6 фази на излизане от депресия и как да се справим с упражнения и билки

6 фази на излизане от депресия и как да се справим с упражнения и билки
Фази за бързо справяне с тежка депресия, упражнения и билки.

В тази статия ще разгледаме 6-те фази на излизане от депресия. Как можем да си помогнем с упражнения и кои билки могат да направят справянето по-бързо. Как се излиза от тежка депресия?

Човек, изпаднал в депресия, има два варианта за развитие на събитията: единият е да се потопи изцяло в него и да се удави, вторият е постепенно да излезе от нея.

Системата за възстановяване от депресия се състои от шест етапа, които изискват минимални волеви усилия. Няма нужда да бързате и да правите внезапни „движения“. Необходимо е бавно да излизате от депресията, като се уверявате, че всеки етап е затвърден и че няма прескочени.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Психиатърът и автор на психологически книги Ричард О’Конър разглежда депресията не толкова като болест, колкото като социален проблем. Той смята, че чрез разбиране и правилни упражнения може да се излезе от това състояние. Професионалната помощ и медикаментите често биват недостатъчни и има рецидиви, защото пациентът не е активен. О’Конър формулира няколко упражнения за самопомощ.

Пет видими признаци на депресия

Упражнения за излизане от депресия

 • Какъв е смисълът от упражненията: депресията принуждава човек да се държи и мисли по определен начин, като това му става твърд навик. Чрез упражнения мислите и чувствата се отклоняват в друга посока, което води до реална промяна на живота.

Сферите на въздействие показваме в таблица.

МЕРКИ ПРОТИВ ДЕПРЕСИЯ
НА ФИЗИЧЕСКО НИВО НА ПСИХИЧЕСКО НИВО
Хранене – вкусно и качествено + храни за настроение като подове, сирене, ядки, много витамини Грижа за себе си чрез думите „не искам“ – правя, само каквото искам
Сън – дълъг и пълноценен, ако трябва с мелатонин и билки Психически релакс чрез екскурзии, туризъм, почивки на СПА, море, планина
Движение, натоварване, спорт – всякакви начини за раздвижване на мускулите Упражнения за самоосъзнаване и вътрешен релакс като йога и медитации
Стимулиране на зрението чрез наблюдаване на предмети с различен цвят и обем Избягване на стаи с бели стени, неосветени помещения, излагане на слънце
Увеличаване на темпото – депресията е забавяне на мозъчните процеси, потискане, работим за обратното чрез задачи и впрягане на мозъка в действие Говорене, общуване, слушане на ритмична музика, и пак общуване
Творчество – измислянето на неща, творческият процес са обратното на депресивен мозък, затова рисувайте, съчинявайте, пейте Спиране на потока от токсични мисли чрез постоянен контрол върху това, за което мисли мозъка
Стимуланти – не се тровете с алкохол, хапчета, цигари и фаст фууд Стимулирайте се чрез система за самонаграждаване – давайте си точки за постижения и си ги изплащайте чрез любими неща като масаж или друго приятно преживяване

 

Проявяване на чувствата

Болният си създава защитен механизъм срещу неприятности като се изолира от безпокоящите го емоции. Такова „обезболяване“ води до униние и влошава ситуацията.

 • Упражнение: при дадена случва спираме и се запитваме – какво изпитвам, какво чувствам? Ако нищо не чувстваме, се питаме какво сме чувствали преди при подобна ситуации. Чрез мислене върху чувствата ние ги признаваме, даваме им път. Позволяваме да ги има. Постепенно те започват да пробиват. Важното е нищо да не потискаме – плач, смях, дори да изглеждат не на място или прекалени.
Търсене на причината

Настроението при депресия не случайно се променя –  всяка рязка промяна е провокирана от нещо, дори и потиснато в подсъзнанието. За да намерите причината, започнете да записвате събитията предшестващи епизод на депресия. След няколко такива записа ще видите кой е виновникът – разговор на определени теми, нещо чуто, някакъв спомен?

Упражнение за осъзнатост

Това се прави за препрограмиране на мозъка с цел той да се съсредоточи върху себе си и да се отстрани от натрапчивата тревожност. Повтаряйте като мантра: Господи, дай ми спокойствието да приема това, което не мога да променя, и ми дай сила да променя това, което мога, и ми дай сила да различа едното от другото. Тази фраза винаги работи. Тя може да бъде редактирана по ваш вкус, но запазете идеята – не всичко е в ръцете ни, някои неща просто трябва да се приемат.

А ето как да се боря с депресията
Построяване на позитивни навици

Мозъкът променя химически, електрически и структурно всяко преживяване и го съхранява. Ако той има навика на депресивното мислене, трябва съзнателно да го отучим. Търсим постоянно и без умора всяка проява на песимизъм и деструктивна мисъл, всяко обвинение към себе си и съзнателно променяме възприемането им. Идеята е, че всичко е за добро, дори да не го виждаме в момента.

Правилни приоритети

Занимаването с маловажни и неинтересни неща води до депресия. Определете своите ценности и ги следвайте, дори и другите да ви натискат. Не позволявайте другите да ви направляват в живота. Това упражнение е трудно, но възможно – с времето се получава.

Отпускане и забавление

Целта на това упражнение е да ни научи да се радваме и наслаждаваме, да си даваме усещане за щастие. Важни са малките радости: вкусна храна, приятен аромат, комфортен диван. Мислете за усещанията си в такива моменти и ги уголемявайте.

Паралелно се учим да се отпускаме. В това помагат йога, танци, пеене, плуване и други групови занимания, според личния вкус.

Не пийте алкохол и лекарства

Депресираните хора са склонни да търсят отдушник във външни средства, но те само влошават състоянието. Направете следното упражнение срещу депресия: кажете си „днес няма“! Утре пак го кажете и така, докато стане за постоянно.

Проявявайте щедрост

Участието в чуждите проблеми, проявата на съчувствие, протягането на ръка за помощ е истинско лекарство срещу депресия. Това ни извежда от самоизолацията и ни създава по-добра представа за себе си.

6 фази на излизане от депресията

Първата фаза е да признаете, че имате заболяване,

което трябва да се лекува. Целта на фазата е да се разбере, че във вас протичат отрицателни химични и душевни процеси, които може да доведат и до по-тежки заболявания.

Втората фаза е да направите списък

с роднини, приятели, познати, с които сте развили приятелска комуникация във времето и по възможност да разговаряте с тях по каквито и да било теми. Целта на този етап е да освободите мозъка си от „ненужните“ мисли, да ги вербализирате – да ги преведете в словесна форма. Основното нещо в такава комуникация е да разберете, че трябва да говорите, сега това е основната ви скрита нужда. На този етап някои хора ще откажат да общуват с вас. Но не е нужно да фокусирате вниманието си върху тях. Всички те също имат свои собствени проблеми. Но останалите, които откликнат и ви помогнат, като ви изслушат и разберат, ще останат ваши приятели за цял живот.

Ако съвсем нямате такива хора, тогава използвайте тетрадка, с която да “разговаряте”. Приемете, че в тетрадката си пишете писма до своя ангел-хранител. Ще се изненадате колко добър ефект дава това! За някои случаи (когато човекът не е завършен материалист), общуването с ангела е даже за предпочитане. Но ако не вярвате в съществуването на душата, не се насилвайте. И с приятели става.

Третата фаза е да направите още един списък

на хората, с които сте разговаряли най-често. Анализирайте го, помислете кой от тях поглъща вашата енергия и кой споделя своята с вас. Изключете от по-нататъшното общуване онези, от които получавате повече негативни емоции, отколкото положителни.

Четвъртата фаза – заемете се с творчество,

опитайте се да направите нещо с ръцете си. И това нещо трябва да има краен резултат (продукт), да може да се види и пипне. Например мъжете сглобяват модели автомобили (продават се в книжарниците), правят ремонт на къщата, жените създават дрехи или творят украшения.

Разказ №1: Моето бързо излизане от депресия с упражнения и билки
Ксения Георгиева от София
Ксения Георгиева от София

Аз съм депресивна личност – от студентка имам периоди по най-дребни и дори смешни причини. Не съм се лекувала, но преди няколко години се хванах сама. Това беше, след като ми попадна книга за психологията. По нея си направих 3 упражнения. Най-трудното беше капан за черните мисли. Постоянно се дебнех за негативно мислене и успях да го издигна до автоматизъм. Сега щом се прокрадне нещо лошо, веднага започвам да го обезвреждам с мислене на обратното.

Много ми помогна това, че пия Демир бозан. Представлява микс от няколко билки, които ми изписаха за успокояване. Чаят ме успокои, но аз не го спрях, затова получих от него максимален ефект. Усетих как реално ми помага на психическите упражнения. Билките ме поддържат винаги в релаксирано и спокойно състояние, без да са опиати. Според мен това е най-ценното!

Ксения Георгиева от София

Петата фаза е да се грижите за тялото си.

Анализирайте състоянието на тялото си, вземете тефтер и опишете какво се случва с него. По-долу изброете начините, по които може да промените това, което не ви харесва в тялото ви. Става въпрос за физическо усещане, а не за пластична хирургия.

Изискват се ежедневни разходки. На този етап е необходимо да се коригира диетата, да се изключат бързите въглехидрати и да се увеличи количеството растителна храна. Време е да задействате осъзнатостта. Тя помага да се включи волята, която определя целите – първите стъпки към смисъла на живота. По време на депресия човек обезценява живота си, а осъзнаването помага за положителното възприемане на света около него.

Шеста фаза – заемете се със своето обучение.

Това може да бъдат курсове, семинари или дори университетско образование. Този етап има две основни цели: да накара мозъка да създаде заместващи невронни връзки; да промените социалния си кръг, да го издигнете на по-високо ниво.

Намирайки се в депресия, е много важно да се въздържате от приема на антидепресанти. Повярвайте ни, външната намеса няма да реши вашите вътрешни проблеми, а сами ще трябва да се справите с тях, няма магическо хапче. Но въпреки това съществуват билки за нерви, а също и хомеопатични средства, които могат да ви помогнат за по-бързо справяне дори и с много тежка депресия. Ако съчетаете приема им с изброените по-горе фази и стъпки, лечението ви може да бъде наистина доста бързо.

Според медицинския речник депресията е болезнено състояние, проявяващо се в психическо (подтиснато настроение, страхове, забавяне на психичните процеси) и физическо (намален общ тонус, забавяне на движението, лошо храносмилане, нарушения на съня). Депресията има няколко степени – от леко състояние, подобно на лошото настроение, свързано с промени във времето, до изразено депресивно състояние, с резки изблици на емоции. Острото депресивно състояние може да бъде породено от сливането на няколко стреса или от дълъг престой в стресова ситуация. В много случаи дълбочината на потапяне в депресията се влияе от нашата „недолюбеност“ в детството. Спомняте си, че когато сте били болни, са се грижели за вас. Докато потъвате в депресия, вие несъзнателно искате да преживеете отново тези емоции.

Разказ №2: Как се излекувах от тежка депресия с медитация и чай
Росен Желев от Димитровград
Росен Желев от Димитровград

Приятелката ми ме напусна след 6 години съжителство. Наричах я моя жена, но нямахме подпис. Не можах да преживея предателството и се разболях. Психиката ми пострада, лекар ми го каза. Получих тежка депресия и за известно време пих лекарства. В един момент ми се наля психическа сила и се записах на медитации за самообичане. Името е друго, ама ги наричам така, защото ме научиха да се слагам на първо място и всички останали да са маловажни. Имах нужда от такова мислене, защото преди само са ме мачкали.

Комбинирах медитациите с билки срещу тревожност. Пих няколко ръчно бъркани и готови сборове. Най-доволен останах от билки за нерви и Демир бозан. Билките ми помагат да се обичам. Демир бозан ми подейства и на физическо ниво – от него ми спря треморът, един тик с очи и това, дето получавах световъртеж. Определено излязох от тежка депресия и продължавам с лечението.

Росен Желев от Димитровград

Депресията е болест, която трябва да се лекува, води до загуба на ориентация в живота и може напълно да промени живота на човека, но не към по-добро. По време на депресия настъпват промени на химическо ниво, понякога необратими, те може да доведат до онкология, диабет и други заболявания, тясно свързани с психиката.

Още информация и източници на английски: Фази на излизането от депресия; * Бързо излизане от тежка депресия; * Как да се справим с депресията посредством упражнения?

Нека сега да обобщим горното. Алгоритъмът за възстановяване на депресията се състои от 6 стъпки:

 1. Разпознаване на болестта;
 2. Изразяване (съзнателно преживяване) на чувствата, които ви вълнуват;
 3. Анализ на обкръжението ви и премахване на ненужното;
 4. Пренасочване на вниманието към моториката – към творческа дейност с ръцете;
 5. Анализ на физическото ви състояние и ориентиране към неговата корекция;
 6. Създаване на условия за растеж и на нови социални връзки.

На всички етапи е необходимо да използвате енергийните ресурси, с които разполагате около себе си.

Психолог Наталия Лалева

Разказ №3: Моето справяне с доста тежка депресия
Нуша Райкова от Смолян
Нуша Райкова от Смолян

Няколко години ходех на групови психо практики, без да пия лекарства. Депресията ми беше доста тежка, но все пак се справях сама. Не съм се оставяла без някакъв отпор – йога, медитации, танци, постоянно се държа заета.

Благодарна съм на едно хубаво чайче за нерви, което ми дава силите да се боря с депресията. Казва се Демир бозан. Пия по три чашки и те ме държат свежа и с оптимистично отношение. Не ми коства нищо, дори не е скъпо, но пък е толкова в помощ!

От 5-6 месеца разчитам на билките и виждам резултати. Демир бозан осезаемо пречисти кръвта ми и ми вдигна имунитета. Усещам, че имам сили и че ще се справя докрай!

Нуша Райкова от Смолян

Начини за справяне с тежка депресия

Нерядко самостоятелните опити за излизане от депресия претърпяват пълен крах и дори състоянието на болния се влошава. Причината е в няколко грешки, които масово се допускат:

 1. Лекуване на депресия с шоколад и сладки неща, с цигари, опиати, успокоителни и алкохол. Тези неща водят до тежка депресия, а не извеждат от нея;
 2. Преструване, че всичко е нормално. Срамът да се иска помощ от психотерапевт е симптом на болестта;
 3. Самостоятелен избор на антидепресанти, без участието на специалист. Лекарствата са силни и грешка в избора води до сериозни последствия. Самостоятелно могат да се вземат билки и фитопрепарати, те не са способни да навредят при погрешен избор;
 4. Самосъжалението задълбочава заболяването. Отдаването на негатива е голяма пречка;
 5. Отлагане на визитата при психотерапевт, дори когато се осъзнава личната безпомощност.

Депресията се развива и на химическо ниво. Тя е серия от реакции в организма, на които той не успява да се противопостави. При тежка депресия, а при всички останали случаи, е полезно да се пият билки против тревожност, за повишаване на съпротивителните сили и за регулиране на психическата сфера. Качествен сбор с такава цел е Демир бозан. Той доказано лекува и най-тежки психически диагнози, включително шизофрения.

Вижте и ТОВА:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 2 Comments

  1. Павлина Иванова

   Знаех 3 фази за излизане от депресия – приемане на помощ, осъзнаване на проблема и предприемане на лечение. Не е ли вярно?

  2. Самуил Тянков

   Дайте конкретно упражнение как да се справим с тежка депресия. Пия от няколко дни Демир бозан и имам напредък, обнадежден съм!

  Вашият коментар