Треперене на тялото от нерви. Как да действаме?

You are currently viewing Треперене на тялото от нерви. Как да действаме?

Какво значи „треперене на тялото от нерви“; какви са причините. Как да разберем защо се случва – симптоми. Лекува ли се? Медикаменти и билки при треперене на тялото от нерви. Повлиява ли се от Демир бозан

Треперене на тялото от нерви – това е адекватна реакция на организма при емоционално натоварване. Да разбираме състоянието, при което крайници или други части на тялото извършват непроизволни движения. При някои хора този тип реакция е слаба и преходна, при други е сериозен проблем. Треперенето след силен стрес изтощава, прави човека неадекватен, влошава качеството на живота му, пречи да се изпълняват всекидневните задължения.

Треперене на тялото от нерви, защо се получава?

Треперене на тялото или тремор на отделни негови части – това е недокрай изучена патология. Все още има какво да се обяснява за причините и механизмите, които се задвижват при треперенето на мускулите. Знае се, че треморът се „включва“ от нервната система. Разбираемо е, че участват онези нейни компоненти, които контролират мускулния тонус и подвижността.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.
 • На първо място това е малкият мозък. При треперенето от нерви често се наблюдава и световъртеж, тъй като е нарушена координацията.Понякога състоянието се влошава при бърза езда или каране на автомобил – допускаме дисфункция на вестибуларния апарат.

Треморът рядко се проявява като самостоятелно заболяване. Обикновено той придружава някакво неврологично заболявене. Причините могат да са различни. Ако например треморът засяга ръцете, краката, главата, тялото, ако пациентът изпитва силно вълнение, страх, мускулен хипертонус; ако се повишава температурата, появява се гадене – трябва да се търси първопричината. Ако треперенето се усилва при натоварване, при напрягане или смяна на позата, проблемът е за невролог.

Треперене на тялото от нерви, защо се получава?
Треперенето на тялото усилва тревожността на засегнатия човек
 • В някои случаи треперенето е наследствена особеност и тогава говорим за есенциален вид. Подобна патология може да се наблюдава и при деца, дори при новородени. Тогава детето трябва много внимателно да се изследва. В други случаи проблемът може да е свързан с някои болестни състояния – мозъчен абсцес, кръвоизлив, патология на нерви, тумор.

Причини

Ако треперенето се появява след стрес, това е психологическа разновидност на болестното състояние. Треморът може да се появи само при определено емоционално напрежение, например във връзка с представяне пред публика.

Възможно е психологическата причина да е съчетана с други провокиращи фактори. Вижте кои са най-често проявяваните:

 • Употреба на алкохол и/или наркотици;
 • Наследственост;
 • Заболявания на бъбреците и черния дроб;
 • Доброкачествен или злокачествен тумор на мозъка;
 • Заболявания на съдовите канали;
 • Болест на Паркинсон;
 • Полиневропатия;
 • Депресивен синдром;
 • Интензивни физически натоварвания;
 • Напреднала възраст;
 • Честа употреба на кофеин;
 • Хормонален дисбаланс;
 • Неправилен прием на медикаменти;
 • Повишена емоционална възбудимост.

Класификации

Разновидностите на коментирания тремор могат да се анализират според различни диференциращи признаци. Най-общо можем да ги представим така:

Класификационен признак Разновидности
Според причината на възникване Първичен или есенциален – без въздействие на външен фактор, обикновено наследствен;

Вторичен – като последица от друго заболяване;

Последица от нервно-дегенеративно заболяване, например болестта на  Паркинсон;

Психогенен тремор

Според честотата на колебателните движения Нискочестотен – до 5 херца;

Високочестотен – от 6 до 12 херца

В рамките на неврологичните патологии Физиологичен, есенциален, паркинсоничен, малкомозъчен, дистоничен, невропатичен, психогенен, рубрален

 

Според условията на проявяване треморът може да е статичен (проявява се в онази част на тялото, която е в покой); динамичен – възниква при мускулна активност; постурален – наблюдава се в моментите, когато човекът се старае да съхрани позата, да поддържа положението си в пространството; смесен – характерен и за състояние на покой, и при движения на тялото.

Кои са най-разпространените видове треперене
Задача на лекаря е да установи каква е причината за треперенето

Кои са най-разпространените видове?

Най-често се срещат тремор на крайниците, на главата или на цялото тяло, като причините могат да са различни.

Тремор на ръцете. Може да засяга само пръстите или цялата китка, зависи доколко е поразена централната нервна система. В много тежките случаи е ангажирана предмишницата, а се случва да бъде засегнато и рамото.

Тремор на краката. Първоначално се усеща, когато под крака няма опора. При прогресия започва да се усеща трептене в областта на глезена, след което нещата вървят към коляното. Понякога треперенето е толкова силно, че човекът не може да пристъпва.

Тремор на главата. Най-рано се засягат устните и клепачите, след това брадичката и после цялата глава. Болният може да клати глава напред-назад, наляво-надясно.

Тремор на тялото. Постепенно патологията засяга цялото тяло. Треперенето може да се премести в корема, в гърдите. Заради опита да контролира тези процеси засегнатият човек изпитва болки в мускулите; появяват се неврози, може да се развие междуребрена невралгия. Появата на треперене и болки в гръдния кош е предупреждение за влошаване на състоянието. Следващите симптоми са задух, интензивно потене, втрисане. Вътрешните органи са постоянно напрегнати. Това състояние е трайно, то пречи на болния да спи нощем и неговата тревожност нараства – той очаква нощите със страх.

Симптоми на треперене от нерви

Заболяването има различна клинична картина в зависимо от това за каква негова разновидност се касае. При състояния, свързани с нервност или заболявания на нервната система, основният признак е тремор на пръстите, ръцете, главата и ларинкса. Лекарите отбелязват и някои съпътстващи симптоми:

Пристъпи на световъртеж; влошено качество на съня, трудно заспиване; главоболие; нарушена координация.

Треперене на тялото от нерви

Треперенето на тялото от нерви обикновено е физиологично. Това е бърз тремор на клепачите, главата, ръцете; видими симптоми на тремор по тези и други части, както и на цялото тяло, могат да се наблюдават при мускулна активност, преохлаждане, напрежение, силна възбуда, преумора. Такъв тип тремор се лекува. Понякога дори е достатъчно да се игнорира причината за стреса, човекът да си отпочине, да се наспи и да започне да спазва режим и да се храни здравословно.

От стрес

Стресът е фактор, който провокира проявите на нервно треперене и при патологични форми, и при физиологични. Особено показателна е втората група прояви, присъщи на здрави като цяло хора. Като стрес-фактори се сочат внезапна тревога или силна радост, умора, физически натоварвания, безсъние, алкохолна абстиненция – или опиатна; употреба на кофеин съдържащи напитки в голямо количество; прием на някои медикаменти.

Треперене на тялото от нерви, симптоми
Стресът е сред най-често срещаните причини за треперене на тялото

При стресови ситуации проявите на тремор се дължат на реакции на нервната и сърдечно-съдовата система.

От тревожност и паническо разстройство

При пациенти с проявени първоначално симптоми на тревожност и паническо разстройство коментираното треперене на тялото има психогенна природа. Характерно за психогенния тремор е внезапното му, остро начало, с бурна емоционална реакция. Треперенето на крайниците, на главата или на цялото тяло е с променлива амплитуда и продължава няколко минути.

Състоянието може да се овладее с чужда помощ, ако страничен човек успее да отвлече вниманието на треперещия още при първите симптоми. Още една особеност – треперенето може да възникне както в състояние на покой, така и при движение на човека. При този тип треперене след края на епизода човек се чувства крайно изморен, изтощен, с напълно изчерпана енергия.

От страх или страхова невроза

Треморът или треперенето може да са свързани с преживяване на страх – заедно с други признаци като слабост, гадене, виене на свят, сърцебиене, недостиг на въздух. При случайно преживяване на такава ситуация успокоението идва без лекарства, с прилагане на популярни техники като говорене от страна на близки, пиене на вода, плискане на лицето с вода, отвличане на вниманието и пр. Не бива да забравяме, че изпитването на страх е естествена реакция на организма като част от поведението на самозащита.

Ако състоянието на тревожност и страх няма логично обяснение с настъпващи външни събития или основателно силно преживяване, може да се касае за патология, за симптоматика на тревожност и дори при силно изразени състояния – на паническо разстройство. В такива случаи без съмнение се налага контакт със специалист и професионална намеса.

Стандартните подходи при треперене на тялото

Когато се появи у някого треперене на тялото от нерви, това ясно се забелязва от хората наблизо. За точното решение се изисква медицинска помощ, особено ако епизодите се повтарят и е налице прогресия в интензивността им. Засегнатият може и сам да се справи с проблема, но само ако се касае за физиологичен тип тремор. Т.е. в случаите, когато той изпитва силно вълнение, преумора, пренапрежение, стрес.

Лекарят ще определи причините за тремора и оттам – лечението. Може да се наложи да се направят някои изследвания, включително апаратна диагностика. Възелът е в основното заболяване, което причинява треперенето, както и дали патологията е свързана с нервната система на първо място. В такива случаи прегледът при невролог е задължителен.

Демир бозан е често коментирано средство срещу нервност и тремор

След диагностицирането следва лечение по индивидуален план; идеята е не просто да се овладее треперенето, а причината за него на първо място. Само по този начин може да се постигне подобряване на качеството на живота.

Трайно лечение

Тактиката на лечение зависи от причините за поява на заболяването. Ако провокиращите фактори са нелечими – предприема се симптоматично лечение с противоконвулсивни средства и бета-адреноблокери; така се редуцира рискът от проява на тремор в стресови ситуации. Допустим вариант е и хирургичната интервенция с цел имплантиране на миниелектроди, чрез които се неутрализират описаните симптоми.

Съществуват и методи, чрез които треморът може да се контролира:

 • Масажи и йога;
 • Разходки на чист въздух;
 • Прием на успокоителни лекарства, билкова терапия;
 • Усвояване на техники за мускулен релакс;
 • Физически упражнения за ръцете, ако треморът засяга горните крайници;
 • Волеви упражнения – така, че да се избягва зацикляне на мислите върху проблема.

Лекарства против треперене

Най-често при треперене на тялото от нерви се препоръчват седативни препарати – валерианови капки, настойка от билката дяволска уста; хапчета от типа на Феназепам.
В някои случаи пациентът се нуждае от по-мощни медикаменти – транквилизатори , например Клоназепам, Диазепам.

Провокиращ фактор за появата на тремор или за усилването му може да е стресът, тогава лекуващият препоръчва медикаменти от типа на Метопролол, Пропранолол. В списъка са също и някои бензодиазепини – Клоназепам, противоконвулсивни средства – Финлепсин, Топирамат; прилагат се и специфични продукти за болестта на паркинсон – Леводопа, Мирапекс.

Как помагат билките?

Народната медицина има варианти за симптоматично лечение на тремора. Приемът на отвари и настойки има задачата да успокои нервната система и да подкрепи усилията за преодоляване на треперенето. Помагат лековити растения от рода на лайка, валериана, мента. Вижте рецепта:

 • Смесват се равни части цвят от лайка и тъжник, корен от валериана. Една супена лъжица от сместа се залива в термос с чаша вряла вода. След половин час прецеждаме. Цялото количество се разделя на три равни части и се изпива на три приема в рамките на деня: успокоява, подобрява мозъчното кръвообращение, смъква кръвното.

Добре е да не се забравя, че билките помагат при физиологичен тремор – предизвикан от пренатоварване или стрес. При всички случаи консултацията с лекар е необходима още при първите симптоми на този проблем, за да се разбере дали причината не е в нещо друго.

 • Отвара от овес. Варим 100 зърно в литър вода до омекваме; оставяме да престои цяла нощ и на сутринта прецеждаме. Изпиваме на гладно една чаша; тази процедура се изпълнява в пет последователни дни. Прави се едноседмична почивка и курсът се повтаря, ако е необходимо.
 • При чести пристъпи на тремор помага цвят от вратига: изцеждат се капки сок от 2-3 цвята в половин чаша вода и се изпива. Може и просто цветовете да се сдъвчат и измучат, но да не се поглъщат.
 • Срещу тремор помагат и успокоителните вани с етерични масла – лавандула, мента, хвойна. Препоръчвани са също и билковите чайове – лайка, мента, маточина, дяволска уста, пирен.

Ефектът на Демир бозан

Демир бозан е подходящата билкова комбинация, с чиято помощ може да се въздейства върху състояния с тремор. Практиката доказва успокоителното въздействие на чая благодарение на съставките му: блатен тъжник, глог, котешка стъпка, хвощ, царевична коса, великденче.

Редовният прием на билковия чай – два или три пъти дневно в продължение на месец, обикновено постига очакваното и желано успокоение и балансиране на нервите. При необходимост чаят може да се пие и по-дълго, няма отрицателни въздействия. Специално трябва да се отбележи целебното действие на великденчето и блатния тъжник; в хармония с останалите съставки на чая те стабилизират нервната система, балансират психиката и помагат за по-добра адаптивност към въздействията върху нервната система.

Подобряване на лечението с Демир бозан

Демир бозан при всички случаи има самостоятелно подобряващо действие върху нервите. Същевременно чаят може да бъде добро допълващо средство в комплексното лечение на неврози и нервни разстройства, провокиращи епизоди с треперене на тялото. Приемът на билковата напитка обаче трябва да бъде одобрен от медиците, които назначават определени медикаменти според индивидуалния проблем на пациентите си.

Мнения, отзиви и форум. Вижте какво казват пациенти, ползвали Демир бозан

Билковият чай ми помогна да се справя по-бързо с тремора

Станой Иванов, пенсионер: „Пенсионирах се като учител по география. Обичах си работата, но всички знаят колко натоварена и отговорна е тя – особено в днешно време. Първите месеци „на свобода“ ми бяха странни, трудно свикнах с тишината вкъщи. Това, че нервите ми са били „изпилени“, си пролича точно тогава. Загубих си съня, все се чувствах притеснен, тревожех се, че нещо пропускам. Забелязах, че ръцете ми започват да треперят всеки път, когато трябва да ида някъде.
Мой приятел е лекар – посъветва ме да прекарвам повече време навън, да вземам валерианови хапчета…донякъде ми помогна, но още по-добре се получи, когато започнах да пия и Демир бозан. Мисля си, че точно този чай ми помогна да се успокоя.“

Пийте Демир бозан, ако искате да сте спокойни!

Ива Петранова, козметичка: „Няма да навлизам в подробности – само ще споделя, че ми се налага от време на време да пия диазепам. Сигурно правя грешки, като не се консултирам редовно с доктор, но не обичам да ходя по кабинети. Поддържам си спокойствието с Демир бозан. Може да ви се струва странно, но от чая се успокоявам по-добре, отколкото от хапчетата. Има кой да ме ядосва и да ме разтреперва, а в моята работа треперещите ръце са нещо недопустимо. Затова всеки ден си запарвам по два-три пъти пакетче билков чай и ми е спокойно!“

Не стигнах до лекарства благодарение на Демир бозан!

Леда Ганева, служителка в транспорта: „Слабите нерви са ми „наследство“ по бащина линия. Но също така и от фамилията знам отдавна как да се справям с проблеми като тремор, без да пия лекарства. Чайовете от лайка и мента са ми познати от детството; с билков чай се справям и досега. Демир бозан беше за мен истинско откритие, защото ефектът му е добър – а няма нужда да търся всяка билка поотделно, да правя смеси и сложни запарки. Пести ми време – и ми дава възможност да се спасявам от пристъпите на треперене, без да стигам до лекарства.“

Източници и още информация на английски: Причини, симптоми и премахване на треперенетоМозъкът и есенциалният треморТреперене на тялото от нерви и др. Познат ли ви е чаят Демир бозан? Споделете личен опит за въздействието на билковия продукт – ТУК! Възможно ли е да се справим с проблем като треперене на тялото от нерви с негова помощ?

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
, , , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 3 Comments

  1. Николина Коева

   Личният ми лекар препоръча да пия Демир бозан във времето, когато почивам от лекарствата за нерви. Но разбрах, че има много ментета – как да разпозная истинския?

  2. Катерина Янкова

   Демир бозан е моето спасение: от години съм зле с нервите и понякога не мога да овладея треперенето на главата си. Винаги, когато трябва да изляза от къщи, изпивам по една чаша чай. Мисля, че това ме спасява от пристъпи на улицата.

  3. Иван Герев

   Вие сериозно ли твърдите, че хапчетата помагат за треперенето? Имам отскоро такъв проблем; бях по лекари, изписаха ми хапчета. Страх ме е да започна с тях, защото разбрах, че от такива лекарства ставаш като зеленчук. Не искам! Предпочитам да пробвам с билки.

  Вашият коментар