Силно сърцебиене след хранене, вечер и през нощта. Как да действаме?

You are currently viewing Силно сърцебиене след хранене, вечер и през нощта. Как да действаме?
сърцебиене през нощта, по време на сън. Аритмия преди цикъл. Постоянно, внезапно и учестено сърцебиене, висок пулс.

Причини за силно сърцебиене след хранене. Тахикардия при бременност. Ускорен пулс вечер или през нощта, по време на сън. Аритмия преди цикъл. Постоянно, внезапно и учестено сърцебиене, висок пулс

При какъв пулс човек умира? Съществуват общи максимални и минимални показатели, но за отделните хора тези числа са индивидуални. В кардиологията използват формула за изчисляване на високите параметри: от 220 изваждат възрастта на пациента и получават максимално допустимото сърцебиене. Например за 20-годишен то е 200 удара в минута (у/м), за 40-годишен – 180. Пулс от 160-170 у/м се счита за критичен и при отсъствие на адекватна помощ грози с летален изход.

Учестен пулс в спокойно състояние говори за риск от преждевременна смърт. При това без сърдечни патологии. Датски учени съпоставили стойностите на сърцебиене при 2 млн. души и заключили, че учестеният пулс е своеобразен сигнал преди смъртта. Само като се мине границата от 80 удара в минута рискът от леталност се увеличава 3 пъти!

Изводът: опасно е ускореното сърцебиене да се неглижира, дори стойностите му да са приемливи на пръв поглед.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.
СЪПЪТСТВАЩИ СИМПТОМИ СИГНАЛИЗИРАТ ЗА ОПАСНОСТ
СИМПТОМ КАКВО ОЗНАЧАВА
Високо налягане в артериите повишаване >140 мм при пулс >80 у/м се случва при хипертония + кардиологична патология, предозиране на лекарства, хиперфункционална щитов. жлеза
Пулсация в крайниците > говори за свиване на съдовете и влошено кръвоснабдяване (недостиг на кислород). Пулсацията започва от коленете и се разпростира
Шум в ушите шум и сърцебиене в ушите е симптом на хипертония
Обилно изпотяване при ускорена работа на сърцето болният се облива със студена лепкава пот. Показва вегетативна дисфункция, която възниква при сърдечен проблем – сърцето не осигурява нормално изпомпване на кръвта. Симптом за инфаркт
Изнервеност, тревожност възниква автоматично поради болката, задухът, виенето на свят и другите симптоми – това е боязън от смъртта
Болезненост зад гръдн. кост типичната картина на инфаркта включва силна болка, но само при 70% от болните. При останалите не протича класически и може да се пропусне
Потъмняване на очите възниква на фона на нарушение на вегетативната регулация на сърдечната с-ма и ускорен сърдечен ритъм, поради повишен тонус на блуждаещия нерв
Изтръпване на пръстите идва като следствие от повишено систолично налягане, често се съчетава с подпухване на ръцете, зачервяване на лицето, потене, болки в сърдечна зона

Какво е сърцебиене?

Сърцето работи тихо и незабележимо. То се свива и отпуска равномерно, изпомпвайки кръв по цялото тяло. Така то го зарежда с кислород.

Живият човек има сърцебиене – сърцето му бие, кръвта е в движение. Но под „сърцебиене“ ние разбираме друго – когато чуваме/ усещаме как бие сърцето. Това се случва при ускоряване на ритъма (тахикардия). Оприличават го на блъскане или пърхане на птичка в клетка.

Другата възможна аномалия е забавяне на ритъма (брадикардия). Тя не се „чува“, затова не я наричаме сърцебиене. Здравословната честота за възрастен е в рамките на 60-90 у/м в покой.

Ускорен пулс (тахикардия)

За физиологична тахикардия говорим при моментно ускоряване на сърцето, което минава при премахване на провокатора (стрес, умора и т.н.). За болестна тахикардия говорим над 100 у/м, които се запазват продължително, в покой и дори през съня.

Има няколко типа тахикардия според мястото в сърцето, на което се поражда проблемът. Някои разновидности не са опасни. Например синусовата е нормално ускоряване на сърдечната дейност при трениране или страх. Други могат да спрат сърцето или да причинят инсулт.

С възрастта все по-често се развива една или друга форма на тахикардия. Влияе семейната предразположеност, вродените заболявания или появата на определени болести. Някои хора с тахикардия не забелязват симптомите, макар че трябва просто да замерим пулса.

Забавен пулс (брадикардия)

Ниските стойности на пулса (под 50-40 у/м) също са тревожни. Те свидетелства за нарушена работа на сърдечния мускул. За спортистите това състояние се приема за норма и не води до усложнения. Но за средностатистическия човек ниската скорост са съкращение е тревожен сигнал за развитието на сърдечна патология.

Пониженото сърцебиене провокира симптоми на брадикардия като виене на свят, силни болки зад тила и челната зона, слабост, гадене и евентуално епизоди на повръщане, замъгляване на съзнанието.

Пулсът на човека преди смъртта спада под 40 у/м, което провокира спирането на сърцето. Такава аномалия не показва само сърдечен проблем. Тя възниква поради ендокринни отклонения, инфекции, проблеми с мозъка, нарушени показатели на налягането в черепа.

Спешната помощ при това състояние представлява въвеждане на препарати против аритмия новокаинамид, лидокаин и др. При високо налягане и нисък пулс се използват алфа-адреноблокери.

Когато измененият сърд. ритъм няма връзка с болестни изменения на сърце и съдове, лечение не се прилага. Непременно се взема препарат или билки за успокояване на симптоматиката. Необходимо е да се прекратят стимулантите (кафе, алкохолни питиета, цигари) и излагането на нервен стрес.

Мнение №1: Как оправих сърцебиенето с билки
Сърцебиене Люба Ангелова от Добрич
Люба Ангелова от Добрич

 

Миналата година бях се изплашила, че съм сърдечно болна. През ден-два се събуждах със сърцебиене и една неясна тревожност. Лежах и се ослушвах в тялото си. Долавях различни неща – един път треперене, друг път изтръпване на ръцете. И винаги ужасна черна паника.

Оказа се не сърце, а нерви, обаче никак не се успокоих. Нали продължавах да се гърба от сърцебиене. Разбирах, че е безопасно, но пак си беше смразяващо. Мислех, че така се чувства човек в момента на смъртта.

Почнах сериозни успокоителни, защото такива като валериан не ми действаха. Нещата се преобърнаха, когато разбрах за Демир бозан. Препоръката бе за него като тест – да го пия и ако спре сърцебиенето, значи е от нерви. Ако не спре – значи е сърце.

От нерви се оказа всичко, но не спрях чая, защото ми оправи сърцебиенето. Не съм се надявала, случи се спонтанно. Един ден се усетих, че сума ти време не съм имала пристъп. Започнах да се наблюдавам и да – нито потене, нито треперене, нищо.

Сега съм добре, особено с нервите. Пристъпите спряха, но не спирам Демир бозан. За по-малко от 15 лв на месец просто не си струва да рискувам – пия си го и съм спокойна.

Люба Ангелова от Добрич

Причини и разновидности

Сърцето реагира на безкрайно много фактори и то най-разнообразни. От едно сърцебиене не можем да заключим от какво сме болни. Дали въобще сме болни.

Често сърцебиенето възниква на фона на вегетативно-съдова дистония, силен страх или стресиращо събитие, шок, физическо претоварване, електролитен дисбаланс, резки изменения в налягането – както високо, така и ниско кръвно, ниска физическа активност, обилен кръвоизлив, гнойни инфекции, белодробни патологии, повишена Т°С (1 градус повишава пулса с 10 удара), интоксикация, дисфункция на щитовидна жлеза и не накрая – нарушена проводимост на миокарда и различните болести на сърцето.

Сърцебиене след хранене

При някои пациенти сърцебиенето възниква само в една ситуация – след нахранване. Понякога няколко часа по-късно, понякога при самото хранене.

Тази разновидност на тахикардия не е болестна. Тя се случва поради раздразване на блуждаещия нерв. Причините са преяждане (поради голям приток на кръв към стомаха нараства натоварването на сърцето) или прекаляване с въглехидратна храна (изработва се повече инсулин, което нерядко води до хипогликемия, отделяне на адреналин и хормони, оттам повишено кръвно и пулс).

Вегетативните влакна на блуждаещия нерв се намират в стомаха, хранопровода, червата и миокарда. Когато храната раздразни лигавиците, се стимулира блуждаещия нерв, който провокира тахикардия.

Пристъп се провокира също от строги диети и обезводняване. Особено силно влияят недостигът на калий и магнезий, както и излишъкът от натрий.

Въпреки че тахикардията от храна е моментно явление и не е опасна, тя причинява същите симптоми и като животозастрашаващите събития. Усещанията и страхът на пациента са идентични.

Висок пулс при бременност

Сърцебиенето след зачеване е абсолютно различен случай. Износването на плод е допълнително натоварване на тялото, вкл. на сърдечната с-ма.

Сърцебиенето се провокира главно от хормоналното пренастройване – увеличено к-во хормони пряко влияе върху сърдечните съкращения. Лекарите го приемат за норма. Сърцето осигурява достатъчен приток на кръв към матката, работи за двама.

Най-често сърцебиенето е в лека форма, но при появата му непременно уведомете гинеколога си. Не е изключено то да бъде сигнал за по-тежка ситуация. Има десетина патологични причини за тахикардия, сред които кръвозагуба, стрес, сепсис, анемия и др.

Вечер или през нощта, по време на сън

Типичната нощна тахикардия се проявява със силно, субективно като усещане сърцебиене, недостиг на въздух. Човек се събужда изпотен (студена пот) и след кошмар.

Събуждането се случва в пика на нощния пристъп на сърцебиене, а целия предшестващ период се отнася към фазата на бързия сън. Подсъзнателно организмът реагира, като генерира панически съновидения. Пациентът обаче смята паническата атака за причина, а не като последствие от сърцебиенето.

Напълно възможно е причината да бъде нервен стрес и нервно превъзбуждане. Но при такива случаи нощното сърцебиене е единичен случай или се появява рядко. Когато имаме нощна тахикардия с последователна честота, а след събуждане сърцебиенето и задушаването дълго продължават (заедно с кашлица), то веднага трябва да се прегледаме.

Най-сериозна е ситуацията, когато усещаме болка и тежест в гърдите, а вечер преди това се случва замъгляване на съзнанието и световъртеж.

Защо нощем? Докато спим, се активизират ред естествени възстановителни процеси, а заедно с тях и много скрити патологични. Първите прояви на всяка болест са точно през нощта или рано сутринта, веднага след събуждане. Например така се показват в повечето пъти простудите, хипертоничните кризи и инсултите.

Типични са нощните пристъпи на хипертония. Те често се случват на здрави хора, при които започва развиването на дадена болест. Също и на хипертоници, които вече приемат съответните лекарства. Каква е причината може да се каже само след специализирано обследване. Важното е, че хипертонията се показва, тя вече е фактор, който забелязваме при сутрешното събуждане.

Аритмия преди цикъл

Тахикардия е една от проявите на предменструалния синдром. По-често се отбелязва в пубертета, при първоначалното установяване на менструалната функция, както и в навечерието на климакса. Фактори са повишената емоционална лабилност, пиковете и спадовете в настроението, по-голямата впечатлителност – фактори от психологическо естество. Такава тахикардия не изисква медикаментозна корекция, но може да се облекчим с добавки или билки.

Във втората фаза от цикъла при мнозина се отбелязва задържане на течности (под влияние на увеличения прогестерон). Увеличава се обемът на циркулиращата кръв, което повишава артериалното налягане. Компенсаторно възниква тахикардия.

При жените, приближаващи менопаузата, тахикардията се появява заедно с горещите вълни, потенето и другите специфични белези. Едновременно може да скача и кръвното.

Други нередки причини са анемия, прием на лекарства и бременност, за която жената не знае.

Погледнете и ТУК:

Постоянно сърцебиене

Обикновено говорим за пристъп на сърцебиене – ритъмът се ускорява за определено време и влиза в норма самостоятелно или с помощта на лекарства.

Постоянна тахикардия не съществува. Дори и продължителна, тя се прекратява по един или друг начин.

Сърдечните съкращения по принцип не са постоянна величина. Те реагират на събитията около нас и се различават сутрин, при започване на работа или по време на почивка.

Под постоянно сърцебиене се има предвид постоянно възникващи пристъпи, перманентно проявяваща се патология. Противоположният термин е транзиторна тахикардия – която се появява еднократно или инцидентно.

Постоянното сърцебиене е признак на хроничната форма на мерцателна аритмия. Това е устойчиво състояние, което продължава повече от 7 дни и не минава без медикаменти.

Внезапно и учестено сърцебиене

Пароксизмалната тахикардия представлява внезапно учестяване на ударите до 150-300 в минута. Такъв пристъп продължава едва няколко секунди. Нарушението се отнася към рисковите за живота състояния и задължително се лекува.

Още информация и източници на английски: Кои са основните причини за сърцебиене? * Как да разпознаем сърцебиенето, ускорения пулс и аритмията? * Как да спрем прескачанията на сърцето и кога трябва да се притесняваме?

Лекарства за сърцебиене

След като разгледахме разнообразните причини за сърцебиене, очевидно лечението на този симптом не е еднотипно. Терапията се назначава според провокатора и има за цел да спре неговото въздействие.

Основа на лечението са антиаритмичните лекарства, които се допълват от седативи и антипсихотични средства.

Успокоителни лекарства се дават при учестяване на пулса на фона на стрес и физически натоварвания. Достатъчно е да се приеме седатив, за да „отпусне“ сърцето. В такива случаи са достатъчно ефикасни и безобидни препарати на основата на валериана, глог, дяволска уста и натуралните билкови смеси за нерви. Те са за предпочитане поради липсата на странични явления.

Антиаритмичните средства оказват пряко въздействие върху миокарда. Към тях спадат:

 1. Мембраностабилизиращи вещества;
 2. Антагонисти на калция;
 3. Бета-блокери;
 4. Сърдечни гликозиди.

Изборът измежду тях се прави на база тип, механизъм и причина за разстройването на ритъма.

Мембраностабилизиращите вещества забавят скоростта на електрическите импулси, които свиват миокарда. Това са:

 1. блокери на натриевите канали като Хинидин сулфат, Мекситил (мексилетин), Пропафенон;
 2. блокери на калиевите канали като Амиодарон, Мултая (дронедарон).

Бетаблокерите са голяма група препарати, които обезвреждат определен вид рецептори. Те са базово лекарство при тахикардия, инфаркт, високо кръвно, ИБС и сърдечна недостатъчност. Инхибират хормона андреналин, който има възбуждащ ефект, от което следва по-бавно съкращаване на сърцето, намалена проводимост и като резултат – забавяне на ритъма.

Такива препарати са Атенолол, Карведилол, Небиволол, Бетак (бетаксолол).

Някои блокери от тази група не се назначават при тахикардия (като Амлодипин), защото имат периферно действие. Те отпускат кр. съдове, но не влияят върху съкратителната способност на миокарда. Затова те не повлияват неговия ритъм.

Сърдечни гликозиди са препарати, които намаляват съкратителната способност при тахикардия. Такъв е Дигоксин. Той е първи избор при сърдечна недостатъчност, съпроводена с фибрилации. Лекарството забавя скоростта на предаване на сърдечните импулси от предсърдията към камерите, но не оказва мигновено действие.

Медикаментите от тази група дават тежки странични явления, затова много тънко се определя нуждата и дали не може да се заменят с друго лекарство.

За жалост тези лекарства имат много противопоказания и не са приложими при всякакви пациенти. Например бета-блокерите са забранени при астма, ниско кръвно, декомпенсирана сърдечна недостатъчност. Блокерите на калциеви канали са забранени при шокови състояния, при стеноза, сърд. недостатъчност, синоатриална блокада, след зачеване. Тези на натриевите канали не стават при слабост на синусовия възел, атриовентрикуларна блокада и при ред други състояния. Сърдечните гликозиди не се дават при нестабилна стенокардия, остър инфаркт, тампонада на миокарда, камерна тахикардия.

За много пациенти решението е в билките и растителните препарати.

Билки за сърцебиене

Някои билки притежават меки лечебни свойства и дават осезаемо облекчение при тахикардия. Фитотерапията е допълнение към лечението на тежки състояния, а може да е единствено при леките и тези от средна степен.

 • Глог е от най-категоричните помощници за сърцето и съдовете. Отварката от цвят или плодове успокоява, намалява налягането в съдовете, нормализира сърд. ритъм. Приготвя се чрез попарване на шепа от сухата билка, като течността се вари 5 мин. Схемата е 3 Х 100 мл;
 • Дяволска уста се предпочита на тинктура – готова или домашна. Като алтернатива правим воден извлек – ½ с.л. сушена билка на 200 мл вода, попарваме и изчакваме да се охлади само. За аромат добавяме няколко капки ментово масло и лъжичка мед;
 • Дафинов лист – ситно нарязани сухи листа заливаме попарваме в термос и държим няколко часа. Пием течността топла.

При тахикардия са по-действени билковите сборове, заради букета от прояви и изменения в тялото. В ефективните комбинации участват валериана, маточина, мента, невен, калина, глог, цикория, коприва, шипка и др. Отлична е комбинацията от билки, позната като Демир бозан.

Демир бозан при тахикардия работи в няколко направления.

Комбинацията е силна по отношение на емоции и психика.

 1. Тя лекува и тежки психо патологии като депресия, паник и шизоидни разстройства. Приемането на билковата смес е достатъчно условия, за да прекратят стресовите провокатори на тахикардия. Този състав е за предпочитане при шок, тежки събития, както и при умерена, но перманентна тревожност. При психическа причина за тахикардията билките се справя за кратък срок – от около 10 до 15 дни.
 2. Демир бозан повишава вътрешните сили за самоизлекуване, като изчиства тялото, кръвта и органите (особено ч. дроб) и подобрява съпротивителната способност на тялото. Билките пречистват съдовите стени от отлагания и намаляват риска от съдови инциденти. Това, заедно с изчистването на кръвта от холестерол, представлява навременна и решаваща помощ при съдови и сърдечни причини за разстройството.
 3. Билките в Демир бозан отрегулират вегетативната нервна с-ма, на чието ниво те „пресичат“ редица от неприятните симптоми като изпотяване, задух, изтръпване на крайници, загуба на чувствителност. По този начин се купира голяма част от съпътстващата симптоматика.
 4. Демир бозан има и обезболяваща стойност, необходима при изпитване на болка и тежест в гръдната зона.
 5. Билковият състав облекчава общото състояние, като противодейства на слабостта и умората. Повишава вътрешната енергия и сила.
 6. Не на последно място Демир бозан повлиява пряко и сърдечната дейност, като отрегулира работата на централния мускул. При някои по-леки сърдечни патологии билките са много ефикасни и като самостоятелно решение.

Вижте непременно и ТОВА:

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
, , , , , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has One Comment

  1. Силва

   При мен е сърцебиене вечер, когато съм сама и се стъмни. Лекарите нищо не ми предписват, какво да правя?

  Вашият коментар