Повишени стойности на пикочна киселина и как да действаме?

Повишени стойности на пикочна киселина и как да действаме?

Кога имаме повишена пикочна киселина? Стойности на пикочна киселина (форум). Висок креатинин. Таблица за норма и кога е висока. Чистене при подагра и по принцип

Повишено съдържание на пикочна киселина (ПК) в плазмата на кръвта е белег и следствие от различни заболявания със системен и локален характер. На пръв поглед някои от тях нямат отношение към метаболизма на тази киселина, в действителност има биохимично взаимодействие между органи и системи.

Кога имаме повишена пикочна киселина? В таблица даваме главните болести и причини.

ВРЪЗКА МЕЖДУ БОЛЕСТИ И ВИСОКА ПК
ПАТОЛОГИЯ ЗНАЧЕНИЕ НА ПК
подагра ключов критерий за установяване на диагнозата е рязко повишение на нивото на ПК
хипертония през 2 стадий значително се повишава показателя за ПК, затова се ползва като диагностичен признак
патологии на жлези с вътрешна секреция хипопаратиреоза, акромегалия, диабет и др. нарушения на хормоналното производство пораждат нарушения в регулацията на пуриновите нуклеотиди
затлъстяване и атеросклероза нарушения в метаболизма на липидите повлиява метаболизма на пурините
патологии на кръвта полицитемия вера, левкемия, дефицит на вит. В12
отравяне с олово, токсикоза след зачеване
неправилно хранене завишен прием на пурини с храната (завишени количества месо, субпродукти и алкохол)
прием на някои лекарства повишение причинява напр. диуретикът фуросемид

Съдържание:

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Какво разбираме под повишена пикочна киселина?

При здрав човек средното ниво на ПК в кръвната плазма се колебае в пределите на 180 – 400 мкмол на литър. Тази норма с немного се различава при двата пола. При жените е 150 – 300 мкмол на литър, при мъжете – 200 – 400 мкмол / л.

В детска възраст физиологичното съдържание на ПК е по-ниско спрямо възрастните. То се определя средно в диапазона 100 – 250 мкмол/ л.

При отделните хора се получават съществени различия в рамките на границите. Белег за здраве е постоянното поддържане на едно и също ниво. Тогава се обезпечава сработването на няколко систе

Кога е висока и кога – в норма?

Някои гранични стойности даваме в таблица.

ЗНАЧЕНИЕ НА ПИКОЧНА КИСЕЛИНА
ВИДОВЕ ПАЦИЕНТИ И СЪСТОЯНИЕТО ИМ СТОЙНОСТИ ОТ ИЗСЛЕДВАНЕТО
здраво новородено и деца до 15 г. от 140 до пикочна киселина 340 мкмол/л
здрава жена 18 – 65 г. от 40 до пикочна киселина 350 мкмол/л
слаб риск за формиране на урати пикочна киселина 360 мкмол/л
здрав мъж 18 – 65 г. от 220 до пикочна киселина 420 мкмол/л
кристализиране при жени пикочна киселина 460 мкмол/л
нарушения при пациенти над 65 г. от 500, максимум пикочна киселина 530 мкмол/л
кристализиране при мъже пикочна киселина 550 мкмол/л

 

Таблица със стойности на пикочна киселина и висок креатинин

При подозрения за бъбречна недостатъчност и др. опасни патологии на бъбреците, уролозите назначават ултразвукова визуализация и анализ на проби от кръвта и урината. Ключови са данните за креатинин и пикочна к-на. Тяхното едновременно изследване има голяма диагностична ценност.

Например при повишена ПК и нормален креатинин показват пренатална азотемия. Тя се наблюдава при изгаряния, гладуване, втрисане, кръвоизливи от горната зона на стомашно-чревния тракт и др.
Увеличението на креатинина фиксира повишено потребление на собствени белтъчини, например ендогенни от мускулните тъкани. При повишена ПК по-често се наблюдава повишено екзогенно потребление – от храната.

НОРМИ ЗА ПК И КРЕАТИНИН
ПОКАЗАТЕЛ ЗНАЧЕНИЯ
Креатинин 44 – 115 ммол/ л
Урея 2.8 – 8.3 ммол/ л
Пикочна киселина 120 – 430 ммол/ л
Какво значат стойностите 460, 530, 550?

Някои стойности на пикочна к-на представляват особен интерес за пациентите. Те са гранични и нееднозначни, необходимо е да бъдат разшифровани от специалист.

Такова число е пикочна киселина 460. Това ниво е нормално, в рамките на здравословното, ако изследваният е от мъжки пол. При мъжете рисково увеличение се отбелязва от 500, подчертано изразено и недвусмислено – при пикочна киселина 530.

Пикочна киселина 460 може да означава завишено, патологично високо ниво, ако изследваният е от женски пол. При дамите граница се явява пикочна киселина 400.

Пикочна киселина 550 е патологично висока, независимо от пола, възрастта и състоянието на изследвания. Налага започване на лечение.

Форум за повишена пикочна киселина

Повишена ПК и рязко увеличаване на теглото – това е една от типичните ситуации, описвана във форумите. Пациенти търсят ефикасни препарати за нормализиране на показателя и едновременна редукция на теглото. Впрочем подобно комбинирано действие могат да предоставят само някои билкови миксове от типа на Демир бозан.

Интересен аспект по темата е дали и как наднорменото тегло повлиява концентрацията на ПК в кръвта. И още: за ролята на бъбреците при здраво и патологично състояние и връзката им с появата на подпухвания и ограничаващи движенията отоци.

Откъси от дискусиите в интернет

Друга ключова тема в обмена между пациентите е разшифроване на симптоматиката – има или не подагра и в какъв стадий се намира. Болните търсят информация за балансирана диета, която да обезпечава необходимото ниво ПК, без да налага прекалени ограничения и забрани.

Вижте мнения и се включете и вие в нашия форум ТУК и оставете своите стойности, за да ги обсъдим заедно!

Още информация и източници на английски: Как изчистваме пикочната киселина от своето тяло? * Кой е най-бързият начин да се отървем от подаграта? * Работи ли пречистването на тялото при подагра?

Чистене на пикочна киселина

Медикаментозната терапия се подбира индивидуално и зависи от тежестта на метаболитното изменения и има ли усложнения.

 • За купиране на остър пристъп на подагра се дават стероидни или нестероидни противовъзпалителни и Колхицин.
 • За предпазване от рецидиви се приемат лекарства за редукция на синтеза на ПК, главното сред които е алопуринол и т.нар. урикозурични препарати (пробенецид).
 • Допълнително се назначават тиазидни диуретици за извеждане на излишъците, както и съединения като калиев цитрат за алкализиране на урината (утилизация на кристали).
Билкови препарати за разтваряне на урати
 • Фитолизин – смес от билкови екстракти и масла с производни на флавона, инозин, сапонини, цинеол, камфен и др. Оказва пикочогонно, противовъзпалително, болкоуспокояващо и бактериостатично д-вие. Облекчава размекването и отделянето на пикочни конкременти и облекченото им извеждане с урината. На капсули и паста, приемът е 3 до 4-кратен. Пие се продължително. Неподходящ при остри възпалявания и наличието на фосфатни камъни;
 • Цистенал – спазмолитично, пикочогонно и против възпаленията. Приема се и при камъни. Препаратът е течен, дозата е 3-4 капки, а при пристъп – 20 капки, накапани върху бучка захар. При чести пристъри – 3 Х 10 капки. Препоръчително е да се комбинира с минимум 1.5 л алкална вода и чайове. Неподходящ при патологии на бъбреците и язва;
 • Суонсън за почистване на ПК – куркума, артишок, вишна и др. растения в екстрахиран вид. Редуцира концентрацията на ПК и заедно с това подкрепя бъбречната и чернодр. функция. На капсули, по 60 в опаковка (43 лв);
 • Подагрол – течен препарат, които се отмерва с капкомер. Атакува формираните урати с помощта на мастни к-ни и витаминни смески;
 • Капсулирана коприва – ползват се противовъзпалителните качества на билката и способността да заздравява тъканите. Отрегулира обменните процеси и активността на кръвообращението.
Средства, способстващи извеждането на ПК

Единият вид препарати при подагра потискат синтеза на ПК, друг вид ускоряват разграждането на образуваните кристали, трети облекчават извеждането. С последната цел се назначават диуретици и някои комбинирани средства с няколко функции. Сред тях:

 • Канефрон – растително средство. То не влияе на образуването на соли ни ПК, но помага комплекно за изчистване на тялото, за купиране на болка и възпаляване. При хронично течение на подагра се назначава като стимулатор за извеждането на ПК. Растителната основа позволява да се приложи при малки и възрастни пациенти, както и след зачеване;
 • Роватинекс –  таблетирано средство от растителен произход. Разчита на различните разновидности пинени, камфен, цинеол и др. съставки за редукция на формираните конкременти и кристали, които извежда в състава на урината. Отлично се справя с калцификати. Допълнително работи срещу възпаляванията, болката и коликите. Лекарството поражда условия за повишена разтворимост на микрокристалите, отложени в ставните торбички. Повишава неспецифичната защита на тялото от инфекции, особено върху пикочна с-ма.
За алкализиране на урината
Киселата урина се асоциира с ред патологии
 • Алкалурин – средствата от тази група подхождат различно. Те създават среда за премахване на камъните и оставят тялото само да се справи. Те са алкализатори – намаляват pH. При ниско pH започва топенето на конкременти и урати. Алкалурин е на растителна база;
 • Уралит – У – разчита на алкален цитрат, за да снижи критично pH в тялото и да задейства рамекването и разтварянето на урати и други конкременти. Ставите ефикасно се освобождават от наслагвания.
Блокатори на обратното всмукване на ПК в бъбречните каналчета

Урикозуричните препарати блокират обратното всмукване на ПК в бъбречните каналчета. По такъв механизъм концентрацията в кръвта остава ниска. С времето наносите от урати в ставите се снижава, но в урината се увеличават (защото се отделят в нея за извеждане). Към урикозуричните препарати се отнасят Колхицин и пробенецид. Те са дадени в междунаровния стандарт за реакция при остър пристъп на подагра.

При засилено топене на уратите се вдига рискът за формиране на конкременти. Заради него колхицин и пробенецид се назначават на кратки курсове и в ниски дози.

Блокатори на синтеза на пикочна киселина

Медицинската им класификация е като инхибитори на ксантиноксидазата, което е ензим – регулатор на обменни процеси. В тази група е тежката артилерия в лечението на подагра – алопуринол и фебуксостат. Първият е средство от над 60 г., дълго време единствено срещу подагра. Второто е модерно, все още с по-ограничено производство и висока цена.

Алопуринол и фебуксостат стопират синтезирането на ензима, участващ в синтеза на ПК. Това води до бързо и забележимо намаление на нивото на урати в кръвта.

Инхибиторите се назначават и с профилактични цели, като тогава курсовете са продължителни. Началото на използването им нерядко провокира пристъп (обостряне) заради ускореното извеждане (за момент се вдига концентрацията на ПК в кръвта). Затова старта се комбинира с колхицин или НСПВС.

 • Лекарства с алопуринол: Милурит, Алодагра, Лодирик.
 1. Лекарства с фебуксостат: Аденурик, Фебустад, Фебуксостат.

Алопуринол се приема 3-4 Х 0.1 г, макс. 0.8 г на 4 приема. В тежки случаи на подагра със значителни наноси от урати и висока хиперурикемия (над  7 мг%) се назначават до 0.6 – 0.8 г, разбити по 0.2 г на прием. Продължителност до 4 седмици, след което дозата става поддържаща – 0.1 – 0.3 г на ден.

При прекратяване на алопуринол урикемията и урикозурията се възвръщат на изходно ниво. Затова лечението трябва да е продължително Пропуски от 2-3 дни са нежелателни.

При лечение с алопуринол е нужно да се поддържа деуреза на ниво не под 2 л на денонощие, желателно урината да е неутрална.

Паралелно се провежда немедикаментозно лечение, което включва:

 1. Нормализиране на теглото;
 2. Увеличен прием на течности;
 3. Нискокалорично и нисковъглехидратно хранене с увеличен дял на полиненаситени мастни к-сни;
 4. Отказ от спиртни питиета.

Диетата при повишена ПК е задължителна и дори водеща мярка. Максимално се ограничават храните с пурини като мазните меса и риби, гъби, спанак, шоколад, някои ядки, какао, бобови, субпродукти, бира, яйца и др. В периодите на обостряне на подагра изброените напълно се спират, заедно с газираното и пикантните ястия. Диетата е условие за успешно чистене на ПК.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
, ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has One Comment

  1. Маринов

   Как ще коментирате стойности на пикочната киселина от 580, смята ли се за тежка подагра и дали е по-добре да се мине на Аденурик като по-силен?

  Вашият коментар