Чайове за нервен стомах

Чайове за нервен стомах

Кои чайове за нервен стомах помагат наистина. Нервен стомах: симптоми, причини и лечение. Трябва ли да се пият лекарства?

Нервен стомах – това понятие не е ново за науката или за практикуващите лекари. То обаче може да се окаже трудно разбираемо за един пациент, на когото е поставена подобна диагноза – а той е далеч от медицината. Вероятно ще трябва да му се обясни какво точно представлява, как се лекува, има ли билки или по-точно, чайове за нервен стомах.

 • Всъщност в случая става дума за група разстройства на храносмилането от функционален тип: те формират синдром, известен като диспепсия. Сред симптомите са такива като болка и спазми в стомаха, усещане за подуване и тежест, усещане за ситост след прием на малко количество храна, гадене, метеоризъм.

Когато подобни смущения са чести, страдащият от тях човек непременно трябва да се консултира с лекар. Понякога се налага прием на специални медикаменти, а друг път е достатъчно да се заложи на чайове за нервен стомах.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Как работят всички чайове за нервен стомах?

Чайовете за нервен стомах са чудесно средство за овладяване на мъчителната симптоматика. Чрез подбора на подходящи билки в този случай трябва да се постигнат две цели: да се балансира нервната система и да се овладее възпалението на стомашната лигавица, неизбежна последица от общото храносмилателно разстройство.

Как работят всички чайове за нервен стомах?
С билкови чайове е възможно да се овладеят симптомите на нервен стомах

Изборът на един или друг чай е редно да се прави с помощта на фитотерапевт. В някои случаи е достатъчно да се заложи на една билка, например жълт кантарион или мента. В друг по-добре работи „букетът“, съчетанието от няколко лековити треви. Едва ли е необходимо подробно да се спираме на условието – да се спазва диета и да се избягват груби, пикантни, прекалено горещи или твърде охладени храни. Избягват се също мазни, консервирани, пържени.

Кои са видовете чай за нервен стомах?

Немалко от познатите ни лековити растения помагат при проблемите с нервен стомах. В някои случаи търсим облекчение на конкретната симптоматика, в други търсим общо успокояване на нервната система. Естествена последица ще е и нормализирането на функциите на стомашно-чревния тракт.

Вижте кои са най-популярните билки за чай, подправки и продукти, които при самостоятелна употреба постигат успокояващ ефект:

Билки, подправки Действие
Жълт кантарион Балансира артеариалното налягане, действа общо успокояващо; неутрализира възпалената стомашна лигавица
Мента Добър мускулен релаксант; неутрализира общото напрежение на организма, успокоява спазмите на стомаха и обезболява
Лайка Полезна срещу стрес и тревожност; облекчава възпалителни процеси – включително на стомашната лигавица
Невен Добър седатив и имуномодулатор; понижава артериалното налягане при стрес; билка с доказан противовъзпалителен ефект, спазмолитик
Клинавиче Стрък клинавиче се ползва за успокоителна отвара; понижава артериалното налягане при стрес и тревожност; срещу болки, подуване на стомаха и червата
Теснолист живовляк Антиоксидант; действа успокояващо, добър спазмолитик; участва в билкови комбинации срещу нервен стомах – с противовъзпалителен ефект
Копър Действа срещу нервност и безсъние; подправката е полезна в свежо състояние, сушена, най-вече семената – класическо средство срещу стомашни спазми и колики

 

Повечето полезни растения са достъпни както в свежо състояние, така и сушени и лесно се приготвят под формата на запарки и отвари. За всяка от тях самостоятелно могат да се намерят прости и доказани рецепти. Освен това консултацията с фитотерапевт може да ви отвори очите за още билки, подправки и продукти, които вършат работа при стрес, нервно напрежение или депресия, довели до симптомите на неврогенна диспепсия или нервен стомах. Такива са семената от фенел и анасон, канела, семена от сминдух, джинджифил, вода от варени моркови, кокосова вода и др. Никога не бива да се отказваме и от универсалната валериана, която безотказно действа успокояващо на нервите и оттам – на нежеланата диспепсия.

В много случаи се ползват и комбинации от билки. За лечение на нервен стомах могат да се посочат не една и две; важното е да бъде избрана подходящата за конкретна симптоматика. Защото в някои случаи проблемът се изразява в гадене и повръщане, а в друг – в болезнени спазми, метеоризъм или диария.

Кои са видовете чай за нервен стомах?
Първа помощ с лайка

 

Ето два примерни варианта, които все пак могат да са полезни почти винаги:

 • Смесваме по 20 г корен от дилянка, листа от мента и маточина, стрък бяло подъбиче, и 30 г стрък от жълт кантарион. След грижливо смесване от масата се гребват две супени лъжици и се заливат с половин литър вряла вода. Варим три минути на тих огън и оставяме настрана да се запарва един час. Прецеждаме. Приема се четири пъти дневно – по 120 мл, преди хранене (от verdes.bg).
 • От naturachoice.online може да се поръча готова билкова смес за запарване вкъщи; специално е подбран съставът за нервен стомах и нерви. Съдържа 18 растителни съставки, сред които акцентът е върху цвят от невен, цвят от лопен, стръкове змийско мляко и клинавиче. Чаят се приготвя с 4 супени лъжици билкова смес и 600 мл вряла вода; вари се 5 минути, кисне час. След прецеждане се пие на глътки преди хранене; цялото количество е доза за един ден.

Критерии за избор на хубав чай за нервен стомах

При избора на подходящия чай задължително се консултираме с фитотерапевт или поне с добър билкар. Трябва ни специалист, който да избере най-ефективната билка при нашите симптоми.
Другото условие за успешен избор е да търсим качествени билки: има значение как се прави заготовката, дали лековитите треви са били изсушени правилно, как се съхраняват и пр. Сушени билки можем да си купим и от случаен човек, от сергия на пазара – и от лицензиран доставчик. Да не забравяме, че насипните и по-евтини билки не са добър избор, особено при необходимост от целебно въздействие.

Как действа Демир бозан при нервен стомах

Билковият чай Демир бозан е надежден и ефикасен вариант за успокояване на нервния стомах. Продуктът вече се радва на добра популярност, но не всички знаят на какво се дължи благотворното му действие. Една от основните му характеристики е именно успокояващото въздействие, балансирането на нервната система.

 • Композицията съдържа шест растителни съставки: глог, блатен тъжник, котешка стъпка, хвощ, великденче, царевична коса. Комплексът има общо оптимизиращо въздействие върху сърдечно-съдовата и нервната система; понижава кръвното, успокоява гладката мускулатура, подкрепя имунната система и подобрява адаптивността на организма към стрес-фактори. Демир бозан може да се включва в комплексни терапии при нервност, тревожност, депресивни състояния – именно в такива случаи се проявяват симптомите на неврогенната диспепсия. Особено важна тук е ролята на билките блатен тъжник, глог и котешка стъпка.

Причини за нервен стомах

Нервен стомах – това не е самостоятелно заболяване, а синдром, който се установява по метода на изключването. Необходимо е при съответните оплаквания медиците да направят необходимите изследвания, за да изключат първопричини от рода на възпалителни процеси, дистрофия, новообразувания. Названието предполага проблеми на нервната система, но на практика те са фонови фактори.

Причини за нервен стомах
Демир бозан е сигурното решение при нервен стомах

 

Стресът например не причинява болезнените симптоми директно, а косвено. Ето как: отслабва защитните свойства на имунната система; увеличава чувствителността на стомаха към дразнители; провокира активности в различни дялове на нервната система, свързани с функции на стомашно-чревния тракт.

Имат значение и такива фактори като фамилна обремененост спрямо заболявания на стомашно-чревния тракт; хронични патологии на панкреаса, червата, черния дроб и жлъчката. Специфична роля играе и заразата с хеликобактер пилори.

Доказано е, че с такава симптоматика по-често се сблъскват жените, и то в детеродна възраст. При снемането на анамнеза обикновено при тях се установяват емоционална нестабилност или наличие на психични травми.

 • Известно е и това, че нервната диспепсия често придружава тревожните разстройства. Болните се оплакват от слаб апетит и гадене, отслабват.
 • Депресията може да провокира нарушения на функциите в храносмилателната система или да е реакция в резултат на тяхното възникване. Това означава, че е необходимо във всеки индивидуален случаи да се изясни конкретната картина и механизмът на заболяването.

Стандартното лечение

Симптоматиката на диспепсия при невротични разстройства съвпада с някои признаци на опасни заболявания в стомашно-чревния тракт, например тумори. Затова лекарят винаги трябва да изключи подобни хипотези, преди да назначи лекарствата за т.н. нервен стомах.

След това тактиката на лечение зависи от доминиращите симптоми – дали се касае за болки, бързо засищане, тежест. Важно е да се обърне внимание на психичното състояние на пациента.

Лекарства

При лечението на неврогенна диспепсия се препоръчват хранителни ферменти, антиациди и спазмолитици за овладяване на симптомите. Как се лекува всъщност нервен стомах? Алгоритъмът на терапията включва:

 • Корекция на разстройства на моториката – Мотилиум, Домперидон, Левид;
 • Овладяване на болката – Омепразол, Хелицид, Гастроцид, Сопрал;
 • Елиминиране на хеликобактер пилори – Метронидазол, Амоксицилин.
Режим

Трябва все пак да се подчертае, че медикаментите не са първа стъпка при овладяването на диспепсията. Лекарят ги назначава, ако няма резултат от промените в режима на живот и хранене. Задължително е да се потърси хармоничен баланс на труд и отдих; задължителен е пълноценният нощен сън, умерени физически натоварвания, пребиваване на чист въздух, душове и лечебни вани.

Част от терапията е редовното хранене: 5-6 пъти дневно, с малки порции и при отказ от пикантни, мазни и пушени храни, фастфууд, осолени и консервирани продукти.

Препоръчва се отказ от пушене и алкохол.

Други терапии

Ако е необходимо – препоръчват се сеанси с психотерапевт. Не е изключено специалистът там да препоръча прием на антидепресанти или седативни препарати. Основен подход при това са груповите или индивидуални форми на психотерапия. Целта е мисленето на пациента да се „превключи“ на решение на съществуващ психоемоционален проблем.

Кога да мислим, че страдаме от нервен стомах?

Кога да търсим лекар ако сме решили, че страдаме от нервен стомах? По принцип за нервен стомах може да се мисли симптоматика от такъв тип:

 • Гадене и повръщане, с или без общи истерични прояви. Симптомите се развиват при стрес или конфликт и имат емоционална окраска. Същевременно може да се наблюдава повишено отделяне на пот или слюнка. Поривът за повръщане обикновено възниква, когато засегнатият човек прави опити да потисне вътрешното напрежение.
 • В друг случай липсва гадене и пациентът не повръща, но има усещането за тежест и разпъване в стомаха, дори когато не се е хранил или е изял съвсем малко.
 • Още един вариант – появяват се болезнени спазми в стомаха и червата; образуват се много газове, усеща се подуване и интензивна перисталтика.
 • Невротичните нарушения на храносмилането нерядко са придружени от неприятен дъх от устата, горчив вкус в устата, схващане на крайчеца на езика.

Как Демир бозан подобрява лечението?

Всеки, който се е доверил на Демир бозан при тревожно разстройство, депресия или преживян стрес, отбелязва като допълнителен положителен ефект ликвидирането на проблема „нервен стомах“. Вече знаем, че т.н. нервен стомах е своеобразен синдром, свързан с подобни преживявания и проблемни състояния. Логично е функциите на храносмилателната система, в частност – кондицията на стомаха, да се балансират при стабилизиране на нервната система и психиката.

Ако ви кажат, че Демир бозан е сред подходящите билкови чайове за нервен стомах – не се колебайте, пробвайте. Макар билковата композиция да не е класически цяр за болен стомах, ефектът засяга тези болежки чрез оздравяване на нервите.

Подобен избор е добър и защото приемът на този приятен чай по три пъти на ден се отразява цялостно на организма: прави го по-адаптивен и устойчив на въздействията, които в съвременния свят все по-често ни поставят пред изпитания.

Мнения и отзиви на пациенти, които са се доверили на Демир бозан

Избрах Демир бозан съзнателно!

Милена Кавръкова, служителка в кол център: „През последните месеци напрежението в работата ми нарасна изключително. В работата нямам и минутка отдих, вкъщи се грижа за болен родител. Постоянен стрес! Изгубих си съня и апетита, каквото хапна – стои на камък в стомаха ми и боли.

Преди две години имах подобен период, тогава се разделих с първия ми съпруг и преживях развода много тежко. Вдигах кръвно, не можех да спя. Лекувах се с хапчета, но за кратко – моята лична лекарка ме посъветва да не прекалявам, а да се взема в ръце, да си намеря хоби и да спортувам. Послушах я, а от себе си добавих билките. Помогна ми Демир бозан. Спомних си за онова време сега и отново си поръчах опаковка от билковата смес. Тогава също страдах от нервен стомах и чаят свърши добра работа. Усещам, че и сега ще се справя с негова помощ.“

Демир бозан е моят лекар!

Ивайло Великов, техник: „Всички говорят за КОВИД-19; писна ми да слушам колко са се заразили и колко са починали. Тези хора не си дават сметка как действа подобно облъчване дори на хора със стабилна психика като мен!

Да кажа, че съпругата ми е буквално луднала от тия брифинги, няма да се изненада никой! Но нейна братовчедка й препоръча да пие Демир бозан и ето, резултатът е пред очите ми. Съкровището си върши домашната работа спокойно и три пъти на ден си запарва от чая. Реших по нейно настояване и аз да опитам. За 2-3 дни като че ли товар ми падна от гърба, не ме боли стомаха, няма ги спазмите – усещах ги всеки път след новините по радиото. Ясно е, Демир бозан ще е моят лекар!“

Препоръчвам Демир бозан!

Лилия Петракиева, детска учителка: „Препоръчвам Демир бозан на всеки, който се оплаква от нервен стомах. Пия го втора година с прекъсвания и вече се чувствам спасена от предишните мъки. Няма да разказвам как точно стигнах до този продукт, но съветвам заинтересованите първо да се консултират с лекар и да си направят изследвания. При мен наистина ставаше въпрос за стомашни проблеми на нервна почва. Може при други хора смущенията да имат друга причина. Но ако ключът е в „изпилените“ нерви, Демир бозан е решението!“

Мислите ли, че Демир бозан помага при нервен стомах? Имате ли такъв опит и вярвате ли в лечебната сила на билките? Споделете ТУК! Всяка лична история, разказана 1:1, може да помогне на още хора да оздравеят!

Източници:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
, , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
This Post Has 3 Comments

 1. Първан Велев

  Вие добре ли сте? Демир бозан лекувал това и онова, и онова, и това…сякаш е някаква панацея. Сега и нервен стомах лекува? Не вярвам.

 2. Калина Симова

  Г-н Велев, не може ли по-спокойно?! Никой не ви кара да вярвате, още по-малко да пиете Демир бозан. Изборът всеки го прави сам. Аз лично съм много доволна от продукта, при това го използвам точно за същото – за нервен стомах. Направо се родих, откакто започнах да пия тези билки. И така ще е с всеки, който ме последва. Хора, Демир бозан наистина помага

 3. Марина Иванова

  Не виждам нищо извънредно или рекламно в текста за Демир бозан при нервен стомах. Напротив, четивото е полезно. Доста хора ще могат да се ориентират как да си помагат с билковия чай. Хубавото е, че с него приемаме натурални компоненти – не се тровим със синтетика.

Вашият коментар