Имам ли паническо разстройство? Тест за проверка

Страховете, които периодично ви връхлитат, са ви накарали да си поставите сами диагноза “паническо разстройство”.

Колко са българите с такъв проблем? Неизвестно. Според здравната статистика в развитите държави от панически разстройства страдат 2.7 до 3% от хората. Тенденцията е към нарастване на този процент. Лавината от информация по темата дава противоречиви сведения за това – лечими ли са подобни състояния и как точно. Нещата не са безобидни, затова самодейното поставяне на диагноза и лечение с хапчета от съседката не е за препоръчване. Ако все пак имате съмнения за здравословното си състояние и се чудите дали да търсите психотерапевт – проверете дали наистина става дума за паническо разстройство с този прост тест от www.паники.net!

Отговорете с “да” или “не” на следващите въпроси!

*Имали ли сте пристъп на внезапна тревога, страх или ужас през последните четири месеца? *Имали ли сте подобни пристъпи и по-рано? *Проявяват ли се някои от тези пристъпи неочаквано, независимо от определена ситуация, където е обяснимо да усещате безпокойство и дискомфорт? *Страхувате ли се от подобен пристъп и неговите последици?

Ако сте отговорили отрицателно дори само на един от четирите въпроса – вашият проблем НЕ Е паническо разстройство. Четири положителни отговора налагат да се самоизследвате по-детайлно, за да сте в състояние да отговорите на лекарските въпроси. Запомнете: при четири положителни отговора не разчитайте, че проблемът ще изчезне сам: необходима ви е помощ!

Ето кои са признаците на паническото разстройство!

*Учестено повърхностно дишане. *Сърцебиене, “прескачане” на пулса; усещане, че сърцето е спряло. *Дискомфорт или болка в сърдечната област. *Изпотяване. *Усещане, че не достига въздух, задушаване. *Приливи на горещи вълни и внезапно усещане на студ. *Прилошаване, дискомфорт в стомаха, позиви за повръщане или потребност от тоалетна. *Световъртеж, причерняване. *Схващане на крайници. * Треперене на крайници или на цялото тяло. *Страх от смъртта, усещане за нещо ужасно, което приближава.

Не е задължително да са налице всички изброени признаци. Някои от тях са присъщи и на други болестни състояния (болка в лявата част на гръдния кош). Оставете точната диагноза за терапевта, при когото на всяка цена трябва да идете подготвени.

Какво да направим, докато получим адекватната терапия?

Въпреки скептицизма на много хора – паническите разстройства се поддават на лечение. Докато терапевтът избере най-подходящото за конкретния случай, можете като начало да си помогнете сами. Решението не е трудно! Достатъчно е да се обадите ТУК и да попитате за билковия чай Демир бозан.

Билковият чай Демир бозан е съчетание от екстракти на няколко лековити растения: котешка стъпка, глог, блатен тъжник, хвощ, великденче и царевична коса. Този букет въздейства по уникален начин върху химията на нашето тяло, като успокоява нервната система и оптимизира дейността на сърдечно-съдовата система.

Демир бозан стаблизира имунната защита и подобрява клетъчното хранене, като позволява възстановяване на функционалното равновесие и ви прави способни за адекватна оценка на реалността. Чаят е лесен за приготвяне, може да се приема продължително време и няма странични негативни ефекти. Прочетете ТУК впечатленията на хора, които са успели да решат здравословния си проблем с негова помощ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *