Чистене на пикочна киселина с билки, билкови таблетки и силни хапчета + МНЕНИЯ

Чистене на пикочна киселина с билки, билкови таблетки и силни хапчета + МНЕНИЯ
Чистене на пикочна киселина. Бързо сваляне с Милурит, Гутрол и др. Изследвания, норма и стойности

Чистене на пикочна киселина. Бързо сваляне с билки, Милурит, Гутрол и др. Изследвания, норма и стойности. Билкови хапчета и други лекарства. Трайно разграждане и изхвърляне чрез прочистване на кръвта

Пикочна киселина се образува от белтъчини (пурини) в черния дроб. Тя е отпадък от усвояването на пурините. Излишъкът се извежда през бъбреците и на около 20% – през червата. Ако в тялото остане в повече от тази киселина, тя се събира в кръвта и в бъбреците, а после кристализира и се отлага в ставите.

Опасно е да се толерира завишената пикочна киселина. Щом узнаем, незабавно трябва да коригираме храненето (да намалим приема на пурини) и да започнем извеждане на отложеното количество. Иначе следват артритни изменения на ставите, зачервяване и отоци около тях.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Начини за чистене на пикочна киселина

Като начало търсим причината за надвишена пикочна киселина. Ефикасният подход е да се лекува основното заболяване, като допълнително се работи за намаляване на вече натрупаните количества. Използват се диета, нормализиране на теглото, контрол върху потребяваните течности. За нормализиране на показателя се назначават билки и медикаменти.

Бързо сваляне

Лошата новина е, че няма вълшебно хапче, което за 2-3 дни да изчисти организма от излишъците. Пикочната к-на се е натрупвала постепенно и не може да се изпари от кръвта, тъканите, още по-малко от ставите.

Бързо се купират само симптомите като болка, температура, зачервяване. Прави се с противовъзпалителни и аналгетици. Или Колхицин, ако се е развила подагра.

Изчистването на тялото е по-продължителен процес. Той би се ускорил, ако се предприемат всички мерки едновременно:

 • Диета, за да се прекрати допълнителното приемане на пурини през храната. Според много специалисти диетата, подпомогната от билки, е единственото ефективно лечение в този случай;
 • Отслабване, за да се нормализират обменните процеси;
 • Намаляване на солта (без напълно да се прекратява) и приемане на диуретици. Те ускоряват извеждането на пикочната к-на с урината. Приемат се курсово, докато показателите се контролират чрез изследвания;
 • Предприемане на фитотерапия за ефективно снижаване на концентрацията на пик. киселина;
 • В определени случаи в терапията се включват и медикаменти, които ще посочим след малко.
Мнение №1: Моето трайно изчистване на киселината
Димо Корнезов от София
Димо Корнезов от София

 

Родил съм се чревоугодник, зодия Телец. Не само обичам да хапвам, но обичам да мисля за храната, да планирам покупките и готвенето, да сложа масата и да се наслаждавам. До 35 г. поливах разточителните вечери и с много алкохол, но после осъзнато минах на бира. За капак съм типичен офис човек – с удобен стол, просторен кабинет, на топло/ на хладно – изобщо не мърдам. Докъде щеше да ме докара това, мога само да гадая. Новият ми работодател се оказа педант – прекара ме през задължително медицинско обследване. Намериха ми пикочна киселина 500, много над границата.

И край на вкусните манджи. Край на бирата. Край на мързеливите вечери на дивана. Здравей диета, отслабване, кабинети и лаборатории. Наложи се да се размърдам, за да се спася от подагра. Бях тръгнал натам.

Само че си навлякох депресия. В един миг всичко приятно от живота ми отлетя. Сигурно щях да свърша със себе си, ако не беше вълшебният чай Демир бозан. Вълшебно и бързо – за около 2 месеца, вкара пикочната ми киселина в норма. Вярно, на горна граница, но все пак добре.

Докторите разхлабиха хватката, разрешиха ми някои волности. Мръвките се върнаха в менюто ми срещу обещанието да не спирам билките. Нямам нищо против да пия Демир бозан до края на дните си, ако ще мога да живея нормално. Даже съм благодарен, че има такива билки!

Димо Корнезов от София

Медикаменти: Хапчета и др. лекарства

При сериозно надхвърляне на нормата за пикочна киселина или в случай на затрудненото й извеждане от тялото лекарите изписват нарочни медикаменти. Те решават това на база лабораторни изследвания. Самостоятелно лечение с препарати е забранено.

Първият прием на лекарства се осъществява при остър пристъп (на подагра), но и в случай на отлагане на уратни кристали в пикочната система. Лечението има за цел да се свали показателят до нормата.

Основните лекарства са два вида

 • Алопуринол. Забавя синтезирането на пикочна киселина в ч. дроб като потиска един определен ензим. Курсът на терапия е 2-3 месеца, като задължително трябва да се осигури редовен прием. Лекарства с алопуринол са Милурит, Алодагра, Лодирик, Алопуринол.
 • Пробенецид. Ускорява извеждането на пикочна киселина. Ако се съблюдава препоръчаната дозировка, отпадният продукт намалява максимално ефективно.
Как действа Милурит?

Таблетки по 100, 150, 200 и 300 мг алопуринол, представител на основния клас медикаменти за сваляне на нивата на пикочната киселина. Милурит намалява синтеза на урати. Изработването на пикочна киселина спада, което не допуска да се стига до отлагания в тъканите.

Преди началото на това лечение се правят изследвания, задължително 24 часов мониторинг на урината. По този начин се придобива представа за процеса на извеждане на пикочната киселина.

Как действа Гутрол?

Гутрол свързва пикочната киселина в ново съединение, което по-лесно се извежда от тялото. В нея е добавен бромелаин – естествена съставка от ананас, който има ред лечебни ползи, вкл. намалява възпаляването, отечността и болки в ставите. Отразява се добре както на ставите, така и на обменните процеси като цяло. Води се хранителна добавка, на капсули с доза до 3 бр. на ден.

Други хапчета за намаляване

В света за намаляване на пикочната киселина се ползват още 2-3 вида препарати, които не са регистрирани у нас. Споменаваме ги, защото някои наименования се закупуват от Германия и други страни, внасят се и се продават чрез сайтовете за обяви от частни лица.

 • Бензобромарон. Лекарството виляе върху бъбречната функция. Има урикозурично действие – затормозява всмукването на пикочна киселина в бъбречните каналчета. Освен това потиска ензимите, които участват в синтеза на пурини. Лекарството не се продава у нас, но се внася от частни лица и се продава чрез обяви. Наименования:  Дезурик, Хипурик, Нормурат, Урикозурик, Бензобромарон, Уринорм.
 • Сулфинпиразон. Стимулира и увеличава извеждането на пик. киселина с урината. Особено ефикасни в началния етап на терапия. Също се доставя само от чужбина. Наименования Антуридин, Ентуран, Сулфазон.

Билки и билкови рецепти

Билковото лечение е основен компонент от комплексната терапия. Използват се различни билки за намаляване на формирането на урати и за извеждането на отлаганията.

 • Дафинов лист: заливаме с хладка вода 4-5 листа и кипваме за 7 мин. Готовата отвара отлежава 4 часа. Пие се по 150 мл в топъл вид, в началото и края на деня. Курс 2 седмици;
 • Червена боровинка: заливаме 50 г. плод и лист с 1 ч.ч. и сваряваме за 15 мин. Полученият целебен разтвор изпиваме за деня. Курс 2 месеца.
 • Черна боровинка: 2 ч.ч. сух лист попарваме с 2 ч.ч. и оставяме на топло за 3 часа. Прецеждаме и пие 3 – 5 Х 100 мл. Курс 2 месеца;
 • Ябълки: измиваме плодовете, нарязваме на ситно и кипваме за 7 минути. Оставяме да се парят 3 часа. Пием само течността в топъл вид вместо чай;
 • Сок от целина: използваме като общооздравително средство при проблеми с пикочната к-на. Дозата е 2-3 десертни лъжички пресен сок 30 мин. преди храна.
Бабини рецепти за подагра
 • Картофен сок: кореноплодното съдържа много калий и има противовъзпалително и диуретично действие. Много е подходящо и вътрешно, и външно при подагра. Пресния сок бързо извежда уратите, а компресът от настърган картоф премахва отока и възпалението от ставите, както и болката. Освен това е полезно да се ядат картофи.
 • Мед и сол на компрес: взимаме по 1 с.л. от двете съставки, смесваме и леко загряваме на тиган. Полагаме като компрес върху болната става;
 • Ваничка със салвия: 100 г сушена билка попарваме с 3 л вода и държим 10 мин. на котлон. Охлаждаме до комфортна температура и правим баня на болезнената става. Курс 2 месеца;
 • Мехлем от хмел: 1 с.л. шишарки (смелени на прах) смесваме с 1 с.л. масло или вазелин. Преди нанасяне обработваме кожата със спирт или водка. Втриваме с плавни движения.
Мнение №2: Кои билки за изхвърляне на пикочна киселина са ок?
Методи Попов от Силистра
Методи Попов от Силистра

 

Четири неща съм правил за премахване на пикочна киселина. Едното е лист от червена боровинка. Даже съм ходил сам да бера над Батак. Прави се на чай и е супер за нормализиране на водния баланс. Боровинката ми свали отоците и имам съмнение, че добре изчисти и съдовете ми.

Другото е ангелика, коренище. Тя е супер антисептик и пречиства кръвта. Сметнах, че ще свали и пикочната киселина, май имаше ефект. Въпросът е, че коренът трябва да е от едногодишно растение, а нямаше как аз сам да го набера.

Третото, което правих, беше корен от репей. Взех го на капсули – по-скъпичко, но пък лесно. И той чисти кръвта, черния дроб, изобщо – супер!

Ключовото нещо, което направих, беше терапия с Демир бозан – два курса през 2 седмици. Билките са интересно съчетани, така че да чистят и кръв, и тъкани, и органи и да имат лечебен обхват за моите проблеми. Видимо подобриха обменните процеси. Впрочем, ако някой иска да отслабва, изпробвано – докато оправям пикочната, свалих няколко кила. Не че ми беше важно, но показва, че Демир бозан действа на няколко нива. Точно в целта.

Методи Попов от Силистра

Билкови таблетки за разграждане

Проблемът на натрупаните в ставите уратни кристали е, че са водонеразтворими. Затова те няма как да се изхвърлят от тялото. На „сухо“ не става, да се разтворят – не става. Подходът е тези кристали да се превърнат във водоразтворими. Което е възможно с помощта на някои растителни компоненти.

Медбио + преобразува кристалите, точно както описахме. Затова се води добавка за подагра и артрози. Предпазва от износване ставните връзки. Съставът му е изцяло билков – таблетки с извлечени от целина, глухарчета и корен репей вещества.

Swanson комбинира екстракти от 7 билки, които изчистват приоритетно пикочна к-на. Капсулите са под името Ultra Uric Acid Cleanse.

Алкалурин предлага друг подход – алкализира организма, поради което започва ефикасно разтваряне на уратните, както и други камъни, вкл. бъбречни.

Подагрол е разтвор на капки, който също разтваря уратните кристали. Работи с форма на ненаситени мастни к-ни и вит. А.

Един от силните препарати е Уралит-У, но кой не е растителен, макар и естествен. Активната съставка е алкален цитрат.

Коприва

Казват, че е билка срещу подагра. Защото има противовъзпалителни, ранозаздравяващи, антисептични, тонизиращи и други качества. Съдържа практически всички органични киселини, които осигуряват високо ниво на интелектуална и физическа работоспособност. Каротинът в нея е повече, отколкото в морковите. С тези си качества тя нормализира метаболитните процеси (което е съществено при подагра), отстранява възпаленията и храненето на тъканите, ускорява регенерацията и нормализира кръвообращението.

В терапията на подагра използваме корена, стъблата, листата и сок от коприва. Билката се приема вътрешно и се налага външно.

Коприва за пиене

 • Отвара от прясна или изсушена коприва отстранява отока, зачервяването и възпалението. Рецептата е 2 с.л. от билката на 0.5  л вода. Държим на среден огън 2 – 4 минути, после охлаждаме, профилтрираме и приемаме 2 Х 150 мл.
 • По-силна отвара отстранява симптомите на подагра. Рецептата е 1 с.л. суха коприва на 0.2 л вода. Запарваме 2 часа, удобно е в термос. Пием 4 Х 15 мл.
 • Силно лечебна е тинктура от коприва. За приготвянето й взимаме 250 мл водка и 50 г сушен корен. Може да се направи и от сух лист, ако нямаме корен. Компонентите се смилат и смесват с алкохола. Затварят се в стъкло и се оставят на топло, но тъмно. Настойват се около 1 месец. Дозата е 20 мл, но непременно разредете в минимум 100 мл вода. Пием през 12 ч.

Терапията може да се подсили с други лекарствени растения. Например ефикасен е сбор от кора на ива – 1 част, и двойно повече коприва. Подсилваме с жълт кантарион, лист бреза, кора зърнастец и блатен тъжник. Те всички са в равни количества, колкото ивата. Отделяме 6 с.л. от сбора и сваряваме в 2 л. Запарката е 4 часа, удобно е в термос. Довата е 4 Х 1 чаша.

При подагра са супер полезно да се похапва прясна коприва – на супа, на яхния.

Коприва за локална терапия

Компрес от коприва се отразява благотворно на болните стави. За предпочитане е да си осигурим прясна билка, която предварително измиваме и попарваме. Процедурата е по следната схема:

 • Внимателно нареждаме копривата върху ставата;
 • Отгоре покриваме с целофан или фолио;
 • Укрепваме с шал или друга плътна материя.
 • Компресът се държи 2 – 4 часа.

При тежко състояние сменяме компреса през 5-6 часа, тоест 3 компреса за деня.

Друг вариант е да лекуваме с бани. 1-2 кг прясна коприва заливаме с 6 литра кипната вода и държим на котлона за 5 минути. Преливаме топлата отвара в леген и отпускаме в течността болната става. Държим до пълно изстиване на водата.

Баните са препоръчително преди сън, в поредни дни. Продължителността на лечението зависи от състоянието на болния.

Най-хубавото средство е мехлем с коприва. Домашният вариант се приготвя от краве масло, в което размесваме сушени и млени корени. Двете съставки са в равни количества. Слагаме на водна баня за 50 минути. После мехлемът се охлажда и прибира на студено. С него разтриваме пострадалите стави.

Други начини за прочистване на пикочна киселина в кръвта

 • На първо място трябва да се употребява достатъчно количество вода, за да се избегне обезводняването. Примерно 2-3 л на денонощие.
 • Храненето е с ограничено съдържание на животински протеини и без алкохол. Не лош вариант е средиземноморската диета.
 • Супер важно е да се нормализира теглото.
 • Следващ компонент е редовният контрол върху нивото на пикочна к-на. Така ще бъде „хванат“ моментът на повишени показатели и навреме ще се направи медикаментозна корекция;
 • Периодично, примерно 3-4 пъти годишно, се приемат растителни препарати за подобряване на бъбречната функция и витаминни комплекси.
 • По лекарска препоръка се минава физиотерапевтично лечение. Препоръчителни са стимулация на бъбреците и лазерна обработка на кръвта във вената.
Хранене и диета при повишена пикочна киселина

Човешкото тяло съдържа 1000 мг пикочна киселина. Това количество е индикатор за нормален обмен на пурините.

Пуриновият обмен е сложна поредица от реакции с участието на множество ензими. Този обмен се нарушава при злоупотреба с храна, богата ни пурини, въобще от приема на висококалорични продукти и мазна храна, при глад, разрушаване на тъкани и злокачествени образувания.

Пикочната к-на често се повишава при В12-дефицитни анемии, токсикоза на бременността, псориазис, хронични екземи, ацидози и инфекциозни патологии. Разбира се, най-вече тя е символ на подагра.

Когато се стигне до такава диагноза, диетата е неотменима. Тя е призвана да спре приема на излишни пурини. Това помага за нормализиране на метаболизма и да намаляване на отлаганията в организма. От друга страна помага алкализирането на тялото, защото това предпазва от утаяване на урати.

Диетата се отличава с рязко ограничаване на всички храни с пурини – спанак, киселец, малина, цветно зеле, аспержи и др., както и на солта. В същото време се увеличава употребата на алкализиращи храни – зеленчуци, мляко и плодове, както и приемането на течности.

Да изключим:

 • месо и птици, особено от млади животни, субпродукти. Разрешено е в малко количество месо от стари животни и риба;
 • рибни консерви и месни бульони;
 • Твърди сирена, силен чай и шоколад;
 • Домати, бобови и гъби;
 • Алкохол.

Да ограничим произведения с брашно и захар, както всички бързи въглехидрати.

Като цяло се препоръчва растително хранене, с голямо количество течности, натурални цитрусови сокове и изобилна алкална храна.

Малкото месо, което ще се приема, задължително обваряваме преди готвене. При варенето 50% от пурините преминават в бульона, който изхвърляме. Месните блюда са разрешени 2-3 пъти седмично, като порциите са ограничени – 150 г месо или 170 г риба.

Режимът на хранене е раздробен на 6 пъти, а между тях приемаме много течности. Периодично провеждаме разтоварващи дни на мляко, извара или плодове. Лечението с глад е абсолютно противопоказано, защото води до рязко повишение на пикочната к-на. Гладът провокира пристъпи на подагра.

Пикочната к-на директно се намалява под въздействието на грозде, зеле, тиква, лимони, боровинки, портокал, мандарини, вишни, стафиди, смокини, ябълка, ягода. Плодовете се вземат 1 час преди ядене или 3 часа след него.

От сладките неща се допускат мармалад, сладко, мед.

Преди сън изпивайте 1 чаша течност – чай, отвара, сок или поне вода с лимон. Билковите чайове са супер. Особено полезен е чай от боровинки – 1 с.л. листа на 200 мл. Може да се сварят и други полезни билки като липа, жълт кантарион, лайка. Особено изчистващ е чаят Демир бозан, който премахва от кръвта доста от вредностите като холестерол, глюкоза и др.

Продължителността на диетата зависи от тежестта на ситуацията, но спазването й няколко месеца е напълно реалистично.

Вижте и ТОВА:

Изследване на пикочна киселина

Отдавна сме свикнали с тест лентите за глюкоза в кръвта, които се използват при захарен диабет. Но медицината и технологиите вървят напред и сега вече имаме универсални анализатори за холестерол и за пикочна киселина. Те представляват лентички, с които лесно можем да се тестваме вкъщи.

Пикочна киселина – това са безцветни кристали, които лошо се разтварят във вода и спирт, но доста по-добре се разтварят в алкални разтвори и глицерин. За първи път е намерени в урината, затова е наречена „пикочна“. Това е станало през 1776 г.

При човека и приматите пикочната к-на е отпадък от разпада на пурините. Неголеми количества се намират в тъканите – мозък, черен дроб, в кръвта, а също в течности като урината и потта.

Пикочната киселина се изработва от чернодробните клетки. Нормално е да присъства в тялото и не можем да очакваме резултат 0. Въпросът е количеството й да бъде в границите на нормата, която е следната:

 1. За мъже – 210 – 420 мкмол/л;
 2. За жени – 150 – 350 мкмол/л;
 3. За деца до 14 г. – 120 – 320 мкмол/л.

За извеждането на пикочната к-на от кръвта отговарят бъбреците. Ако те са болни, следва нарушение и в обмена на тази киселина. В резултат тя остава в тялото и се отлага в тъканите. Започват разнообразни увреждания на органите като камъни в пикочн. мехур и бъбреците, подагрозни отлагания, хиперурикемия.

При диагностициране на подагра ключов момент е лабораторното изследване за пикочна к-на. В началото натрупването й е безсимптомно.

Тест лентите са супер вариант. Те мерят в обхват от около 170 – 1120 µмол / л, като изследват капка кръв за около 20 секунди. Апаратът запазва старите резултати за сравнение. Но този метод е добър за проследяване. Диагностиката се провежда в лаборатория. Изследването струва 2.5 – 4.0 лв.

Какво значи пикочна киселина 530?

Не всеки пациент с повишено ниво на пикочна к-на в кръвта развива подагра. Рискът зависи от стойностите. При пик. киселина 530 μmol/l, рискът започва да се повишава, но все още е нисък.

А 460, 350, 380 или 400? А 550? + таблица, норма, стойности

При пикочна киселина от 350 μmol/l все още няма такъв риск, при 380 μmol/l – също така. Пикочна к-на 400 μmol/l е повишен показател, ако пациентът е жена, но все още е в нормата за пациенти – мъже. При показатели 460 за жени и 550 за мъже вече говорим за голямо превишение.

Таблица

Норми за пикочна киселина и оценка на риска
Пациент нормални стойности риск
деца до 14 г. 110/ 120 – 320 от 350
жени 150 – 350 от 380
мъже 210 – 420 от 450

Още информация и източници на английски: Как да прочистим повишената пикочна киселина? * Причини за увеличена киселина и изследвания. * Какво означават различните стойности, норма и отклонения.

Какво значи висок креатинин и пикочна киселина?

За оценка на работата на бъбреците се използва изследване, наречено креатининов клирънс или проба на Реберг. Повишаването на този показател показва намалена очистваща способност на бъбреците. Този факт косвено влияе и на пикочната к-на, която на 80% също зависи от бъбреците. Едва 20 % от нея се изчиства през червата.

Креатининът се изследва и в кръвта, и в урината. При повишен клирънс се поражда подозрение за нефропатии или бъбречна недостатъчност.

Повишаването на други показатели, сред които и пикочна к-на, се явяват следствие от нарушената бъбречна функция.

Мнение №3: Какви изследвания ми правиха и как си прочистих кръвта
Найден Радков от Бургас
Найден Радков от Бургас

 

При текущи прегледи на трудовата медицина ми откриха отклонения в урината и ме препратиха да направя допълнително изследване. Пикочната киселина беше 510. Не ми дадоха лекарства, а казаха – диета. Спрях и алкохола. След 3 седмици направих пак изследване на кръвта – резултатът същият – 500. Абсолютно спрях месото, освен пилешко. Отидох на ревматолог, засега нямам подагра. Но казаха – рискът е висок и мога да развия такава болест. Поискаха да сваля пикочната поне до 420, но пак не дадоха лекарства.

Диетата дава резултат – май №6, лечебна диета, но не достатъчно бързо. Изследвах и урината – и там нещата зле. Тогава включих билки за изчистване на кръвта и за бъбреци. Взех си чай за подагра от аптеката и някак се почувствах по-добре. По малко пих Цяр и на Алин. По интернет поръчах един насипен за подагра. Ламбрев за бъбреци, две опаковки. Пак изследвахме кръв – пикочна киселина 450. Добре, но още трябвало.

Чух за Демир бозан, който лекува подагра. Викам, това ако не стане, вече няма какво. От внушение ли, от черни мисли ли, усещах щипане в палеца и доста се панирах. Почнах Демир бозан по 4 чая, направо предозиране. След седмица се успокоих и минах на три чая. След месец ново изследване – ура! Пикочна киселина 420. Вече съм в нормата, но искам да сваля още. Поне му хванах цаката как става.

Найден Радков от Бургас

Форум

Включете се и вие с мнение като пишете по-долу в коментарите или директно ТУК!

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
, ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  Вашият коментар