Нервна депресия. Симптоми и лечение на невротична и др. депресии

You are currently viewing Нервна депресия. Симптоми и лечение на невротична и др. депресии
Как да се справим с Нервна депресия? Кои симптоми са определящи?

Как се лекува нервна депресия. Симптоми. Справяне с депресията в домашни условия. Лечение на разбити нерви и невротична депресия с билки и лекарства

Нервна депресия – това е заболяване, което се развива като следствие от въздействието на психотравмиращи събития. За подобно разстройство е характерна хроничната форма на невроза. Болестта може да се изразява чрез различни синдроми: астеничен, тревожно-фобиен, хипохондриен.

Какво представлява т.н. нервна депресия

Какво е всъщност споменатата депресия? Нервната депресия е възможен вариант за проява на психогенни, невротични, провокирани от стрес соматоформни разстройства. Може също така да се говори за депресията като адаптивна реакция, възникваща при негативни за даден човек събития.
Невротичните разстройства по принцип преминават през три етапа: невротична реакция – невротично състояние – невротично развитие. Коментираната нервна депресия е типична за втория етап, т.е. невротичното състояние.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.
симптоми на нервна депресия
Нервна депресия може да се развие във всяка възраст

Симптоми на нервна депресия

Симптоматиката на коментираната нервна депресия има някои специфики. Така например характерното депресивно отслабване на активността и инициативността може дълго да се проявява само частично. Понякога се наблюдава дори някакво специфично бягство в работата, когато болният се опитва да се самоизлекува от депресивните пристъпи чрез професионално свръхнатоварване.

Ето как обобщено можем да представим симптомите на заболяването:

Симптоми, състояния Описание
Апатия      Човекът губи интерес към всичко; уморен е от битието и може често да споделя, че не му се живее
Раздразнителност, плачливост Депресивното състояние може да се съчетава с изблици на ярост – обикновено при мъжете; жените се разстройват от всякакви дреболии; сълзливост
Отслабена работоспособност Човекът се изморява бързо; става вял и безразличен
Влошена концентрация на вниманието Болният е разсеян, трудно му е да се съсредоточи
Проява на страхове Пациентът се плаши от тъмнината, от непознати звуци, от вещи, които се намират около него
Отслабване на апетита Склонност към отказ от нормално хранене; необичайни или променени вкусови пристрастия
Влошено качество на съня Промените в настроените обикновено се проявяват паралелно с безсъние

Какви са причините?

Симптомите на нервна депресия, допълнени с усещането за безсилие и слабост, са вопъл на нервната система заради гибел на клетките й. Причината за това нерядко са различни токсични въздействия. Пушенето например също провокира такива състояния. Симптоми на психогенна депресия могат да се развият и в резултат на медикаментозни терапии.

Ето какви могат да са другите причини за подобно разстройство:

 • Нарушения на емоционалния фон;
 • Нарушения на хормоналния баланс;
 • Пребиваване в психотравмираща обстановка;
 • Проблеми в работата;
  Прекалена взискателност към себе си;
 • Проблеми в семейството;
 • Възпалителни патологии;
 • Други заболявания;
 • Липса на житейски цели.

Натрапчивите мисли също могат да провокират депресия. Това се отнася например за хората, които са фиксирани върху здравето си. Нерядко при тях се развива силен страх от смъртта.

Може да възникнат също и полярни състояния. Обичайният за нервна депресия израз „Нищо не искам“ може да бъде заменен от остра потребност за действие. Ако обаче не се достигне до видим резултат, патологичното състояние може да се задълбочи. Човекът започва да мърмори, обижда се, раздразнен е. Следва депресивно вглъбяване.

Интересно е да се види как въздействат върху въпросната нервна депресия някои напитки – кафе, алкохол. Американски психотерапевти са на мнение, че две-три кафета на ден намаляват риска от депресии.

 • Вероятно знаете, че някои хора се питат защо след запой се появяват усещания за страх и потиснатост. Малко химия: при такива състояния стойностите на серотонин в организма намаляват, а се увеличава концентрацията на норадреналин. Следващият момент след употреба на алкохол е норадреналинът да намалее и така да се задейства депресивният механизъм.

Стандартните начини за лечение

Методите за лечение на нервна депресия се избират индивидуално – в зависимост от тежестта на разстройството и конкретното състояние на пациента. Професионалната позиция е, че има успех при комплексно, коректно и последователно съчетаване на медикаментозно лечение и психотерапия.

Основна роля в лечението на заболяването играе психофармакологията. Терапевтичните курсове включват избор между антидепресанти, невролептици, транквилизатори, витамини. Изборът на лекарство се съобразява с протичането на заболяването и реакцията на болния към прилагания медикамент. Използва се и хомеопатия.

Съвременните психотерапевтични методики позволяват свободно, откровено, резултативно общуване на болния с психотерапевта. Задачата на специалиста е да вникнат в проблема на пациента, да помогнат за откриване първопричината на болестта, да съдействат за преодоляване на съществуващите психологични проблеми, да мотивират болния за промяна на поведенческите реакции.

Мнение №1: Премахнах остатъчна нервна депресия
Стела Димитрова - 01 - симптоми на нервна депресия
Стела Димитрова

Стела Димитрова, продавач-консултант: „От години страдам от безсъние – появи ми се след развода. Няма да описвам какво съм преживяла, но тази промяна в моя живот ми струваше разбити нерви и депресия. С лекарства и с грижите около децата криво-ляво се измъкнах, но безсънието остана, а също и една постоянна депресивна нервност. По цяла нощ не мигвах, ако не взема сънотворно. А като не спя, започвам да превъртам живота си и сега, когато децата пораснаха и не са при мен, направо не ми се живее – за какво и за кого?! На моменти избухвах, в други моменти се потапях в себе си и плачех неудържимо.

Дадох си сметка, че тая работа не отива на добре. Споделих с моя приятелка и тя ме посъветва да опитам с Демир бозан. Аз уважавам народната медицина и реших да опитам. Помогна! Достатъчно беше няколко дни да пия и вече започнах да заспивам без лекарство. Как не съм знаела досега за тоя чай! След един месец и една седмица редовен прием от депресията не беше останала и следа.“

Стела Димитрова, В. Търново

Важен фактор за успех на психотерапията е усещането на болния за подкрепа и добронамереност, за вяра в успеха на провежданото лечение. Съществено условие за крайния успех е подкрепата на близки и приятели, както и разрешаването на реалните битови, социални и материални проблеми.

Ефективни могат да са и хипнотичните сеанси, които позволяват болният да бъде изведен доста бързо от депресивно състояние. Техниките на медитация и самовнушение осигуряват стабилност на постигнатия ефект и са добра профилактика срещу нови депресивни епизоди.

лечение на нервна депресия
Понякога човек се чувства житейски смазан: как да намерим решението?

Има и някои нетрадиционни методи, които също могат да помогнат на хора в беда. Пример за това е делфинотерапията. Друг съществен момент от лечението е балансираният режим на труд и отдих. Добре е да се избягват твърде големите физически и умствени натоварвания; да се премине към здравословно хранене с пълноценно зареждане на организма с необходимите компоненти. Чудесно допълнение са също спортните занимания – плуване, аеробика, каране на колело…дори разходката в парка.

 • Но каквито и методи на лечение да бъдат прилагани – за крайния успех е изключително важно искреното желание на пациента да преодолее въпросната нервна депресия. И става дума не само за желание – но също и за волеви усилия, за дисциплина при изпълнение на лекарските назначения. За вяра в крайния успех.

Как действат билките?

Народната медицина е активна по отношение на нервната депресия. Ако човек прояви интерес – може да намери съвети за употреба на различни билкови смеси за успокояване, както и съвети за здравословно хранене.

На първо място са препаратите с тонизиращо и общоукрепващо действие като женшени златен корен. С успокояващо действие са познатите билки мента, валериана, маточина, хмел и дяволска уста. Запарки и чайове с лавандула, божур, пирен, сладка детелина премахват симптоми като раздразнителност и умора и нормализират съня. С успокояващ ефект са също познатите пасифлора и глог – освен това те нормализират сърдечната дейност и артериалното налягане.

 • Хвойната и пелинът също помагат, като възстановяват еластичността на кръвоносните съдове, подобряват периферното и мозъчното кръвообращение.

Могат да помогнат още семплите настойки от лайка и бял смил, които спасяват от световъртеж и недостиг на въздух.

 • Чудесен ефект има и приемът на чая Демир бозан: почти всички съставки в композицията му имат успокояващо действие.

Важно е и храненето при нервна депресия. Симптоми като безсъние, слабост, световъртеж почти сигурно означават недостиг на магнезий в организма. Дефицитът може да се неутрализира с прием на хранителни добавки, но и с редовна консумация на продукти като орехи, домати, карфиол, праскови, бобови, малини и касис. Богати на магнезий са още елдата, спанакът, ръженият хляб, магданозът, кашкавалът, черният шоколад.

 • Срещу депресия добро решение са и богатите на аминокиселини храни, които подобряват стойностите на триптофат и серотонин. Такива са гроздето и бананите, рибата, чаят с мляко и мед, още – бадеми, морски дарове, броколи, кисели млека, дроб, овесени ядки, ягоди, боровинки, сушени плодове като фурми, смокини и сини сливи.
Мнение №2: Без симптомите на разбити нерви!
Анета Алексова - 03 - симптоми на нервна депресия
Анета Алексова

Анета Алексова, студентка: „Следвам техническа специалност, която не ми е много по сърце – но родителите настояваха. Справям се трудно с някои изпити, късат ме и се налага да се явявам на поправки. Не мога да се откажа, защото съм почти пред дипломиране, а и за баща ми ще е голямо разочарование. Плащам с изпилените си нерви за това, че много го обичам. Понякога изпадам в нервна депресия и се чудя как да се спася!

Добре че имам приятели, които учат психология и са наясно с проблемите ми. Едно момиче ми каза да опитам с билки; помислих, че се шегува – бабешки церове ли?! Но все пак наистина поразпитах във форумите и във Фейсбук и научих за Демир бозан.

Сега вече го пия почти редовно от два-три месеца и се чувствам по-добре. Какво пък, обещала съм да имам диплома на инженер, а какво точно ще работя – това вече ще си е мой избор! Но с нервите и с ученето съм изцяло наред. Паметта ми се засили, мозъкът се оросява по-добре явно.“

Анета Алексова, София

Действие на Демир бозан

Всички 6 съставни компонента на чая Демир бозан въздействат положително върху психиката и балансират устойчивостта й. Говорим за лечебни треви като великденче, глог, полски хвощ, котешка стъпка, блатен тъжник и царевична коса.

 • Котешката стъпка нормализира функциите на централната нервна система, подобрява устойчивостта срещу стрес и балансира кръвното. Великденчето намалява холестерина и действа очистващо на кръвоносните съдове; помага за успокояване при уплах и потиснатост. Блатният тъжник постига релакс чрез намаляване напрежението в организма при снижаване стойностите на артериалното налягане. Полският хвощ отпуска, подкрепя сърдечната дейност и нервите.
 • Глогът е класически помощник при проблеми на сърдечно-съдовата система: балансирането на работата й внася успокоение и подкрепя въздействието на останалиге съставки в чая Демир бозан. Макар да няма аналогично действие, царевичната коса „работи“ в същата обща посока: като добър диуретик тя подпомага нормализирането на артериалното налягане, а това води косвено до стабилизиране на психиката и успокояване.

Така чаят Демир бозан се превръща в добро решение на проблема нервна депресия: редовният му прием възстановява нервния баланс, оздравява психиката, премахва неприятни симптоми като потиснатост, напрежение, задушаване, безсъние. При леки форми на заболяването може в комплекс с физически упражнения и психотерапия да постигне чудесни резултати и без приема на лекарства.

Лечение на нервна депресия с лекарства

Лечението на нервна депресия е подчинено на някои правила, които задължително се спазват – за да има резултати. Едно от тях е прилагането на психотерапия, независимо дали се назначават и медикаменти.

лекарства за нервна и невротична депресия
Лекарства има – има и други пътища за оздравяване

Медикаментозното лечение също е изключително важно, като се държи сметка за избора на препарати – противотревожни средства и антидепресанти. Лекуващият избира според конкретния пациент лекарства от рода на седативи – транквилизатори, невролептици, стимулатори, ноотропни продукти. Този тип лечение изисква редовни контакти с пациента и контрол върху лечебния процес, тъй като някои от медикаментите при неумело прилагане могат да имат отрицателен краен резултат, привикване и пр.

 • Най-често препоръчваните седативни средства са Лоразепам, Диазепам, Атаракс, Бромазепам. Витамините от типа на фолиева киселина, токоферол и ретинол също са необходима съставка от лечебния комплекс. В повечето случаи лекарствата срещу нервна депресия се набавят само по рецепта и изборът им е конкретен за даден пациент.

При това психотерапията си остава фундаментален подход, тъй като дава възможност да се намери причината за заболяването и да се работи за неутрализирането й.

Лечение с терапия

Психотерапията има водеща роля в лечението тогава, когато депресивната симптоматика е все още лека и когнитивните функции не са отслабени. Това дава възможност за провеждане на психотерапевтични сеанси. Това е напълно оправдано при положение, че коментираната нервна депресия като разстройство има психогенна или психогенно-личностна природа.

В този случай е особено важно да се доверим на професионалиста; необходим ни е добър психотерапевт, който ще вникне в състоянието и проблема ни. Ще приложи индивидуален подход и ще съумее да стимулира доверието на пациента. Каква точно методика може да бъде приложена, зависи от множество фактори.

Как Демир бозан подобрява лечението?

Демир бозан е от онези целебни средства, които могат успешно да се прилагат при всяка нелекарствена психотерапия. Описаните по-горе качества на билковите съставки са необходимото допълнение към работата на психотерапевта; при всички случаи то е хармонично като посока на въздействие и увеличава шансовете за бързо излекуване.

Демир бозан е добро решение при нервна депресия

Дали Демир бозан може да се пие едновременно с медикаментите? Зависи какви точно са те. Знаем, че много билкови препарати не могат да се приемат едновременно със синтетичните. Всеки случай е със собствена индивидуалност, затова и лекуващият има задачата да избере подходящ за конкретния пациент продукт. Ако по някаква причина чаят не бива да се пие едновременно с лекарствата, той вероятно е приложим като продължение. Във времето, когато пациентът не се нуждае повече от хапчетата си, но все още има нужда от подкрепящ фактор за стабилизиране на психичното си здраве.

Мнение №3: Сбогом, невротична депресия!
Стефан Николаев - 01 - симптоми на нервна депресия
Стефан Николаев

Стефан Николаев, шофьор: „След пътно произшествие преживях нервен срив; не бях на волана и не аз го причиних, но после дълго време бях депресиран и отчаян. Ако ви кажа, че съм се излекувал с Демир бозан, няма да повярвате, нали?! Наложи се да се лекувам в клиника, доста време пих лекарства, ходих по санаториуми. Диагнозата ми беше “невротична депресия”. Накрая ме изписаха без подобрение.

Но все пак посегнах към билките. Сам на себе си изглеждах смешен и не смятах да ги пия. Но след като опитах първата чаша чай (добавих и малко мед), ми хареса и продължих да го пия – кога редовно, кога с пропуски. Подобрението беше сравнително бързо и доста осезателно. Сега се самоопределям като здрав човек, но много внимавам да не изпадна пак в нервна „дупка“. От депресията се спасявам, като си правя профилактика с Демир бозан: това е чудесно решение, защото няма химия и може да се пие дълго време.“

Стефан Николаев, Бургас

Какво знаете за Демир бозан и опитвали ли сте го при някакъв здравен проблем? Мислите ли, че проблем като нервна депресия може да се лекува само с билки, без синтетични медикаменти? Безопасно ли е да се съчетава Демир бозан с лекарство? Споделете ТУК!

Източници: Нервен срив и депресияСимптоми на нервна депресияЛечение на нервна депресия

Пишете ни и вие! Как сте видели нервната депресия у себе си или у свои познати? Какви симптоми проявяват болните от нервна депресия? Какво е доброто лечение според вас? Кои билки ще препоръчате? Опитвали ли сте Демир бозан? Как ви е действал? Доволни ли сте останали? Каква терапия бихте препоръчали? Дайте мнения и отзиви за справяне с депресията ТУК в нашия форум!

Вижте и ТОВА:

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]
, , , , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 6 Comments

  1. Мирела Костова

   Не знам дали това, което чувствам е точно нервна депресия – но като чета симптомите, това ще е. Не искам да ходя по лекари и направо ще опитам с Демир бозан, от лекарства за нерви ме е страх.

  2. Иванка Антова

   Позволявам си да се обърна към г-жа или госпожица Костова: не се лекувайте сама, това са сериозни неща и самолечението може да ви навреди. Аз съм медицинска сестра, може да не съм точно специалистът, от когото имате нужда, но най-добре е да потърсите специалист все пак. Може да не се наложи да пиете лекарства. Вече има и лекари, които препоръчват билките като допълнение към основната терапия, включително и Демир бозан.

  3. St Пешев

   Твърдя, че от Демир бозан има особена полза. Гълтайте розовите хапчета, ако не ви се занимава с билки, и всичко ще бъде наред, докато умрете!

  4. Кирил

   Апатията е един от най-често срещаните симптоми на нервна депресия. Той се получава, когато дълго време потискаш чувствата си. Апатията е нещо като смърт на душата. Тя убива лека-полека и тялото. Ако тя се съчетае с нервност и лесна раздразнителност, склонност към разплакване и други подобни симптоми, имаме класическа нервна депресия. Моят съвет е: Никога не потискайте чувствата си! Казвайте си какво ви тежи, анализирайте чувствата си, изкарвайте ги нагоре! Така те няма да ви разболяват.

  5. Петър Ангелов

   Лечението на депресия много зависи от нейния вид: дали е нервна, маниакална или пък шизоидна. Има и други видове. Нервната е само една от тях. Принципно докторите те наблъскват с Ципралекс или Деанксит и ти правят някакви терапии. Но тези лекарства имат страшно много странични ефекти и също така водят до пристрастяване. По-добре е да си лягате навреме, да ставате рано, да съзерцавате зеленото на растенията навън в природата и да пиете билки. Това ще ви оправи. Не изпадайте в депресия, дишайте дълбоко чист въздух!

  6. Цеца М.

   Един от основните симптоми на разбити нерви е раздразнителността и избухливостта. Но също така и променливото настроение. Може да се разплачете без причина. Можете да се разтреперите и после да гледате в една точка. Влошеният апетит също е такъв симптом. Да се питате за смисъла на живота… Такива неща. Всичко това се оправя с разходки сред природата. Повярвайте ми, хапчета не ви трябват. Е, може да пиете и билков чай. Но си вземете от хубавия. Демир бозан е добра идея!

  Вашият коментар