест спадна, но недостатъчно. Включих ленено семе и чесън, понякога бадеми, че са скъпи. Пак изследване, пак разочарование.

Голямото намаление постигнах с билки. Препоръчаха ми и даже ми подариха половин кутия Демир бозан. Чайчетата останали на една колежка след приключено лечение. Каза: вземи ги и ако ти действат, ще ти кажа откъде да си поръчаш цяла кутия. Оттогава съм на билки. Четох много за фитолечението и има научно основание. Пък и да няма, изследванията ми са все по-добри. Какво повече да желая?!

Светла Георгиева, Ловеч

Как се свалят триглицериди?

Има пряка връзка между мазнините и триглицеридите. Излишъкът на триглицериди провокира различни съдови и сърдечни изменения, нараства рискът от плаки и тромби. Ръстът на триглицеридите задължително се допълва с увеличена концентрация на нископлътностния холестерол.

Триглицеридите са компоненти, от които организмът получава основната си енергия. Без тях не може, но трябва да са в норма.

Триглицериди норма
години мъжки пол женски пол
до 15 0,36 – 1,41 0,42 – 1,48
15 – 25 0,5 – 2,17 0,41 – 1,48
25 – 60 0,65 – 3,23 0,62 – 2,96
след 60 0,65 – 3,29 0,68 – 2,96
Как да сваля триглицеридите

Има 5 правила за бързото им понижаване: отказ от мазно, изключване на сладко, пълен стоп на алкохола, приоритет на омега-3, растителен протеин вместо месен.

Както разбирате, диетата е от първостепенно значение.

Сваляне на холестерол с диета 

Разпространено е мнението, че високият холестерол се намалява само с лекарства. Погрешно и вредно виждане, което насочва нуждаещите се към аптеките.

Най-голямо значение има стилът на живот:

 1. Начин на хранене;
 2. Наличие на вредни навици;
 3. Физическа деятелност.

Тук и по-долу ще дадем няколко мнения и лични истории за свалянето на холестерол. Тях получихме след допитване във Фейсбук групата ни за лечение с билки. Хората се съгласиха да споделят с нас опита си и да ни предоставят свои снимки. Правилното хранене само по себе си ще намали холестерола ви.

Принципи на храненето при висок холестерол
 • Дробно хранене – две закуски (основна и междинна), обяд навреме, следобедно похапване и ранна вечеря;
 • Малки порции – в рамките на 100 – 200 г. Този принцип подобрява храносмилането и елиминира риска от преяждане. Тялото се поддържа в тонус;
 • Плодове и салати – особено за междинните хранения. За тях са подходящи и ядките;
 • Технологии на готвене – на пара, варене и печене. Ясно, че пърженото отпада;
 • С малко или без сол – отпадат и осолените и мариновани храни;
 • Нерафинирани масла – слънчогледово, маслинено, ленено и др. здравословни.
Храни, които почистват съдовете

от атеросклеротични плаки

 • Мазните морски риби са полезни при висок холестерол, съдържат омега-3. Те поддържат баланса на липидите и нормална гъстота на кръвта;
 • Бадеми – защитават съдовете от увреждания, забавят атеросклероза. Дават вит. Е и антиоксиданти, които извеждат токсините и излишните липопротеини от ниска плътност;
 • Цитруси –  богати на вит. С, пектин и антиоксиданти, те бързо намаляват холестерола и подобряват имунитета;
 • Авокадо – съдържа мононенаситени мастни киселини. Бързо понижават лошия холестерол, защитават съдовете и подобряват работата на сърцето;
 • Овесени трици – източник на растителна целулоза. Очиства организма от шлаките, извежда излишъка от вредни в-ва, полезни са за профилактика на атеросклероза. Ежедневната норма е 30 г. трици. По-голямо к-во води до загубата на в-ва;
 • Дребни безкостилкови – черници, боровинки и др. Забавят атеросклерозата, възстановяват съдовете, свързват се с вредоносните липопротеини и ги извеждат от организма;
 • Морков – много бета каротин, който подобрява обмена на мазнините, ускорява оттока на жлъчка и извежда холестерола;
 • Ечемик – съдържа пропионова к-на. Употребата 3-4 пъти в седмица забавя течението на атеросклерозата, намалява риска от ИБС и от сърдечна недостатъчност;
 • Бобови – растителните белтъчини, органичните к-ни и хранителни в-ва са полезни. Затова ежедневно приемайте по 100 г бобови. Съчетайте с листни зеленчуци, зърнени и зеленчуци. След 3-4 седмици нивото на холестерола ще падне с до 10%;
 • Патладжан – съдържа хлорогенова и фенолна к-ни, подобряващи работата на червата и нормализиращи сърдечния тонус. Сокът ускорява извеждането на вредните липиди и регулира съдържанието на желязо в кръвта.

За чувствително сваляне на холестерола е достатъчно ежедневно да се приемат по 400 г зеленчуци и/или плодове. Заедно с това се изключват вредните животински мазнини и консерванти.

Забранени храни
 • Свинско, мазно говеждо, патешко, гъска;
 • Месни полуфабрикати и колбаси;
 • Консервирани плодове и зеленчуци;
 • Субпродукти;
 • Морски дарове;
 • Тесто, сладкиши.как се сваля холестерол с Розувистат 10 и привеждането му в норма

Ограничено, 2-3 пъти седмично са допустими:

 • Немазни млечни;
 • Жълтък (белтъкът е без ограничение);
 • Макарони;
 • Диетични меса от пиле, пуйка, телешко.
 • Максимално да се ограничат солта и захарта.

Максимално да се увеличат течностите – чай, компот, сокове, фреш + минимум 1 л вода.

Калории при повишен холестерол
 • При повишени нива на холестерола за 24 ч. се приемат до 1800 кКал;
 • Пълни хора – 1500 кКал;
 • Активни спортисти – 2100 кКал.

Най-стриктно трябва да се внимава за вредните (забранени) храни.

Кои храни увеличават холестерола

Лошият холестерол се повишава директно от животински мазнини – мазни меса, риби, субпродукти, млечни и колбаси. Най-опасните продукти посочихме по-горе.

Тук ще подчертаем, че до 50 г. мъжете трябва да са по-стриктни с храненето. Жените донякъде са защитени от естрогените. Но след менопаузата и дамите трябва да наложат контрол върху менюто си, защото атеросклерозата вече става заплаха и за тях.

Второ важно: продуктите с лош холестерол не трябва да се изключат от храненето напълно. Например жълтъкът е от вредните, но той съдържа много белтъчини и е необходим за образуването на високоплътностните липопротеини. Жълтъкът дава лецитин, който забавя всмукването на наситените мазнини в червата.

Недопустимо е да се изключат от менюто и всички меса, защото те са силен източник на протеини. Просто се избират немазни меса и немазни части от даденото животно.

В списъка на забранените храни са и брашнените изделия като макароните. Те не съдържат мазнини, но повлияват зле метаболизма. Заедно със захарта, те формират транспортни комплекси с високо съдържание на липиди. Така работят още алкохолните и някои неалкохолни напитки.

Източници и допълнителна информация на английски: Топ 10 храни + фитотерапия против висок холестерол; * Лекарства и народни цярове; * Храни, снижаващи холестерола.

Напитки и алкохол

За вредата от алкохола е написано много. Най-напред спиртът е висококалоричен продукт, а намаляването на калориите е първа задача на пациентът с висок холестерол.

Отделно етанолът се отразява негативно върху съдовия тонус и подкрепя образуването на плаки по стените.

Сладките видове алкохол като ликьорите се отразяват двойно по зле, защото съдържат и захар. Те разстройват метаболизма. Същото важи и за безалкохолните газирани.

Визираните напитки са дотолкова вредни, че стават напълно забранени при показател над 5 ммол/л холестерол в кръвта. При стойности, близки на лимита, може да се пийва по повод, и то в умерено количество.

Бирата не е напълно забранена, защото в нея има вещества, повишаващи добрия холестерол. Избирайте натурална и прясна бира и си сложете лимит от 0.5 л на денонощие.

Лоши новини за любителите на кафето – то трябва да се ограничи заради кафестола. Това вещество увеличава лошия холестерол. 4-5 чашки кафе дневно вдигат риска от атеросклероза с 10%.

Кафето със сметана е двойно по-рисково, заради млечните мазнини.

Нима трябва да се откажем от всичко вкусно? Друг тип храни работят обратно – намаляват вредния холестерол. Те могат да компенсират негативите от „забранените“ продукти, ако се консумират в достатъчно високо количество.

Храни, които бързо намаляват холестерола
 • Немазна риба – съдържа ненаситени мастни к-ни, нормализиращи обменните процеси. Полезна е, ако се пече или задушава, но не и пържена;
 • Месо и мляко – присъствието им в менюто е важно, ако са с ниско съдържание на холестерол. Оптимални варианти са пуйка, пилешко филе, агнешко, извара и кефир;
 • Растителна храна – тя не съдържа холестерол. Най-ценни са зелето (нормализира въглехидратния обмен), салатите, магданоза и копърът (източник на фитостерини), чесън, краставици, целина, моркови, цвекло;
 • Ядки и семена – дават фитостероли, които препатстват всмукването на холестерол в червата;
 • Зърнени и бобови – с тях заменяме картофите и макароните. Подходящи са елда, пшеница и др. подобни, които не по-малко хранителни, но съдържат трудни за усвояване въглехидрати;
 • Чай и сокове – те заместват забранените напитки. Препоръчително – зелен чай, защото препятства образуването на лош холестерол и повишава съдовия тонус.
Мнение №3: Не мога да пазя диети, аз съм на Демир бозан
смъкване на холестерол с билки
Виктор Чаушев, Смолян

 

Здравейте. Намериха ми холестерол и ме предупредиха, че ще става и по-зле, ако не хвана противохолестеролова диета. Лекарят даде списък какво се яде и какво – не.

Добре, но реално не ми се получи. Не всеки има достатъчно воля. Аз не мога да правя диети. Имам нужда, но не успявам. Всичките ми диети са свършвали на обяд. И воля нямам, и ми става зле от глад. Прималява ми и коремът много ме боли, просто не издържам.

Търсих какво да правя, питах, четох и накрая избрах билкова алтернатива – да пия Демир бозан. Е, гледам да не ям много мазно и сладко, но заложих главно на билковото лечение.

Не сгреших. Последните ми изследвания са отлични. Лекарят ме похвали, че се справям добре с диетата, хахаха!

А да знаете, че лекарството ми всъщност е вкусен чай. Пия го с мед и е много приятно.

Виктор Чаушев, Смолян

Други начини за сваляне на холестерол

Хомеопатия

Малко са здравословните проблеми, за които хомеопатията не предлага решения. Холестеролът е от тях. Няма препарати, които директно снижават концентрацията на холестерола, нито почистващи съдовете от атеросклеротични плаки.

Разработен е комплексен хомеопатичен продукт, под името Холвакор, който регулира липидния обмен. Профилактира съдови патологии и атеросклероза. Намалява метаболитния синдром, установява нормално кръвно, подобрява обменните процеси в сърдечния мускул. Освен това се дава за снижаване на абдоминалното затлъстяване (в коремна област), което е рисково за ред заболявания. Според описанията, лекарството е способно да премахне от 2 до 4 кг излишна маса месечно без промяна в храненето. Осъществява се чрез нормализиране на показателите на липидния обмен чрез намаляване на концентрацията на холестерола в кръвта и на нивото на триглицеридите

Минус на този хомеопатичен продукт е, че не е достъпен в България. Желаещите да го изпробват трябва да го закупят от някоя страна, в която Холвакор е на пазара.

У нас се предлага комбинация на д-р Шуслер за сваляне на концентрацията на холестерола. Традиционното съчетаване на три соли тук е с номера 6, 9 и 10.

Вижте и ТОВА:

Физическо натоварване

Съществен компонент в комплексната схема за удържане на холестерола в нормални граници. Без активности и движение, за пациентите е сложно да контролират липидния си обмен.

Движението активизира обмяната, насища с кислород, повишава съдовият тонус – все фактори, които профилактира бъдещи сърдечни проблеми. Като допълнение – намаляването на мастните отлагания пряко влияе върху концентрацията на холестерол в кръвта.

Колко да тренирам? 5 Х 30 мин. седмично е оптималната схема. За месец липопротеините от ниската плътност ще спаднат средно с 10%.

Подходящи дейности:

 • Бягане (само при здрави стави и нормално тегло);
 • Спортно ходене;
 • Тенис и др. подвижни игри на открито;
 • Велосипед;
 • Плуване.

Редовните тренировки повишават настроението и намаляват негативите от стреса. Да припомним, че стресът е водещ фактор за повишаване на холестерола.

Ако се движите малко, използвайте всяка възможност – качвайте стълби, ходете пеш, разхождайте се, станете турист.

Включваме качествена гимнастика против атеросклероза:

Мнение №4: За Розувистат и билките
как да свалим холестерол, намаляване
Илия Нинов, София

 

Здравейте! Вече повече от година баба ми използва Розувистат. Групата на статините е предписана за намаляване на нивата на холестерола. Статините често са необходими за сваляне на риска от усложнения на сърдечни и съдови проблеми. Напоследък обаче у нея се появиха редица неприятни симптоми, които евентуално могат да се причислят, към страничните ефекти от приема на Розувистата. Става дума за дискомфорт в десния хипохондриум, за периодична горчивина в устата, за разстройство при ходене по голяма нужда. Симптомите от ден на ден ставаха по-тежки.

Лекарят реши да спрем Розувистата. Мога да кажа, че това не е изолиран случай. Симптоми като тези са често срещани по информация на приятелки на баба ми. Лекарството има отрицателен ефект върху храносмилателната система. При приемането му е необходимо постоянно наблюдение на биохимията на кръвта. Върши добра работа иначе, но иска внимание. Напоследък разредихме употребата му, като добавяме и прием на Демир бозан.

Илия Нинов, София

Какво е холестерол?

Той е органично съединение – липофилен спирт в клетъчните мембрани. Неговата задача е да поддържа клетъчните стени стабилни и нормално проницаеми.

Холестеролът участва в синтезирането на жлъчни к-ни, кортикостероиди, полови хормони и D-витамини.

Тъй като е жизнено необходим, холестеролът на 80% се създава в самото тяло, а остатъкът приемаме с храната. Когато е повече от нужното, излишъкът „засяда“ по съдовите стени. Чували сме за холестеролови плаки. Съдовете се стесняват, сърцето страда, а има и риск от запушване.как да свалим холестерола с Розувистат?

Тези проблеми се създават само от „лошия“, нископлътностен холестерол. Той създава съединения с протеините, необходими за транспортиране към тъканите. Но в кръвта е неразтворим и се отлага.

Има и друг вид холестерол – с висока плътност. Той работи обратно – поддържа съдовете и сърцето здрави.

Често говорейки за повишен холестерол, се визира този с ниска плътност. Високите му стойности се отразяват и в числото на общия холестерол.

Норма

Липопротеините в кръвта се определят с помощта на биохимичен кръвен анализ. Нормите са различни, съобразени с възрастта на пациента. Средния универсален показател за възрастен човек е

5 ммол/ л

Говорим за показателя общ холестерол. Когато вашата стойност се приближи до него или го надскочи, имате повод да се замислите за холестерола и как да го намалите.

Колкото по-малка е стойността, толкова по-нисък е рискът от развитие на атеросклероза и съпътстващите я заболявания.

Стойности от 5.2 до 6.2 са рискови и изискват вземането на мерки.

Причини за повишаване

Главната е небалансирано хранене, в което преобладават мазнини и лесни за усвояване въглехидрати. И другата ключова причина – напълняването, излишните килограми. Но списъкът не свършва с това. Върху концентрацията на ниско-плътностния холестерол влияят и други фактори.

ФАКТОР ВЛИЯНИЕ
Хроничен стрес Стресът е изблик на адреналин. А повишеният адреналин спазмира съдовете и нарушава липидния обмен
Наследственост вродена патология на липидния обмен, една от главните причини
Захар Мнозина търсят вината в мазната храна, но равен по важност вредител е сладкото
Нарушена функция на бъбреците Лошият холестерол се задържа в тялото, вместо да се изведе чрез бъбреците
Ендокринни нарушения диабет, дисфункция на жлезите с вътрешна секреция
Някои чернодробни патологии тези, които са съпроводени със застой на жлъчен сок
Цигари те намаляват нивото на добрия холестерол, което повлиява зле сърцето
Слаба физическа активност оказва същия ефект, както напълняването – „добрият“ спада, а „лошият“ се вдига. Следват плаки в съдовете, непроходимост и инфакт
Възраст над 50 г. Холестеролът започва естествено да се покачва от 20 г. нататък, без това да зависи от телосложението и храненето

 

Впрочем границата от 50 г. важи главно за мъжете, при които на тази възраст се стопира растежа на холестерола и той се стабилизира на постигнатото ниво. При жените процесът зависи не от годините, а от менопаузата. До нея холестеролът е нисък, а оттам нататък рязко се покачва.

Изводът: всеки човек в даден момент може да изпита проблеми с холестерола си. Затова много медици съветват за периодични проверки (кръвен анализ), като се започне от 25 г. нататък. Билките също са супер за профилактика!

Г-н Казанджиев е месар и от професията му идва и страстта към пържените мръвчици. За него сваляне на холестерол също се оказва сериозен проблем. Проблем, който той решава чрез билково лечение. Своя опит мъжът споделя във видеото:

А вие? Как се справяте със сваляне на холестерол? Какви средства използвате? Какви лекарства за холестерол? А билки за висок холестерол? Опитвали ли сте с Демир бозан и какво е мнението ви за него? Пишете ни в специалния форум по темата ТУК!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 7 Comments

  1. Мила Ванчева

   LDL е лошият. Правих липиден профил заради сърцето и излезе висок. Един въпрос – вие какво фитолечение ще препоръчате при стойност 5 на LDL? Като съпътстващо на лекарствата (изписаха ми симвастатин)?

  2. Марта Станева

   Пила съм Демир бозан за триглицериди. Свали ги под границата и сега са в норма. За диетите, не мога да кажа. Аз поначало не ям мазно и вредно, но ако вие ядете, внимавайте и спазвайте, защото няма как при висок холестерол да се ядат вредни неща.

  3. Елза Ст.

   Омега 3, много риба, всеки ден! И природните добавки, витамини, билки – да! Също и спортуване. Не става без усилия. Тогава сърцето ще е здраво и съдовете, никакви проблеми. Това го научих на 38 г., като ми намериха полузапушени съдове.

  4. Roro-M

   В Демир бозан има една важна билка – котешка стъпка. Знам я от едно време, нашите я беряха и я добавяха към всякакъв чай. Казваха – за здраво сърце.

  5. Гергана Точева

   Българите ще си страдаме от холестерол яко, защото такава ни е кухнята – пържено, мазно, ужас! Вече готвя на горещ въздух и нещата коренно се промениха. Ако щете вярвайте, от яденето е!

  6. Васил Ангелов

   Риба и билки, билки и риба. Това е формулата,изпробвам я всеки ден от 2-3 години и холестеринът си стои където му е мястото. Ама не пържена риба, а рибена чорба, задушена, плакия, внимавайте!

  7. Фани Ризова

   Холестерол 7,8, започнах Демир бозан и след 3 седмици – 6,74. След още 3 седмици 5.2. Казаха статини, но на 35 г. не искам да се тровя със сериозни лекарства. Продължавам с билките

  Вашият коментар