Екстрасистоли (прескачане на сърцето): Лекарства, билки и лечение

You are currently viewing Екстрасистоли (прескачане на сърцето): Лекарства, билки и лечение
Екстрасистолите понякога протичат с болка в сърдечната област.

Какво означава внезапното прескачане на сърцето? Опасности и лечение на екстрасистоли. Най-изписваните лекарства: Ритмонорм. Клопидрогел. Ксарелто.

Прескачане на сърцето, известно като екстрасистоли, е състояние, на което често не обръщаме внимание. Отдаваме го най-вече на стреса и умората.

Симптоми за прескачане на сърцето

При проява на екстасистоли усещаме, че сърцето ни ще се пръсне. То бие лудо и сякаш всеки момент ще изскочи от гърдите ни. Това усещаме обикновено преминава за секунди и въпреки уплахата от преживяното, не търсим лекар и отдаваме състоянието си на временно неразположение.

Но в случая става въпрос за заболяването екстрасистолия, което е форма на сърдечна аритмия. Все пак да не забравяме, че сърцето ни е мускул и като такъв контахира. Когато контракциите са преждевременни и се дължат на прекомерна възбуда на микокарда и някои от прилежащите към нея отделения, сърцето започва да работи с учестен ритъм. Тогава се появяват екстрасистоли.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Но за да познаете заболяването, трябва да сте наясно с точните симптоми и съпътстващи оплаквания, с които то протича. Ще се спрем на тях, но не забравяйте, че диагностиката се прави единствено от специалист.

Неравномерен пулс

Водещ симптом на екстасистолията е неравномерният сърдечен пулс. Неравномерността на сърдечните контракции се проявява в два аспекта – забавяне или ускоряване на сърдечния пулс. Измененията касаят единствено сърдечния пулс. Ритъмът на сърцето запазва нормалните си величини.

Пулсовата честота може да е със стойности над 100 удара в минута или под 60 удара/минута. Когато тези стойности не са съпътствани от други оплаквания, се приемат за нормални, а пациентът за клинично здрав.

Още в текста: Билки и домашни средства за сърце и против аритмия. Симптоми за прескачане на сърцето. На нервна почва. В легнало положение.

При активно спортуващите хора тази стойност е 40 удара/минута и не се приема за патологично отклонение.

Степените на нарушение при неравномерен пулс са различни. Пациентът усеща, че сърцето му прескача – една от степените. Възможно е болният да усети сърцето си в пауза – това е втората разновидност на смущенията при неравномерен пулс.

Интересно за четене: Всичко за сърдечния пулс – измерване, отклонения и лечение на проблема с билки и лекарства – ТУК!

Видове аритмия

Аритмията е смущение в ритмичната дейност, което всъщност е коментираната екстрасистолия. За норма се счита ритмичен показател в интервала 60-100 удара за една минута.

Аритмичните смущения условно се групират спрямо два основни показателя – локацията на отклонението и етиологичния фактор за неговото възникване.

По отношение на произхода се различават 3 вида аритмии:

  • Синусова аритмия – свързана е не само с нарушаване на сърдечната честота, но и със смущения при предаване на сърдечните импулси. В синусовия възел на сърцето се произвеждат сърдечните импулси, които органът изпраща към миокардата. Във връзка с това синусовата аритмия най-често протича на фона на понижена кардиологична честота, която се редува с паузи в ритъма.
  • Предсърдна аритмия – локализира се в предсърдието (мястото, от което сърденичния мускул изтласква кръвта директно в предсърдията). Сърдечните съкращения протичат с преждевременно избързване.
  • Камерна аритмия – на нея ще се спрем по-подробно в следващата точка.

Друго разделение на видовете аритмии, според честотата, с която се реализират сърдечните съкращения, изглежда по следния начин:

  1. Тахикардия – учестяване на сърдечната дейност (ударите за минута са над 100). Пациентът усеща обща слабост, замаян е, притъмнява му, има болка в гърдите. Не е да му притъмнее.
  2. Тахиаритмия – сърдечната дейност не е ритмична. Пациентът уринира често, отделя големи количества урина. Замаян е. Сърцебиенето в повечето случаи е слабо изразено. Възможно е усещане за недостиг на въздух.
  3. Брадикардия – сърцето работи в ритъм, по-бавен от нормалното. Умора, гръдни и мускулни болки, трудности в концентрацията и запомнянето, прилошаване, замайване и припадъци са симптомите на това заболяване.
  4. Брадиаритмия – сърдечният ритъм се проявява със забавени темпове (ударите са под 60 за минута). Световъртеж, загуба на съзнание и тежка гръдна болка са оплакванията, за които пациентите съобщават.

Подробно за аритмия: Точните симптоми, лечение и съответните лекарства – ТУК:

Камерни екстрасистоли

Форма на аритмия са и така наречените камерни екстрасистоли. Те за обусловени от смущения в импулсната дейност на сърдечните камери. В нормално състояние тяхната дейност не е свързана с възпроизводство на импулси.

вентрикуларан екстрасистол (камерна аритмия). Типично за него е, че ритъмното смущение засяга директно вентрикуларната тъкан (това са двете камери на сърцето).

Отличителна черта на този вид аритмия е, че засяга дори напълно здравите хора. През последните години тенденцията е свързана със спад на възрастовата група на пациентите с вентрикуларен екстрасистол, което се дължи на ограничената двигателна активност на съвременния индивид.

Камерни екстрасистоли
Камерни екстрасистоли – дължат се на смущения в импулсната дейност на сърцето.

Продължителността на тахикардията и сърдечната честота е право пропорционална на наличието и отсъствието на съпътстващи заболявания. Най-често налягането пада, а пациентът се оплаква от замаяност.

Опасни ли са екстрасистолите?

Въпросът на отговора дали са опасни екстрасистолите не е еднозначен. Но с оглед на това, че те все пак са проблем, касаещ сърдечната дейност, се приема, че този проблем изисква своевременно лечение.

Екстрасистолите може да са съвсем безобидни, когато са обусловени от някакво случайно събитие – стрес, претовареност и умора. Но когато те започнат да се повтарят, сигурно е, че не са безобидни и трябва да се потърси лекар. Прескачането на сърцето може да доведе до инфаркт и други животозастрашаващи заболявания.

Други симптоми

Клиничната картина на екстрасистолия е ярко изразена. Но въпреки това в някои случаи пациентите дори не подозират, че са болни от това.

Силните сърдечни удари често биват съпроводени от усещането за силно изтласкване в областта на гръдния кош. В такъв момент някои пациенти изпитват недостиг на кислород. И напълно разбираемо в такава ситуация в главата нахлуват мрачни чувства. Пациентът с екстрасистолия чувства, че фаталният край наближа.

Това тревожно състояние е съпътствано и с други изменения. Кожата става бледа. Възможно е да се почувства треперена на крайниците.На фона на всичко това болният изпитва силен страх от неизвестното.

Методи за точна диагностика

Въпреки яркостта на клиниката на екстрасистоли, често те остават незабелязани от пациента и след ЕКГ изследване той научава с изненада за заболяването си. Този метод е напълно достатъчен за поставяне на диагнозата и предписване на подходящото лечение.

С помощта на ЕКГ ясно се вижда увеличението на интервалите между две последователни сърдечни контракции.

Понякога кардиолозите препоръчват ежедневен мониторинг на сърдечната дейност. По няколко пъти на ден пациентът измерва кръвното си чрез преносимо устройство и отбелязва в дневник всички фактори, които оказват влияние върху дейността на жизнено важния орган (лекарствен прием, физическа активност).

ЕКГ
ЕКГ – основен метод за диагностика на екстрасистоли.

Като допълнение към основния диагностичен метод се използва и ехографията. Чрез ултразвуково изследване се открива наличието на белези след прекаран инфаркт. Методът дава ясна представа и за съществуването на фиброзни лезии в сърдечните клапи.

Ако наличието им се потвърди, екстрасистолите се приемат за вторични (т.е. те са причинени от някакво сърдечно заболяване). При това положение кардиологът предписва план за лечение на основната патология, която причинява проблема.

При назначаване на адекватно лечение и правилното му провеждане, екстрасистолите изчезват.

Задължително се назначава и изследване на нивата на хормоните в човешкото тяло. Този метод за диагностика на екстрасистоли е важен най-вече за жените. Задължително се проследява дейността на ендокринната с-ма. Възможно е дисфункция на щитовидната жлеза да се корени в разглеждания проблем – екстрасистоли.

Приложим е и методът на трансезофагеално електрофизиологично изследване на сърцето. При него чрез сонда се измерва реакцията на мускула към доставени слаби импулси.

ЯМР също е приложим при диагностика на сърдечни проблеми. Този способ позволява да се направи образна диагностика на сърдечните съдове и да се установи с точност дали функционират нормално.

Причини за прескачане на сърцето

Причините за прескачане на сърцето са наистина много. За предписването на правилно лечение е от изключително значение да се определи точната причина за екстрасистола. Ние ще дискутираме най-честите причини. Важно е да се знае, че прескачането на сърцето се дължи на не само на соматични, но и на психоемоционални и външни фактори.

След елиминиране на причинителя, оплакването изчезва. Понякога не е нужно лечение, тъй като самите ние можем да се излекуваме, единствено променяйки навиците.

Още за прескачане на сърцето, свързаните проблеми и лечение – ТУК!

Прескачане на сърцето на нервна почва (при здраво сърце). Невроза

На хората с абсолютно здраво сърце също може да се случи то да излезе извън контрол. Неврозата е най-честата причина за появата на екстрасистолия при клинично здравите пациенти. В случая не е налично заболяване. Всичко е в мислите на пациента. И силата да се изцели също е в негови ръце.

Трудно и почти невъзможно е да се избавим от стреса в напрегнатото ежедневие. Но когато сърцето започне да излиза извън контрол, това е знак, че трябва да сложим начало на промяната.

Този жизненоважен важен орган страда заради неспособността ни да преодоляваме с лекота критичните ситуации, в които попадаме ежедневно.

Ако изследванията при кардиолога потвърдят, че сте напълно здрави, със сигурност екстрасистолите при Вас се проявяват на нервна почва.

Кога имаме екстрасистоли в легнало положение?

Екстрасистолите може да се появяват само вечер в легнало положение. Това се случва най-вече при хора с неправилно хранене. Забравете за късната вечеря. Тя трябва да се състои най-късно в 18,00 часа.

За много хора това е невъзможно, тъй като по това време все още са на работа. Но ежедневният режим трябва да се промени, ако сърцето вече е започнало да изпраща сигнали за това.

Прескачане на сърцето в легнало положение може да алармира и започнало заболяване на черния дроб, жлъчката, панкреаса или стомаха. В такъв случай консултацията със специалист е неизбежна.

Липса на магнезий

Липсата на магнезий е друг фактор, отговорен за появата на неприятното прескачане на сърцето. Този жизнено важен орган всъщност е един мускул. При липсата на минерала магнезий мускулната дейност е неефективна. Мускулите се съкращават неправилно и проблемът е на лице – сърцето започва да прескача.

Ролята на магнезия в поддържането на електролитния баланс също не е за подценяване. Този минерал заедно с натрия, калция и калия участва в балансирането на електролитите в тялото. Недостигът на само един от тях води до сърдечни смущения, както и проблеми със стомаха и куп други системи.

Обикновено със запълване на дефицитите, проблемът отшумява.

Високо кръвно

Високото кръвно често стои в основата на екстрасистолия. Типично за това състояние е, че интензивността за изтласкване на кръвния поток от сърцето е прекалено силна. Това води до увреждане на съдовете. Те стават по-слаби и чупливи. И естествено като последствие от това се наблюдава прескачане на сърцето.

В случая, за да бъде овладяна екстрасистолията, е необходимо лечебни мерки да бъдат насочени към овладяване на високото кръвно. В противен случай, всяко друго лечение би било неефективно. Хипертонията трябва да се лекува и поради повишения риск от появата на тежки усложнения.

Като цяло сърдечните заболявания (кардиомиопатия, коронарна болест, перикардит, сърдечна недостатъчност, миокардна хипертрофия и др.) предразполагат към появата на екстрасистоли. Прескачането на сърцето присъства в клиничната картина на повечето сърдечни заболявания.

Други причини. След ядене

Екстрасистоли се появяват и след хранене. Тук проблемът се корени в неправилната диета. И най-вече в консумацията на пикантни храни, които са най-прекият път към развитието на коментираното заболяване.

Заболяването може да възникне на фона на системна злоупотреба с алкохол и тютюневи изделия. Риск представлява и злоупотребата с чай, газирани и кофеинови напитки. Затлъстяването и обездвижването са други рискови фактори за появата на екстрасистолия.

Не само липсата на физическа активност, но и прекомерното натоварване кара сърдечния ритъм да излезе извън контрол.

Жлъчни заболявания, патологии на щитовидната жлеза, дивертикули на хранопровода, миома на матката, рак на простата и дори хроничен тонзилит може да стане причината за прескачане на сърцето.

Заболявания на дихателната с-ма, гръбначния стълб и развитието на неопластични процеси в тялото също водят до коментираното заболяване.

Екстрасистолите се проявяват и като токсичен ефект от приема на някои лекарства – антидепресанти, диуретици, гликозиди, глюкокортикостероиди.

Измененията в хормоналните нива (бременност, менопауза) също могат да се окажат провокиращ фактор на екстрасистоли.

Лечение на екстрасистоли, основни принципи

Много хора си задават въпроса как се лекуват екстрасистоли и има ли лечение. Всъщност, отговорът на този въпрос не е еднозначен. Понякога прескачането на сърцето не е симптом, които притеснява специалистите и те не предписват лечение.

Но има случаи, в които опасността за пациента е висока. За да се определи необходимостта от лечение, първо трябва да се определи точната причина за прескачане на сърцето.

При функционални екстрасистоли (дължат се на стрес, преумора, прием на лекарства, алкохол, тютюнопушене, грешки в режима или бременност) лечение не се налага. Но когато проблемът се дължи на сърдечно заболяване, терапията е задължителна.

В случаите, когато лекарствената терапия не води до желаните резултати, операцията остава единствена опция са справяне с екстрасистолията. Прибягва се до радиочестотна аблация на катетъра. Това е ефективен оперативен метод за премахване на екстрасистолите.

Лекарства против екстрасистоли. Само от лекар!!!

След като кардиологът потвърди, че причината за екстрасистоли е патологична, той ще предпише съответните лекарства. Ние ще се спрем на тях, но сме длъжни да поясним, че приема им трябва да става единствено след препоръката на лекар.

Най-често се предписват антиаритмични лекарства. В никакъв случай не ги приемайте без препоръка от специалист, защото негативните ефекти от приема им могат да се окажат по-страшни дори и от самото заболяване.

Ще се спрем на лекарствата от отделните групи, тяхното действие и приложение.

ß-адреноблокери:

Препаратите от групата на бета-адреноблокерите намират приложение при лечение на кардиологични патологии (исхемия, хипертония), както и за профилактика на ритъмни смущения при пациенти с паркинсон, болна щитовидна жлеза и друг вид абстинентни състояния.

Отличават се два вида ß-адреноблокери – водно и мастно разтворими. Първият се изхвърлят от тялото в почти същия вид пред бъбреците. Вторият вид се усвояват от цялата нервна с-ма и се метаболизират от черния дроб.

При лечението с тях се предписват допамин и атропин, тъй като адреноблокерите блокират адреналина, допамина и норадреналина в кръвта.

Общото за препаратите от тази лекарствена група е, че повлияват на нервните импулси и по-скоро на тези, свързани със сърдечната дейност. По този начин се забавя сърдечния ритъм и се увеличава ефективността на коментирания орган в процесите, свързани с изпомпването на кръвната плазма.

Конкор. Беталок зок (BETALOC ZOK)

Конкор и Беталок зок са два популярни препарата, спадащи към групата на бета-адреноблокерите, които се предписват при чести екстрасистоли. Приемът им намалява необходимостта от много кислород, необходим за правилната сърдечна дейност.

Конкор и беталок зок
Конкор и беталок зок – популярни лекарства за лечение на екстрасистоли.

Конкор е препарат, подходящ за пациенти с високо кръвно и гръдна жаба. Терапията с този препарат започва с по-ниски дози, които постепенно се увеличават. Но приеманото количество зависи изцяло от общия статус на пациента и терапевтичния ефект, очакван от Конкор.

Нормално е по веднъж на ден да се пие половин или една таблетка от препарата. Допустимо е за ден от него да се приемат най-много две таблетки.

Беталок Зок се отличава с продължителното освобождаване на активното вещество. Това означава, че приетата доза от лекарството продължава да действа дори и след денонощие.

Този препарат е подходящ за пациенти с екстрасистоли, дължащи се на сърдечни патологии (хипертония, исхемична болест). Лекарството е добра опция и за профилактика на инфаркт и избягване усложненията от него. Предписва се и при тежки мигренозни пристъпи.

Стандартната терапевтична доза е по 50 мг дневно. Но ако тя не води до желания терапевтичен резултат, увеличава се до 100-200 мг на ден.

Антиаритмични препарати:

Прием на антиаритмнични лекарства се предписва, ако симптомите са непоносими за пациента и застрашават не само здравето, но и живота му. Най-вече в случаи на твърде чести и интензивни сърдечни контракции. Обикновено в такъв случай се налага хоспитализиране на пациента.

Антиаритмични препарати обикновено се предписват след като приемът на бета-адреноблокери и калциеви антагонисти (тях предстои да разгледаме по-долу) не води до желаните терапевтични резултати.

Препаратите с антиаритмичен ефект са подходящи при предсърдна аритмия. В такъв случай се предписват антиаритмични лекарства от група А1 – дизопирамид и хинидин сулфат и препарати от клас С1 – амаритон (флекаинид)+калциеви антагонисти.

Пропафенон. Ритмонорм

Пропафенон е едно от най-ефективните антиаритмични лекарства от клас С1. Ефектът му е обусловен от способността на активното вещество (пропафенон хидрохлорид) да укрепва клетъчната мембрана, инхибирайки натриевия пренос към нея.

Това лекарство повлиява сърдечната проводимост и е високо ефективно при ритмични смущения от всякакъв произход. Ефектът от него се проявява едва 30 минути след приема. Максималната концентрация в кръвта се достига 2-3 часа след поглъщане на дозата.

Пропафенон е подходящ за прием в срок от 3 месеца след прекаран инфаркт.

Пропафенон и ритмонорм
Пропафенон и ритмонорм – още два препарата за лечение на екстрасистоли.

Приема се в дози от 150 мг. Първите 3-4 дни лекарството се пие в минимално количество. След това, ако лекарят прецени дозата за деня се повишава до 450-900 мг.

Ритмонорм е още препарат от същата лекарствена група, със същото активно вещество – пропафенон хидрохлорид. Приема се по индивидуална схема, като първите 3-4 дни от терапията дозата е минимална и едва след това се увеличава.

Ритмонорм и алкохол

Ритмонорм не бива да се комбинира с алкохол. Под въздействието на спиртни напитки лекарственото вещество усилва негативния си ефект, свързан със забавяне на рефлексите, необходими за управление на превозно средство и работа с машини. Това важи за всички лекарства от групата.

Антикоагуланти: Фраксипарин. Хепарин. Варфарин (warfarin)

Aнтикоагулантите също намират приложение при лечението на екстрасистоли. Тяхното действие е свързано с предотвратяване или забавяне съсирването на кръвта. Това условие е залог за успешното лечение на сърдечни заболявания, както и на пациенти, прекарали инфаркт.

Фраксипарин е една от опциите на антикоагуланти, предписвани за лечение на екстрасистоли. Лекарството съдържа надропарин и се прилага под формата на подкожна инжекция в долната част на корема. Не бива да се прилага мускулно.

Фраксипарин, хепарин и варфарин
Фраксипарин, хепарин и варфарин – още 3 възможни варианта за лечение на екстрасистоли.

За лечение на гръдна болка и след прекаран инфаркт фраксапарин се прилага първоначално интравенозно – по този начин се въвежда само първата доза от препарата. След това на всеки 12 часа за период от 6 дни се слага по една подкожна инжекция.

Хепарин инхибира тромбоцитната адхезия и в този смисъл проявява антикоагулантния си ефект както ин витро, така и ин виво. Прилага се интравенозно и подкожно в доза, определена от специалиста спрямо състоянието на пациента и търсения терапевтичен ефект.

Варфарин е още една разновидност на предписваните антикоагуланти. Този препарат спада към групата на така наречените кумаринови антикоагуланти, известни с ефекта си да инхибират витамин К. Лекарството е подходящо най-вече след поставяне на сърдечни клапи. Използва се и регулиране на сърдечния ритъм.

Предписва се в дозов режим от 10 мг дневно. Приема се единствено по лекарско предписание.

Антитромботици: Клопидогрел (clopidogrel) Актавис. Ксарелто (Xarelto).

Клопидогрел и ксарелто спадат към антитромботичните медикаменти. Тяхната функция се изразява в предотвратяване слепването на тромбоцитите и редуциране риска от поява на тромби. И двете лекарства са препоръчвани на пациенти със сърдечни проблеми с цел предотвратяване на сърдечен удар и инфаркт.

При смущения в сърдечния ритъм се препоръчва по таблетка от 75 мг Клопидогрел на ден. Задължително е хапчето да бъде поглъщано по едно и също време на деня.

При силни гръдни болки дозата може да бъде увеличена до 4 таблетки дневно.

Ксарелто и клопидрогел
Ксарелто и клопидрогел спадат към групата на антитромбоцитите, които се предписват при лечение на екстрасистоли (прескачане на сърцето).

Ксарелто е още един медикамент, редуциращ риска от образуването на тромби. Въпреки, че се предписва предимно след тазобедрени операции, този препарат намира приложението и при лечение на екстрасистоли. Обикновено се предписва в дозата от таблетка дневно.

Калциеви антагонисти: Верапамил

Калциевите антагонисти също намират приложение при лечение на екстрасистоли. Тяхната роля се изразява в блокиране освобождаването на калций от вътрешните клетъчни депа и увеличаване обратното резорбиране на натрия от бъбреците.

Обикновено препаратите от тази лекарствена група се предписват самостоятелно. Но може да се комбинират и с други препарати. Бета-блокерите ги превъзхождат по отношение продължителността на ефекта от техния прием.

Верапамил е сред най-популярните препарати от групата на калциевите антагонисти, предписвани за лечение на високо кръвно, исхемична болест и смущения в сърдечния ритъм. Активното вещество в този препарат възпрепятства свободното придвижване на калциевите йони и по този начин се постига разширяване на съдовете. Това гарантира адекватен кислороден приток към сърцето.

При прескачане на сърцето верапамил се препоръчва за прием в 3-4 дози от 40-120 мг. Количеството се назначава от кардиолог.

Натриев цитрат

Натриев цитрат е още един медикамент, намиращ приложение при лечението на екстрасистоли заради ефекта му на антикоагулант. Предлага се под формата на сироп и сашета. Обикновено се предписва на пациенти, оплакващи се от повръщане и гадене. Но е добра алтернатива за добавка към назначената терапия при сърдечни смущения.

Препоръчва се в еднократна доза от 15 мл (за течния вариант). На ден се приемат по 3-4 дози.

Магнезий против екстрасистоли. Магнерич. Магнезиево олио

Магнезият е ключова съставка за овладяване на екстрасистолите. Препоръчва се приеман като добавка с цел постигането на желания ефект от лечението.

Магнерич е една от алтернативите за прием на магнезий. Препаратът е задължителен за пациенти със сърдечни смущения и такива, които приемат диуретици. Този препарат се явява естествен антагонист на калция в клетките.

Не се приема заедно с желязо, тъй като магнерич (магнезия) нарушава ефективното усвояване на първия елемент.

Препаратът се приема най-малко 6 седмици. Започва се с прием на общо таблетки, разпределени в 3 приема. След седмица се преминава към приема на 2-3 таблетки дневно.

Магнезий при екстрасистоли
Магнезий във вид на добавка и магнезиево олио помага при екстрасистоли и други сърдечни проблеми.

Магнезиевото олио е друга алтернатива за прием на магнезий. Установено е, че този минерал се усвоява, приеман и през кожата.

Дори ефективността от приема му е много по-висока, когато го набавяме на тялото си трансдермално. Достатъчно е да направите няколко впръсквания от олио върху кожата си и ще запълните напълно нуждите си от минерала на дневна база.

Други важни лекарства

Когато прескачането на сърцето се дължи на депресия, антидепресантите са единствената алтернатива за справяне с проблема. За съжаление, докато не излезем от депресията, сърцето ни ще продължава да прескача.

Друго важно антиаритмично лекарство е лидокаин. Този препарат се използва не само с цел обезболяване преди извършване на хирургични интервенции, но и за лечение на тежки сърдечни смущения.

Хинидин сулфат е още един антиаритмичен медикамент, който въздейства пряко върху сърдечните тъкани. Препаратът съдейства за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм при куп сърдечни заболявания.

Лечение с билки и народни средства

Народното лечение на екстрасистоли в никакъв случай не бива да се разглежда като основен терапевтичен подход.

Предлагаме Ви няколко ефективни начина за справяне с проблема, според народната медицина. Не ги подценявайте. Но знайте, че те са подходящи в допълнение към назначената терапия.

Лечение с глог

Билката глог е известна с успокояващите и кардиотонизиращите си свойства. Тя е подходяща за лечение на екстрасистоли, употребена както самостоятелно, така и в комбинация с още три ефективни за тази цел растения – розмарин, лавандула, страхливче.

Необходимо е да смесите по три части от всички билки. От общата смес вземете 3 супени лъжици. Растителната маса залейте с 1,5 л вода. Оставете сместа да ври на котлона за 1-2 минутки. Изчакайте да мине час след отстраняването й от котлона и след това я прецедете.

Три пъти на ден половин час преди хранене приемайте по половин чаша от този еликсир.

Полезна рецепта с елда, орехи

Предлагаме и още една рецепта, която включва елда, мед и орехи. Наричаме я полезна, защото тя има чудотворен ефект не само върху сърдечната дейност, но и върху дейността на целия организъм.

Този илач се препоръчва още за стимулиране на имунната дейност, по-бързо възстановяване на тялото след боледуване и за изграждане на мускулна маса.

народната медицина при екстрасистоли.
Елда, орехи и глог – 3 лека, препоръчвани от народната медицина при екстрасистоли.

За приготвянето му са необходими по килограм орехи и елда, които предварително се смилат в кафемелачка и 750 грама мед. В продължение на месец приемайте по една супена лъжица преди всяко хранене. След първата седмица ще почувствате значително подобрение.

Лечение със здравец

Билката здравец е друг ефективен природен лек, който помага да се справите с аритмиите. Това растение е изключително полезно за хората, които страдат от високо кръвно. Твърди се, че хапването на 2-3 листенца от него сваля мигновено високото кръвно.

Друг вариант е да си приготвите студена настойка от коренището на билката – две чаени лъжици от него киснете за 8 часа в две чаши вода. Прецедената течност се изпива на 3-4 равни части през деня.

Опитайте и още една рецепта, за чието изпълнение трябват две супени лъжици от накълцаните листа на растението. Количеството от билката залейте с литър кипяща вода и оставете билката да се накисне добре за 20 минути. Прецедената течност приемайте подсладена с мед. За един ден е добре да се изпият 3-4 чаши от нея.

Спирулина

Спирулина е една от супер храните, съдействащи за нормализиране на високото кръвно и справяне със свързаните с него проблеми, включително и екстрасистоли. Достатъчно е на ден да се консумират по 2-4 чаени лъжички от чудното водорасло. Този курс трябва да продължи поне 3 месеца.

За да помогнете на спирулината да подейства по-ефективно, трябва към терапията да прибавите и ежедневна консумация на кисело мляко в количество от 250-400 грама.

Банани, киви, праскови, киноа, боб и сладки картофи са задължителните храни, които трябва да присъстват в менюто Ви.

Чудната спирулина може да приемате и във вид на добавка в количество, препоръчано от производителя на конкретния продукт.

Мед и канела

Комбинацията мед и канела е още един ефективен подход за регулиране на сърдечната дейност при хипертония. За тази цел смесете две лъжици от пчелния продукт с лъжичка от подправката в прахообразно състояние.

Това е дозата, която трябва да бъде приета за един ден. Правете това в продължение на 10 дни. След това направете пауза за 5-6 дни и отново повторете, ако е необходимо.

справяне с екстрасистолите
Мед и канела, здравец, спирулина – още няколко опции за справяне с екстрасистолите.

Ако приемате лекарства за хипертония, редно е предварително да се консултирате с кардиолога дали е уместно да започнете и терапията с канела. Докато приемате натуралния лек, не забравяйте да следите редовно кръвното си.

Друг вариант на рецептата включва натрошени орехови ядки (две лъжици), мед (100 гр), канела (40 гр). Всички тези съставки смесете добре. Достатъчно е всяка сутрин да приемате по една малка лъжичка от тази смес.

Приложенията на чудната комбинация мед и канела не се изчерпват до тук.

Нивалин: Лек с блатно кокиче

Лекарството нивалин съдържа алкалоидът галантамин, който се предписва при сърдечни проблеми заради инхибиращите си с-ва. Това лечебно вещество може да си набавите и чрез настойка от блатно кокиче, приготвена в домашни условия.

За целта е необходимо да си набавите 40 цветчета кокиче, които предварително трябва да измиете. Залейте ги с 1/2 л ракия (за предпочитане домашна). Към лека прибавете и 100 грама захар. Преди да го оставите да се настоява, сложете капачката и разклатете енергично.

Настояването трябва да продължи точно 30 дни, като ежедневно не забравяте да разклащате съда, в който се намира настойката. Филтрацията се прави точно на 31-вия ден, след което течността се прехвърля в чиста стъклена бутилка.

На пациентите със сърдечни оплаквания се препоръчва да приемат сутрин и вечер по лъжица от настойката.

Сода бикарбонат

За възстановяване нормалните стойности на сърдечния ритъм помага ценната сода бикарбонат. Достатъчно е по време на пристъп пациентът да изпие 200 мл топла вода, в която предварително са разтворени 10 грама от коментираната съставка.

Приемът само на половин чаена лъжичка сода заедно с предписаните за хипертония лекарства гарантира бързо смъкване на кръвното.

Други билки и домашни рецепти

При сърдечен дискомфорт и патологични състояния, засягащи сърдечната дейност, помага и лек с корен от билката валериана. В продължение на 25 минути варете в чаша вода на водна баня 4 лъжици от корена на билката. След това филтрирайте течността и приемайте по 3 пъти дневно по лъжица.

Лек за избавяне от екстрасистоли може да приготвите и от чаена лъжичка цветове от билката метличина (Centaurea cyanus), които се киснат за едно денонощие в чаша преварена вода. Достатъчно е на ден да се приемат само по 50 мл от приготвената лечебна течност.

Маточината е друг природен лек, подходящ при прескачане на сърцето. Лъжица от растението киснете за половин час в две чаши и половина вряла вода. След това следва филтрация на течността. Три пъти в деня приемайте по половин чаша от този лек.

Друг чуден лек за справяне е екстрасистолията е черната ряпа. Издълбайте вътрешността й добавете няколко лъжици мед. Оставете я да престои една нощ. На сутринта вътрешността ще е изпълнена със сок. По три пъти на ден приемайте по лъжица от този сок.

Профилактика и хранене

Важни при профилактиката на екстрасистолията са не само корекциите в ежедневния режим (хранене, двигателната активност), но и още един фактор – стресът. Избягването му е изключително трудно, тъй като ежедневно сме подложени на него. Но все пак трябва да се открие баланс между професионалния и личния живот.

Звучи банално, но трябва да планира графика си така, че да ни остава време и за пълноценна почивка. Открийте кое е Вашето хоби и му посвещавайте по няколко минути дневно. Това ще Ви помогне да се освободите от стреса, натрупан през деня.

профилактика срещу сърдечни проблеми:
Най-добрата профилактика срещу сърдечни проблеми: намалете стреса и откажете цигарите!

Релаксирайте с масаж. Разбира се, едва ли може да си позволите това удоволствие всеки ден. Но веднъж на една-две седмици е напълно възможно.

Започнете да спортувате. Прекарвайте почивните си дни на чист въздух, разхождайки се в парка или планината.

Храненето също е от голямо значение за справяне с проблема. Наблегнете на храни, богати на калий. Боб, зеле, кайсии и картофи са задължителни за Вашето меню. Картофите са изключително полезни, ако ги сготвите с кората. Разбира се, необходимо е преди това старателно да ги почистите с четка под течаща вода.

Кафето, алкохолните и всякакви видове енергизиращи и газирани напитки са табу. Ако сте техен почитател, задължително е да ги изхвърлите от менюто си. Заместете ги с билков чай, плодове, фрешове или сироп от компот.

От изключителна полза са следните хранителни продукти – мед, смокини, кайсии и сушени плодове. Консумарайте и много салати от свежи зеленчуци.

В случай, че диагнозата екстрасистолия вече е потвърдена, кардиологът предписва диета, богата на калий и магнезий. Не са препоръчителни животинските мазнини, пикантните храни и тестените изделия.

Мнения на лекари

Ето какво мислят някои от най-известните специалисти за екстрасистолите и сърдечните заболявания.

Д-р Морис Цолов

Д-р Морис Цолов дава важни препоръки, засягащи не само пациентите със сърдечни проблеми, но и най-вече тези, които мислят, че са напълно здрави. Той припомня, че сме на първо място по сърдечно-съдови заболявания. От тях страдат 2/3 от българите.

Но най-интересното е, че 80% от тях са имали възможността да живеят по-дълго, при условие, че са започнали лечение навреме.

За съжаление голяма част от хората не го правят. Приемат сигналите, които сърцето изпраща, за нещо напълно нормално, което скоро ще отмине.

Според д-р Морис Цолов, високият процент на заболеваемост се дължи на условията на живот – замърсена околна среда, замърсена храна, интоксикация с храна и лекарства, тютюнопушене, консумация на кафе и алкохол, прием на наркотици.

Д-р Морис Цолов
Д-р Морис Цолов съветва да се обърнем към специалист, ако често се оплакваме от прескачане на сърцето.

Специалистът коментира свързаното с физическо натоварване ускорение на сърдечния пулс. Това е нормално явление и ако човек няма никакви проблеми със сърцето в рамките на 3 минути, сърдечната ритмичност се нормализира напълно.

Д-р Морис Цолов съветва при аритмии да се потърси медицинска помощ. Ако това се случи в рамките на 48 часа, шансовете дейността да бъде нормализирана с вливане на медикаменти са много високи. Но след този период, шансовете за бързо възстановяване на нормалната сърдечна дейност намаляват рязко.

Той съветва пациентите да не подценяват главоболието. Много често то е агресивна реакция на организма към покачващото се кръвно.

Кардиологът успокоява, че хипертонията е заболяване, което може да бъде контролирано, въпреки че е невъзможно да се излекува напълно.

Д-р Асен Пенев

Д-р Асен Пенев, който работи в кардиоцентър “Понтика” (Бургас), коментира че прескачането на сърцето е най-честата причина пациентите да потърсят кардиолог. Най-важното е да се определи с каква честота и с какъв произход са появяващите се екстрасистоли.

Кардиологът допълва, че те са нормална находка дори при клинично здравите хора и появата им доказва наличието на заболяване. Той пояснява, че не само негативните, но и положителните емоции могат да станат причина за прескачане на сърцето.

Д-р Асен Пенев допълва, че най-опасна е така наречената абсолютна аритмия, свързана с предсърдно мъждене. Тя обикновено се оказва симптом на напреднал патологичен кардиологичен процес (дългогодишна хипертония или исхемична болест на сърцето).

Д-р Ангел Пенев
Д-р Ангел Пенев е категоричен, че навременната диагностика спасява човешки животи.

Кардиологът от център “Понтика” коментира, че е много трудно да се постави диагноза само на фона на оплакванията на пациента. Той съветва при посещението ни при кардиолога да носим със себе си резултатите и от други изследвания, които сме направили във връзка със съществуващите оплаквания.

Важно е да установим и кога се появяват оплакванията – след физическо натоварване, по време на покой, след силен стрес и т.н.

Д-р Васил Трайков + видео

Д-р Васил Трайков е завеждащ отделението по Кардиостимулация и инвазивна електрофизиология в болница “Токуда”. Той е първият сертифициран у нас специалист като инвазивен електрокардиолог.

Кардиологът пояснява, че лечението на аритмии се осъществява в 3 аспекта – лекарства, катетърна аблация и импланти. Специалистът посочва, че първият аспект не е високоефективен и често се оказва недостатъчен за постигане на желаните резултати.

Той препоръчва електрофизиологични методи, които са рутинни процедури и се извършват безкръвно. Лечението се осъществява чрез въвеждане на катетри, които достигат до огнищата на аритмиите и спомагат за поддържане на нормален сърдечен пулс. По този начин се подобрява значително качеството на живот на пациентите със сърдечни смущения.

Д-р Васил Трайков
Д-р Васил Трайков съветва пациентите да не се тъпчат с лекарства, защото те невинаги помагат.

Д-р Трайков успокоява, че не бива да се страхуваме от подобна процедура. Той пояснява, че тя е инвазивна и като такава крие рискове. Но тяхното проявление е сведено до минимум. На практика за назначаването на тази процедура няма възрастови ограничения.

Кардиологът пояснява, че хапчетата невинаги са алтернативата и допълва, че българинът трябва да се избави от убеждението, че с хапчето се лекува всичко.

Още информация за екстрасистолите (прескачане на сърцето) може да получите, използвайки следните думи на изброените чужди езици. На немски, английски и испански език: Extrasystole. На руски език: Экстрасистолия. На гръцки език: Εξωσυστατικά. На турски език: Ekstrasistol.

Екстрасистолите и всеки знак, който ни изпраща сърцето не бива да се пренебрегва, въпреки че повечето от нас го правят. Много хора не са запознати с рисковете, които крие безобидното на пръв поглед прескачане на сърцето.

Затова молим да споделите този материал в социалните мрежи, за да достигне информацията в него до повече хора. Не забравяйте, че навременната помощ спасява човешки животи! Благодарим Ви предварително!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
    Вашият коментар