Възстановяване след операция – правила и рискове

You are currently viewing Възстановяване след операция – правила и рискове

Какво е важно да знаем за едно възстановяване след операция: режим, лекарства, манипулации. Диета и физически активности; физиотерапия. Възможни рискове и как да избегнем опасностите. Народна медицина при възстановяване след операция; помага ли Демир бозан

Съдържание:

За възстановяване след операция лекари и пациенти започват да се грижат буквално веднага след хирургичната интервенция. Пациентът трябва да изпълнява дисциплинирано и точно всички медицински назначения – това ще му помогне по-бързо да се възстанови и да се върне към пълноценен живот. Следоперативните мерки са препоръчителни за всеки пациент, но видът и продължителността им зависят от характера на оперативната намеса, възрастта, общото състояние, възможните последващи усложнения.

Основни действия при възстановяване след операция

Възстановяването след операция включва спазване на леглови режим задве-три седмици, в зависимост от интервенцията. Същевременно се прилага прием на медикаменти, раздвижване и изпълнение на комплекси от подходящи упражнения, масаж, физиотерапия, лечебно хранене.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Грижи след операцията

Грижите след операцията са насочени към възстановяването на телесното здраве, но също и към травмираната психика. Немалко хора изпитват страх от усложнения, от смърт; преживяват болка и са стресирани. В някои случаи страдат от мисълта, че са изгубили възможността за пълноценен живот – особено това е видимо при жени с частична ампутация на репродуктивната система.

Възстановяване след операция грижи
Възстановяването след операция си има правила
Постелен режим, обезболяване

Легловият или постелен режим е необходимото условие за успешно зарастване на получените при операцията рани. Но това съвсем не означава пациентът да не става от леглото. Всъщност достапациенти се изненадват, когато още на следващия ден след интервенцията ги карат да станат и да се раздвижат. Движението е важно, за да се оптимизират функциите на различните органи и системи – но също и да се предотвратят усложнения от рода на възпаления или запушване на кръвоносни съдове. Това раздвижване обаче не бива да се прави самодейно, а само под контрола на медицинско лице.

 • Отначало на пациента се предлага да седне в леглото със спуснати надолу крака. Ако не изпитва световъртеж, може да направи няколко крачки. След операцията организмът е в стрес, отслабнал, а в оперираната зона се усеща дискомфорт и болка. Тези ставания и малки разходки постепенно се удължават; след пристъпването в стаята следва излизане по коридора. Колкото повече ходи оперираният, толкова по-бързо организмът му ще се възстанови.

Важен компонент във възстановителния процес е обезболяването. Хората имат различен праг на болката, различна е интензивността на болката при различините операции. Най-болезнено е, когато интервенцията е свързана с голям разрез. По-малко болезнени и щадящи са лапароскопските интервенции.

 • Обезболяването се постига чрез венозни вливания или мускулни инжекции с аналгетици. При избора на медикаменти от тази група се отчитат интензивността на болката, възрастта на пациента, проверява се дали не е алергичен към лекарство или лекарствена група. Два-три дни след операцията обезболяването се трансформира в перорален прием на таблетки.
Шевове и превръзки

Оперативната рана се контролира и обработва от медицинския персонал. Шевовете се обработват с антисептични препарати всеки ден; превръзките се сменят според степента на замърсяване. Болният също трябва да внимава какво се случва с раната му и при тревожни симптоми да сигнализира извън графика за обработка. Не са изключени смущения от рода на кървене, парене в оперираната зона, усещане за затопляне и пулсиране, отваряне на шевове и мокрене на превръзката.

Възстановяване след операция шевове и превръзки
Постоперативната грижа за раната е работа на медиците
Хранене

Следоперативното хранене е част от медицинската рехабилитация; то има изключителна роля за бързото възстановяване след операция. Ето през какви етапи преминава захранването и кои храни са препоръчителни:

 • В деня след операцията се разрешава прием на вода; през първите три часа може само да се мокрят устните или да се изплаква устата, след което се приемат малки дози на глътки. Обичайният режим на „водопой“ се възстановява напълно на следващия ден;
 • Храната трябва да е лека; да се приемат малки дози 5-6 пъти на ден;
 • За първите дни е най-добре менюто да се ограничи до бистър бульон, редки каши, ябълка и банан;
 • Постепенно се преминава към пълноценно хранене, но с блюда, приготвени на пара, задушени или печени;
 • В менюто се включват млечни продукти и свежи зеленчуци;
 • Най-подходящите меса са пуешко, заешко, телешко;
 • Ако операцията е бъбречна, от храненето се изключват протеини и сол; ако е засегната храносмилателната система, не трябва да се ядат „подуващи“ храни като зеле, фасул, грах; разумно е да се избягват консервираните продукти.

Прецизирането на менюто и спазването на някои ограничения са за срок от 3-4 седмици Обикновено след това пациентът може да се върне към обичайните си хранителни навици – стига те да не са твърде далеч от определението „здравословно хранене“.

Физически натоварвания

Заниманията по лечебна физкултура зависят от вида на операцията; обикновено тази процедура е с продължителност от няколко седмици до няколко месеца. Първите занимания представляват прости движения. Има случаи, при които на пациента не се препоръчва да се движи твърде много, тогава някои от движенията могат да се изпълняват в леглото.

Обикновено с раздвижването в болницата се занимава рехабилитатор, който следва определени лекарски инструкции. Рехабилитаторът показва как е правилно да се изпълняват подходящите упражнения и първоначално помага при изпълнението им. При това се спазва правилото натоварването да нараства постепенно и пациентът да не чувства дискомфорт и болка.

Освен физически упражнения лекарят може да препоръча на по-късен етап плуване, тъй като водата е с благоприятно въздействие върху мускулите, дихателната и сърдечно-съдовата система.

Наблюдение

В зависимост от вида на хирургичната интервенция пациентът може да бъде диспансеризиран. При някои операции това не се налага, например при ставните. При други обаче последващото проследяване е задължително – такава операция например е нефректомията, засягаща отделителната система. В такива случаи се планират периодични прегледи, назначават се етапни изследвания на определени показатели и ако е необходимо се правят корекции в поддържащата терапия и постоперативна рехабилитация.

 • Когато се почувстват добре, немалко пациенти пренебрегват тази възможност, но това не е разумно – рискуват да получат усложнения, за които биха си дали сметка понякога твърде късно.
Възстановяване след операция наблюдение
Психологичната подкрепа ускорява възстановяването след операция

Други процедури

Правилното възстановяване след операция изисква точна преценка за вида и дозите на медикаментите, необходими за конкретен пациент; освен лечебното хранене – подходящи упражнения, масаж, физиотерапия.

Лекарства

Специална роля в следоперативния период има антибактериалната терапия. Чрез нея се избягват вътреболничните инфекции от рода на стафилококова, гнойни възпаления, ентероколити. Прилагат се пеницилини, цефалоспоринови антибиотици и др. по преценка на лекуващия. Тези лекарства обикновено се назначават за срок от 7-10 дни.

Аналгетиците са друга важна група медикаменти; чрез тях се овладяват постоперативните болки. Те могат да са наркотични продукти от типа на морфин, трамадол, или ненаркотични спазмолитици като диклофенак, нимезулид. Подходящо е инжекционното им въвеждане за по-бърз ефект.    На по-късен етап, когато атаките от силни болки отслабват и се разреждат, обикновено се приемат аналгин или аспирин под формата на таблетки.

Редовна практика е при възстановяване след операция да се препоръчват витамини или витаминни комплекси. Тяхната задача е да подпомогнат синтеза на колаген, формирането на мускулна тъкан, нормализиране на хемоглобина и способността за съсирване на кръвта.

Без съмнение, възстановителният процес е по-успешен при подкрепа на имунната система с подходящи продукти като препарати с ехинацея, елеутерокок или сибирски женшен. Препоръчва се прием на тинктури в подходящи дози.

Няма да са излишни също и натурални средства за успокояване на нервите, каквито са например валериановата настойка и чаят от лайка или жълт кантарион.

Физиотерапия

Физиотерапиятя се назначава в подходящия за дадена хирургична интервенция  момент, с цел да се избегнат нежелани последици като сраствания, възникване на тромбоемболия, застой на телесни течности и развитие на пневмонии, разстройства на храносмилането.

 • Облъчването с ултравиолетови лъчи почиства оперативното поле от гнойни компоненти и вроговени мъртви клетки. Процедурите с интерферентен ток имат обезболяващ ефект и подобряват периферното кръвообращение и храненето на тъканите.

Други методи с оздравителен ефект са прилагането електрофореза и ултразвукова терапия. При тях се практикува и трансдермално въвеждане на медикаменти, които по-лесно навлизат в дълбочина, мобилизират тъканния метаболизъм и ускоряват възстановяването. Това е особено важно за пациенти, които са претърпели по-тежка оперативна намеса и се залежават. На тази пациентска група се препоръчват също инхалации или електростатичен вибромасаж, като по този начин се предотвратява задържането на течности и оток на белите дробове.

 • След коремни операции може да се проведат сеанси на магнитотерапия, за да се ускори зарастването на разрезите, да се предпази пациентът от сраствания и болки.
Упражнения (ЛФК)

Лечебната физкултура след операция цели да предпази пациента от усложнения; да подобри функциите на дихателната и сърдечно-съдовата система; да съдейства за формиране на еластична тъкан в зоната с шевове. Този вид занимания стабилизират психо-соматичното състояние на болния и предотвратяват образуването на сраствания и тромби.

 • Разбира се – има случаи, при които двигателната активност създава специфични рискове. Лечебната физкултура не е подходяща за пациенти, страдащи от сърдечно съдови заболявания; ако са налице усложнения, особено повишена температура; ако движенията провокират режеща болка в зоната с разрези; при тежки усложнения от типа на перитонит.

В първите дни след интервенцията е достатъчно, ако лекуващият разреши, болният да сяда в леглото, да изпълнява дихателни упражнения в рамките 5-8 минути по три пъти на ден. Следващата стъпка е да се седи по-продължително със спуснати от леглото крака; да се обръща от единия на другия хълбок; да пристъпва.

При добре заздравяваща рана следващият етап е пристъпването из стаята, после и в болничния коридор. След снемането на шевовете разходките се удължават, включва се и ходене по стълбище нагоре и надолу.

 • Около 3-4 месеца след операцията трябва да се спазва щадящ режим, но упражненията стават постепенно по-натоварващи и имат за цел да възстановят мускулатурата, издръжливостта, разнообразието на движенията. В рамките на този късен възстановителен период остава забранено вдигането на тежести, интензивни фитнес-натоварвания и бързо бягане.
Масаж

След третия-четвъртия ден може да се проведе общ масаж, чиято цел е да предпази оперирания от пневмония, атрофия на мускулите. Масажистът разработва определени мускули и връзки, като по този начин предпазва организма от образуване на тромби. Внимателният масаж продължава 20-25 минути.

 • Ето как се прави: разтривките започват от крайниците, горни и долни; след това се работи в зоната на врата и шията, гръдния кош – ако оперативната интервенция не е била там; последно се масажират гърба и пояса.
 • Месец и половина или повече след операцията може да се масажира и оперативното поле; целта е да се „размекне“ образуваната твърда тъкан на ръбовете, да се увеличи еластичността им, да се изгладят белезите. Масажът се прави с прилагане на етерични масажни масла и мехлеми, които съдействат за постигането на тези цели. Масажът помага да се подобри циркулацията на кръвта в травмираните зони.

Диетотерапия

Възстановяването след операция изисква спазване на строга диета. В първия ден приемът на храна е забранен, дава се единствено вода. При коремни операции още 2-3 дни се разрешават само вода, шипков чай, разредени пресни сокове, бистър пилешки бульон, чай без подсладители. Прясното мляко е забранено.

На четвъртия-шестия ден менюто се допълва с каши и пюрета, супи, ситно смлени нетлъсти меса. Седмица след операцията менюто се обогатява още, но си остава диетично и може да бъде различно в зависимост от вида на операцията. При всички лечебни диети се избягват пържените и пикантни храни, мазните и осолени меса, люто, консерви.

Лечебна диета Възстановяване след операция
Лечебната диета след операция е задължителна

Лечебното хранене при възстановяване след операция предпазва от подуване на корема, диария или запек; съдейства за възстановяване на чревните функции. При коремни операции строгата диета се спазва в продължение на два месеца – до половин година.

Вижте кои са забранените храни след операция и кои са разрешени:

Забранени Разрешени
Пържено, газирани и подсладени напитки, пасти и торти, бонбони; маргарин и краве масло; храни с консерванти и други Е-добавки; хамбургери, чийзбургери, пържени картофи; сладолед, шоколад, туршии, колбаси, рибни и месни консерви, алкохол, цигари. Пилешко, заек, пуйка; нетлъсти риби – треска, минтай; телешко и говеждо без тлъстини; кашкавал, нискомаслена извара, кефир, кисело мляко; плодове и зеленчуци – при коремните операции или диагностициран паралелно диабет има някои ограничения; плодови компоти и прясно изцедени сокове; зелени подправки – копър, магданоз, целина.
Психотерапия

След оперативна интервенция е възможно да се развие психодепресивно състояние у пациента – то е провокирано от възможните усложнения и страха от смъртта. Най-ясно това личи при онкологично болните.

Всеки опериран преживява стрес, страда от болките, от ограниченията след операцията – особено силно при ампутации. Не са изключени депресиите, свързани с объркването при мисълта за възможна непълноценност на живота след операцията. Хората се страхуват от усложнения и възможни рецидиви на патологията.

 • Още от първия ден след операцията пациентът се нуждае от психологическа подкрепа – от страна на близките, а защо не и от професионална. Психотерапията би помогнала да се блокира рискът от развитие на депресивна психоза; да се помогне на болния да преодолее вътрешните си страхове; да се неутрализират съмненията  на пациента в собствената му непълноценност и да се подпомогне връщането му към нормалния живот.

Психотерапията може да се провежда индивидуално или в група. Възможна е и комбинация с медикаментозна терапия, като се изберат подходящи за конкретния случай антидепресанти и успокоителни.

Остеопатично лечение

Остеопатията е алтернативна медицина – диагностика и лечение с помощта на ръцете. Остеопатът лекува увредения орган, като въздейства внимателно с пръсти върху ключови точки на организма, без прилагане на допълнителни препарати.

 • Остеопатията разглежда организма в хармония, основавайки се на способността на тялото самостоятелно да „включва“ вътрешните си процеси на регенерация. Въздействието е насочено към всички тъкани, органи и течности в организма.

Алтернативната методика съдейства в следоперативния период за по-бързо зарастване на разрезите; ускорява регенеративните процеси; предпазва от чревна непроходимост и сраствания; неутрализира стреса; възстановява мускулите, подвижността на ставите, възвръща двигателната активност.

Етапи и срокове на следоперационната рехабилитация

Рехабилитацията трябва да започне веднага след приключването на оперативната интервенция – и да завърши с постигането на желаните резултати за здравето на пациента. Възстановителните активности преминават през два етапа: имобилизационен и постмобилизационен.

Имобилизационен

Това е първият етап в рехабилитацията, който започва с приключването на хирургията и краят му е при снеимането на шевовете. Продължителността му зависи от вида на операцията и средно трае около две седмици. В рамките на този етап обикновено пациентът може да прави дихателна гимнастика, раздвижване и подготовка за лечебна физкултура.

Допускат се леки физически натоварвания, които лекарят назначава в зависимост от общото състояние на болния. Така, започвайки от третия ден, може да се започне с електростимулация, ултразвук и някои други процедури според състоянието на пациента.

Постимобилизационен

Началото му е след снемането на шевовете или гипса и продължава около три месеца. В този етап се отделя сериозно внимание на укрепването на мускулатурата и преодоляването на болките. Препоръчват се лечебна гимнастика и физиотерапия. Този етап се разделя на две фази:

Стационарна. Това е времето, прекарано в болницата – тогава се извъшват процедури, които ускоряватвъзстановяването на пациента и приближават изписването му. Може да се прави гимнастика, да се провеждат физиотерапевтични дейности – електрофореза, масаж, при възможност плуване.

Амбулаторна. Тази фаза трябва да стабилизира постигнатите резултати и да подкрепи по-нататъшното укрепване и възстановяване – вече в домашни условия. Фазата продължава средно три месеца, но може да трае и години. Включва ЛФК, балнеолечение, посещения в профилакториуми. Контролните прегледи са два пъти годишно. В комплекса от оздравителни мерки може да се включи и билколечението; това е и времето, когато продукти от рода на Демир бозан могат да съдействат за по-бързо възстановяване на пациентите след преживяната операция, включително и намалявайки лошия холестерол.

Възможни усложнения. Признаци

След мащабни медицински манипулации пациентът може да развие тежко състояние, свързано с ответни реакции на организма. По различни причини могат да се получат усложнения – свързани с извършването на самата операция, състоянието на организма преди и по време на провеждането й, условията на постоперативни грижи и пр. Възможно е първоначално пациентът да се чувства добре и да показва възстановяване, но впоследствие да започне влошаване. Признаците за това могат да се формулират по следния начин:

 • В мястото на разреза, на интервенцията: кървене, абсцес, отваряне на шев;
 • От страна на нервната система: безсъние, невралгични болки, шок, разстройство на психиката;
 • От страна на сърдечно-съдовата система: анемия, отклонения в сърдечните функции, интоксикация;
 • От страна на дихателните органи: пневмония, бронхит, плеврит, ателектаза (липса на въздух в част от белия дроб или в целия);
 • От страна на стомашно-чревния тракт: подуване, перитонит, събиране на течност в коремната кухина, пареза на тракта, чревна непроходимост.

Късен период на възстановяване

Той започва десет дни след хирургичната интервенция и може да се проведе в болнични или в домашни условия. Престоят в болница се удължава или при тежки операции, или при получени усложнения. Болничният престой е за провеждане на лечебни и възстановителни процедури, раздвижване, физиотерапия.

Късен период на Възстановяване след операция
Възстановяването става под контрола на специалисти

След изписването от болницата пациентът продължава възстановителните мерки в домашни условия. При необходимост посещава кабинети в районната поликлиника, спазва диета и пр.

Особености в конкретни случаи

Подборът на възстановителни мерки след операция зависи от вида й и от състоянието на пациента. Прилагането на процедури от физиотерапията и физически активности са различни, вижте примери:

Възстановяване след операция на дебелото черво

До хирургия на който и да е дял от чревния тракт се брибягва само след като се установи категорично, че консервативното лечение няма да даде резултат. Съвременната диагностика позволява това да стане надеждно и бързо. Понякога операцията на дебело черво например е единствен вариант да се помогне за съхраняване на живота, на поддържане качеството на живот, спасение от болката, стопиране на болестното развитие.

 • Причините могат да са злокачествени тумори, некрози, непроходимост, различни травми. Възстановяването зависи от вида на проведената операция: има ли отстраняване на чревен сегмент, колко голям е той, налага ли се поставяне на колостома – извеждане на чревните функции през коремната стена; наложило ли се е отстраняване и на сфинктера и пр.
 • Ако операцията е проведена лапароскопски, възстановяването е по-бързо, тъй като проникването до дебелото черво е било щадящо. При открита операция са налице големи разрези; по-висок е рискът от кръвозагуба, възпаление, необходимо е повече време за възстановяване на тъкани след резекция и пр.
Възстановяване след операция на сухожилие на пръст

При увреждане на такова сухожилие важна подробност е да се потърси лекарска помощ колкото може по-бързо. Ако се налага операция, веднага след нея засегнатият пръст се шинира за три до 6 седмици. Независимо от това има методика за раздвижване, която трябва да бъде показана на пациента от специалист.

Възстановяване след операция на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза може да се оперира при диагностициран тумор – доброкачествен или злокачествен; при хипертиреоидизъм и пр. При това може да се отстрани само част или цялата жлеза.

Възстановяването изисква внимание през първите дни след операцията – при спазване на общите изисквания за захранване и почивка. Този тип операции са свързани също с прием на специфични медикаменти; особено важно е това при пълно отстраняване на щитовидната жлеза. Оперативният белег трябва да се пази от директно въздействие на външни фактори поне година и половина. Важен е също възстановителният режим с достатъчно часове за почивка, избягване на стреса, диета. Избягват се големите физически натоварвания.

Възстановяване след операция от апендицит

След провеждането на операцията пациентът се проследява до излизане от наркоза; ако всичко е наред, след осмия час се разрешава раздвижване в леглото. На следващия ден следва ставане и пристъпване. При лапароскопските операции раздвижването е още по-бързо. В първите дни пациентът взема обезболяващи, антибиотици за предотвратяване на инфекции – всичко под медицински контрол. При липса на усложнения болничният престой приключва на третия – до седмия ден.

Възстановяване след операция на венеца

Важен компонент във възстановяването е прием на подходящи обезболяващи, без аспирин. Приблизително 12 часа след операцията трябва да се почива; подходящ е легловият режим, като главата трябва да е положена на висока възглавница. Два-три дни се избягват навеждането и повдигането на тежести.

През първите 24 часа устата не трябва да се изплаква; важно е да се наблюдава и контролира кървенето. Освен тампоните с марля, които се сменят на 35-40 минути, може да се слага и компрес от пакетче черен чай – запарено и охладено, за 25-30 минути. 3-4 дни се спазва диета: без твърди, горещи, пикантни, прекалено мазни и пържени храни. Забранени са газираните напитки.

След първите 24 часа устата трябва да се изплаква с хладка солена вода поне четири пъти дневно.

Възстановяване след операция на тазобедрена става

След операция на голяма става като тазобедрената, включително алопластика, възстановяването следва общите правила за постоперативно поведение и грижи. Тук особено значение има лечебната гимнастика, тъй като тя поддържа мускулния тонус, подобрява функциите на сърдечно-съдовата система и снижава риска от усложнения. След ставна операция е от значение възстановяването на подвижността на крайника и предпазването от образуване на тромби.

Ускорено възстановяване с помощта на билки

Силата на лечебните треви категорично се доказва при ускореното възстановяване след операция. Много полза има например от пиенето на шипкова отвара, приготвена по следния начин:

 • 200 г сушени шипки се заливат с литър студена вода, възваряват се до кипване и се оставят на тих огън за 15 минути. Съдът се сваля от котлона и след едночасов престой отварата се прецежда. Изпива се на глътки за един ден. Това приятно средство, което можем след охлаждането да подсладим с мед, зарежда организма с витамин С и други полезни компоненти; оптимизира метаболизма и възстановява  имунната система.

Добре се отразява и компотът от сушени плодове – ябълки, круши, сливи, кайсии, стафиди, вишни. Сухите плодове се варят кротко около 20 минути; тихият огън ще увреди минимално полезните компоненти в компота, на първо място витамините. Плодовата течност е богата на калий, магнезий, манган, кобалт и желязо.

 • Най-често след операция се препоръчват билкови чайове с противовъзпалително и диуретично действие; те са допълващ компонент към медикаментозните терапии. Полезни са продуктите от лечебни растения като мечо грозде, листа от червена боровинка, иглика, змийско мляко.
 • Като билков продукт с комплексно въздействие при възстановяващия се след операция организъм мнозина сочат чая Демир бозан.

Действие на Демир бозан при възстановяване след операция

Билковият чай Демир бозан неведнъж е бил посочван като възможност за ускорено възстановяване след продължително боледуване. Такова е действието му и при пациенти, претърпели различни операции. Съставът на композицията предполага „по условие“ този ефект, тъй като тя е съчетание от познати и доказани лечебни растения: котешка стъпка, глог, хвощ, спиреа, царевична коса и великденче.

 • Повечето от тях имат меко диуретично действие: това има значение при нарушените метаболитни процеси, претоварени функции на отделителната система и черния дроб, залежаване. Пиенето на чай Демир бозан предпазва от задържане на течности и образуване на отоци, което би усложнило възстановяването на болния.
 • Изключително важно е и комплексното противовъзпалително действие на билковия „букет“: то е присъщо на котешката стъпка, глога и царевичната коса. Хвощът и великденчето действат кръвоспиращо, котешката стъпка стимулира регенеративните процеси в организма, глогът е добра подкрепа за имунната система и подобрява антиоксидантната защита.

Тези ефекти могат да се реализират успешно като допълваща терапия при възстановяването след операция.

Мнения, отзиви и форум

Ще пробвам с Демир бозан!
Неделя Николова 02 - възстановяване след операция
Неделя Николова

„Чаят Демир бозан е известен; препоръчвали са ми го като допълнително средство за подобряване на бъбречните функции. Не съм си давала сметка, че може да помогне при възстановяване след операция. Баща ми има проблеми с простатата, предстои му операция; имам идея да потърся мнение за този чай в нашия случай, струва ми се, че ще е от полза.“

Неделя Николова, Пловдив

Поддържам се от години с Демир бозан
Константина Ангелова 03 - възстановяване след операция
Константина Ангелова

„Преди години преживях операция за смяна на колянна става. Който е наясно с такъв проблем знае колко дълго е възстановяването след операцията. Докато бях в болницата една от сестрите ме посъветва да пия Демир бозан „за тонус“, както тя се изрази. В първите седмици, след като се прибрах у дома, не мислех за билки. После започнах да търся средства да ускоря възстановяването си, имам много сериозни семейни ангажименти. Тогава си спомних за Демир бозан, поръчах го и започнах да го пия според указанията. Не бих казала, че стана чудо – но определено ми помогна. Не само да се почувствам здрава, да не ме боли, но и да се успокоя и да пристъпвам с „новия“ крак по-смело и уверено.“

Константина Ангелова, София

Добър диуретик!
Орлин Маринов 01 - възстановяване след операция
Орлин Маринов

„Демир бозан ми помогна да се справя с възпаление на уретер и пикочен мехур. Вярно е, че приемах и медикаменти, но билковият чай определено подпомогна действието им. По съвет на моя лекар и сега периодично го пия за профилактика; считам също, че е добро средство за укрепване на имунитета.“

Орлин Маринов, Варна

Източници и още информация (на английски): Грешки при възстановяване от операция; * Как да се възстановим по-бързо след операция?Процедури при възстановяване от операция. Пишете ни и вие! Какво е най-добре да се направи при възстановяване след операция? Как вие или ваши близки са се възстановили? Опитали ли сте с Демир бозан? Доволни ли сте? Пишете ни в нашия форум по темата ТУК!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
, , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 3 Comments

  1. Никола М.

   Чета във форумите, че Демир бозан е чиста шарлатания и че който разчита да се излекува с тези треви, явно много е сбъркал!

  2. Тони Ванчева

   Във форумите може да има какви ли не писания, защо трябва да се вярва на всичко?! Посъветвайте се със специалист за вашия проблем и питайте дали тези критики са основателни. Лично аз получих добър ефект след бъбречна операция. Наистина е индивидуално, затова трябва да се консултирате.

  3. Татяна 8

   Никой не казва, че с Демир бозан се лекува всичко: казва се, че чаят подпомага лечението и възстановяването на организма. при по-леки състояния може да подкрепи имунната система, така че наистина да мине човек без хапчета.

  Вашият коментар