Билки за страхова невроза и депресия. Кои действат?

You are currently viewing Билки за страхова невроза и депресия. Кои действат?
психо невроза симптоми, сърдечна невроза симптоми

Кои са добрите билки за депресия и страхова невроза? Симптоми на психо невроза и справяне. Хората споделят: “Излекувах се от тревожно разстройство”.

Песимизъм, забавени движения и реакции, прегърбена стойка и вяло държане, апатичност, тревожност и главното – никаква радост! Никаква способност да се създава, да се работи и да се полагат грижи.

Тези признаци ни говорят за влошено душевно състояние, за болестно затормозяване на съзнанието и психиката. И без доказателства и диагнози, можем да посегнем към билките. Някои растения са уникални при стрес, тревожност, разклатена душевност.

Важно уточнение
Демир бозан внимание!От предлаганите на пазара средства с името Демир бозан работа върши само оригиналната комбинация на "Фарма Витал", която струва 43 лева с включена доставка. Може да се купи и на място от редица аптеки в страната на същата цена. Когато поръчате 2 кутии от съчетанието, получавате 8 лева отстъпка и вместо 86 лева плащате само 80.

Билки за страхова невроза

Използват се билки, които потискат резките промени в настроението, немотивираната сълзливост, раздразнителността. Други помагат при безсъница, утринна отпадналост и потиснатост. Доста лечебни растения работят за укрепване на нервната с-ма и повишават работоспособността. Най-качествени за тези състояния са билковите сборове, защото покриват по-голям диапазон от симптоматика.

Билки при невроза
 • Маточина, ж. кантарион, лист мента в сушен или пресен вид се смесват и попарват за 25 мин. Целебният елексир се пие редовно, през 12-15 часа;
 • Жълт кантарион, девесил, бял равнец, лайка в равни дози се попарват и настойват 2 часа. Приемът е като чай, с лимон и мед;
 • Дяволска уста с лимон прекратява напразното нервничене, треперенето на ръце и крака, нервни тикове. Пригответе в порцеланов чайник, за да не се загубят ценни елементи. Запарка 3 часа. Дозата е 4 Х ½ с.л.
Билки при тревога
 • Пореч, пресен лист – измиваме и подсушаваме в салфетка (не се попарва мокър). Оставяме да се самоохлади. Приемането е 3 Х 100 мл;
 • Лайка при леки форми на тревожно разстройство носи моментално облекчение. 3 ч.л. млян цвят запарваме с 250 мл, за 15 мин. Изпиваме наведнъж;
 • Лайка и цикория – още по-силна комбинация за тревожност. Ползваме корените на цикорията, които първо се измиват и запичат на тиган, да се изпари влагата. Отделно варим 5 мин. и тогава смесваме с лайката. Преди сън се комбинира с мед и мляко. Дозата е 70-80мл;
Билки за депресия и стрес

Тук помагат не само успокоителни билки, но и такива с влияние върху имунитета. Свободно комбинирайте билки, като следващите са супер полезни.

 • Маточина – успокояващ чай от 60 г суха билка приготвяме в термос, като заливаме с 400 мл завряла вода. След 2.5 часа охлаждаме и изпиваме по 120 мл на доза;
 • Жълт кантарион – спиртният извлек е по-силен от чая. Приготвяме от 40 г сух стрък с 2 ч.ч. водка. Стои в затворен шкаф 2 седмици и прецеждаме. Дозата е 2 Х 20 капки;
 • Мента, хмел, дяволска уста срещу последствията от стреса. Сухи или пресни, запарваме билките направо в чайник, за 15 мин. под капак. Хубавата доза е 3 Х 100 мл. Този чай укрепва защитния механизъм на тялото и имунитета.
Сбор от билки за страхова невроза – Демир бозан

Първа необходимост за страдащите от страхова невроза е да се поддържат в перманентно релаксирано и спокойно състояние. Така се снижава рискът от ескалация на страха.

Второто е да се реагира на физическите симптоми, които безпокоят болните – безсъние, главоболие и др. прояви, които с възникването си изнервят, изтощават и създават риск от влошаване.

Билковият букет Демир бозан отговаря адекватно и на двете нужди. Негов плюс е, че не обременява и пристрастява пациентите, както се случва с химическите медикаменти.

Страховата невроза представлява преекспониран страх. Той е ирационален, необясним в завишените граници, които се изпитва, но провокаторът е напълно реален. Също така реални са физическите прояви на този страх. Болният започва да се поти, прималява му, получава световъртеж и т.н.

Този разказ, а и другите по-долу, получихме след допитване в групата “Живот и здраве” във Фейсбук. С най-интересните истории се сдобихме, като помолихме авторите им да ни ги разкажат по-подробно и да си пратят снимки. Ето първата:

Мнение №1: Билки за страхова невроза спасиха дъщеря ми
Мина, излекувах се от тревожно разстройство
Мина Павлова от София

Аз съм от малко градче, макар че през седмицата живея в София, но уикендите задължително се прибирам. Тук си знаем всичко. Като купя нещо от аптеката, докато се прибера, съседката е научила. Разбирате защо отлагах да се захвана с дъщеря ми. Виждах, че е нервна и раздразнена или изпада в безчувственост. Не ѝ потръгна – разделиха се с приятеля ѝ, когато планираха сватбата. Ама в нашето градче ни да идеш на лекар, ни да купуваш психо хапчета. Взех я при мен в София и я водих на доктор. Каза, че има тревожно разстройство, това, което навремето са го наричали страхова невроза.

Доста се влошиха нещата, но Бог помага. Една неделя ми гостува моя приятелка от Червен бряг. Споделих ѝ, а тя веднага извади чудодейно лекарство – каза ми за билките Демир бозан. Поръчах! Първата опаковка – нищо. Не нищо, но леко успокояване. Започна да спи по-добре детето. После бързо тръгна към оправяне. Сега няма потиснатост, плач, тръшкане. Намери си работа, пак излиза с приятелки. Смятам, че се излекува, но не спирам билките. Да се стабилизира!

Мина Павлова, София

По-долу: още лични истории за това как се излекувах от тревожно разстройство.

Как действа Демир бозан при страхова невроза?

 1. Билковата комбинация най-напред повлиява общо нервната с-ма като намалява напрежението в нея. Накратко – работи като успокоително. Някои от лечебните растения в състава на Демир бозан имат подчертано релаксиращо свойство.
 2. Билките въздействат чисто физически срещу физическите симптоми. По този начин те допринасят за успокояване и въвеждане на психическата сфера в нормални граници.
На кои симптоми на страхова невроза се отразява?

Тревожността е субективно усещане, но то има реален израз.Демир бозан за страхова невроза

Ето някои от проявите на страхова невроза и как Демир бозан помага при тяхното ескалиране:

 • Постоянно високо ниво на раздразнителност и изострена чувствителност – Демир бозан намалява тези прояви и привежда пациента към по-спокойно състояние;
 • Безсъние и усилване на тревожността през нощта – пациентите страдат повече през нощта, когато останат сами със страховете си. Липсата на сън увеличава тревожните мисли. На физическо ниво перманентната умора намалява съпротивителните сили. Пиенето на Демир бозан лекува безсънието и подобрява нощната почивка;
 • Лоша концентрация, разсеяност, несигурност в решенията, дистанциране – билките подобряват мозъчното кръвообращение, подпомагайки умствените функции;
 • Високо кръвно – този показател често се повишава при страдащите от страхова невроза. Демир бозан регулира кръвното, което автоматично се отразява и на психическото състояние на пациента;
 • Пристъпи на задух, стягане в гърдите, тремор, треперене – това са типичните физически прояви на страха. Намалявайки общо напрежението билките допринасят за изчезване на тази симптоматика;
 • Гадене, световъртеж, главоболие, потене, слабост – билките имат силен ефект като обезболяващи, тонизират, подкрепят пациента, когато се чувства зле.
Профилактична роля

Демир бозан въздейства и върху причините за страхова невроза – наричаме го профилактика или недопускане на някой проблем да ескалира до болест.

Доказано е, че страховата невроза се поражда от хронично напрежение или от хронична умора, или от двете в комбинация.

Първото се случва при проблемни отношения, трудности, недостиг на пари, шок от загуба на близък и др.

Второто идва след продължително пребиваване в стресираща обстановка – когато с месеци се изпитват негативни чувства, страх, вина и др. Това положение води до трайна умора, депресивност, апатия, нежелание за живот.

Много пациенти споделят след Демир бозан: озлекувах се от тревожно разстройство!

Мнение №2: Демир бозан ме излекува от травматична невроза
Костадин Динчев за Демир бозан при страхова невроза
Костадин Динчев

Аз се излекувах с Демир бозан от травматична невроза и тревожно разстройство, свързано с нея. Това е болест от силен шок, от изживяване на трагичен случай. При мен беше тежка катастрофа. 4 души се помляха, грозна картина. Загубих си съня, не можех да изтрия спомена. После се появи страх от коли – да не стана и аз на парчета.

Поръчах Демир бозан с голяма надежда. Оправда се! Най-хубавото беше, че спря треперенето на ръцете. От катастрофата насам ми трепереха и не можех да работя – часовникар съм!!! Та, спряха треперенето и сърцебиенето. После започнах да спя повече – по 2-3 часа, но пак добре.

Постепенно се увеличи успокояването. Интересно, имах усещане как с всяко събуждане съм по-добре и по-спокоен. Вече съм напълно излекуван. Разбрах го, когато пак се качих на кола. Дано никога не се случват нещастия!

Костадин Динчев, Търговище

Неврози: симптоми

Страхова невроза не е официална болест. Зад понятието се крият няколко вида тревожни разстройства – генерализирано, паническо, депресивно, смесено и други уточнени и неуточнени смущения в психиката.

Всички те се обединяват от две общи черти – страхът възниква по реална, съществуваща причина, и второ, това са обратими, лечими състояния.

Когато споменават страхова невроза, неспециалистите обикновено имат предвид генерализираното разстройство. При него страхът се генерира от обикновени, чести ежедневни събития.

Тази особеност поставя пациентите в неизгодна позиция. Страдащите от фобии например могат да избягват самолети, асансьори, многолюдни места и др. причинители на техния страх. Болните от страхова невроза няма как да се изолират и защитят. При тях страхът често ескалира, нервите им бързо се амортизират и състоянието се задълбочава.

И още за това как да разпознаем, че се нуждаем от успокояващи и подкрепящи билки. За симптоми на неврози се сочат някои прояви, които обикновения работещ човек от големия град приема за нормални. Та нима стресът не е наше ежедневие!

Внимавайте! Невроза се разпознава не по отделните симптоми, а от тяхната комбинация. Освен това се отчита продължителността на проявата им. Всеки може да истерира, да се срине или да се разплаче от нерви, без да е болен. Но когато това се случва периодично и се придружава от други белези, налага се да обърнем внимание.

Общи симптоми на неврози
 • Към най-общите клинични характеристики на неврозите се отнасят устойчиво фиксиране в собственото състояние, слабост (енергията се пилее), повтарящи се безсмислени действия и ритуали (броене, кашляне, движения с ръцете, преобличане, натрапчиви мисли, многократни проверки за заключена врата или изключена ютия.
 • Още признаци: висока степен на тревожно напрежение, разни нарушения на съня, неспособност да се работи, отслабени внимание и памет, емоционална неустойчивост и уязвимост към стресогенни фактори. Бавни реакции, сексуални разстройства, винаги понижено настроение.
 • Главното е: отдалечаване от реалността!
Физически прояви

Нерядко се появяват физически оплаквания. Те са психогенни, тоест няма реална физиологична причина, няма заболяване. И все пак пациентът страда от сърдечни, вегетативни, стомашни, неврологични, кожни проблеми. Това са напълно реални проблеми – например реална болка, които не могат да бъдат пренебрегнати.

Сред най-плашещите симптоми е

Стягане в гърдите на нервна почва

Нерядко се получава затруднено дишане, усещане за тежест или натискане върху гръдни кош или стягане като в обръч. Подобни прояви естествено пораждат подозрения към сърцето или дробовете, обаче по-честият случай е те да бележат нервен срив. Ако симптомът е на нервна почва, той веднага се повлиява от успокоително – било то хапче или билка. В противен случай наистина трябва да се търси сърдечна или дихателна причина.

Психо невроза: симптоми

Психо невроза е по-старо, вече не медицинско название на функционалните разстройства (изменено поведение) – тоест по-леките случаи. Говорим за стресови състояния, неврози, фобии, паника, истерия. Общ симптом са поведенческите изменения, като личността остава незасегната. А отделните състояния имат своя по-специфична симптоматика. Например фобиите се бележат от страх, насочен към съвсем конкретно нещо (напр. тълпи, тесни пространства и пр.), а истериите се разпознават по крайните емоционални изблици.

Паническо разстройство и паник атаки

Това е вторият разпространен тип тревожно разстройство сред наричаните с общото име страхова невроза. И при генерализираното, и при паническото разстройство провокаторът за страха е нещо обикновено от ежедневието.

Разликата е, че при генерализираното пациентът е в постоянна тревожност, чието ниво на моменти се повишава, докато при паническото се изживяват кризи – т.нар. паник атаки.

Паник атаката е остър пристъп на тревожност. Той идва внезапно. Болният не осъзнава какво го е провокирало.

Паническото разстройство представлява поредица от паник атаки, изживявани във времето, като между тях пациентът се намира в напрегнато очакване на следваща криза.

Как по-точно лекува Демир бозан?

Една от съставките на чая е котешка стъпка – билка, която директно намалява напрегнатостта и тревожността. При постоянен прием тя предпазва от повишаване на напрегнатостта. Действието й е ефективно в момента на пристъпа.

Друг компонент е блатният тъжник. Той има седативен ефект, но по-същественото е, че принципно намалява склонността към неврози и податливостта на стрес.

Тези билки се подкрепят от глог, който понижава възбудимостта на нервната с-ма.

Четвъртата билка е великденче – то потиска агресивни прояви, успокоява прекомерната раздразнителност.

Всички съставки в Демир бозан се противопоставят и на физическата симптоматика, която върви със страховата невроза.

Още инфо и източници на английски: Добавки за безпокойство и страхова невроза. Как се ползват билкови добавки при страх и паник атаки? 5 успокояващи билки против тревожността.

Например царевичната коса регулира баланса на вода и соли в тялото, което е от значение за състоянието на нервната с-ма.

Котешката стъпка и глог лекуват главоболие, регулират съня.

Блатен тъжник и хвощ въздействат на сърдечните и други болеви симптоми – те помагат на болни с бодежи в сърцето, свиване „под лъжичката“, спазми в стомаха.

Глогът е доказана билка за т.нар. сърдечна невроза.

Ето защо мнозина пациенти наричат Демир бозан накратко: билки за нерви.

Какво разказват болните? Едни се радват, че се лекуват с естествени средства и безопасно, без да прибягват до хапчета. Други подчертават приятната страна – терапия с вкусен чай. А ето и някои конкретни истории, които публикуваме с разрешение.

Мнение №3: Лекуваха чревна инфекция, а било невроза
Сия Милева за Демир бозан при страхова невроза
Сия Милева

Искам всички да научат как 2 месеца ме лекуваха от чревна инфекция, каквато се оказа, че нямам. Обърнах се към лекар заради диария. Не беше силна, с леки коремни болки, обаче мине и пак се появи. Не беше голям проблем, но се притесних.

Почнахме лечение за чревно разстройство, а проблемът не минава. Защото се оказа не чревно, а нервно разстройство. Получавала съм диария от притеснения. Аз не се усетих, че започна, когато ме съкратиха.

Сега за лечението – то също е просто и лесно. Взех билките Демир бозан, които са за нерви. Лекуват болни нерви и неврози. Първо спря диарията, не съм имала проблем от есента. Излекуваха ми се и други неща, които не съм усещала – напрежение, раздразнение, потиснатост. Благодарна съм на Демир бозан, че ме излекува!

Сия Милева, гр. Поморие

Вижте и ТОВА:

Препоръчайте и вие добри билки при страхова невроза или пък споделете как ви е подействала комбинацията Демир бозан, като използвате нашия форум ТУК, за да оставите своето мнение!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
, , ,
Колко струва Демир бозан и откъде се взема?
Истинската комбинация по рецепта на "Фарма витал" струва 43 лева, като доставката е включена в нея. Можете да си я поръчате на телефон 0888 571 981 или като използвате формата за поръчки по-долу. Ако поръчате 2 кутии, ще получите 6 лева отстъпка и ще платите 80 вместо 86 лева. Също така може да се купи на място от аптеките на "Фрамар" и в София на ул. "Три уши" №5, където се намира дрогерия "Жанин". Отново в София в района на "Пирогов" се намира аптека "Авицена". Точният адрес е "Иречек" №2. Също така може да се намери и в кв. Сухата река в София, в Бургас и Петрич. Ето я и формата за поръчка:
  This Post Has 7 Comments

  1. Lina v.

   Това за диарията е абсолютно точно! Да се намери един човек да го каже. Не само диария, може и запек да се получи. Запекът и диарията показват нервни болести, но малко го знаят. Благодаря за споделеното.

  2. Vili

   Аз съм пила Демир бозан за стомашна невроза и помогна. Казаха ми, че са билки за нервни болести. Аз като се изплаша и ми е неспокойно, започва да ме боли стомаха. Билките ги пий по моя схема – намаляващо от 3 до 1 чай и поддържащо още 2 месеца по 1 чай.

  3. Ангелина Манева

   Синът ми заседна в асансьор и оттогава почна да се страхува. Не влиза в асансьори и в други тесни места. Също и на тъмни места не иска. Например не ходи вече до избата, страх го е. Той не казва страх, но измисля поводи да не отиде. Това дали е болест, Демир бозан ще помогне ли?

   1. Виктор М.

    Да, със сигурност, госпожо. Ще го успокои и ще му помогне да мисли по-спокойно и трезво. Опитайте лечение с една кутия, то ще си покаже. Аз пия Демир бозан за страх от височина, защото започнах работа на висок етаж и е ужасно.

  4. Иванка Янкова

   Получавам задух, когато се паникьосам и е ужасяващо! Въздухът не минава и сякаш ще умра. А да попитам, възможно ли е наистина да се задуша?

  5. Не съм лекар, но знам

   Възможно е! Веднага пийте успокояващо, за да ви отпусне. А по-добре е да пиене превантивно, за предпочитане билков чай, за да не стигате до задушаване. Това му е опасното на психозите!

  6. Малина Т.

   Страх ме е от тъмно, привиждат ми се умрели хора, които познавам, но и непознати. Баба ми идва г/д през месец. Дайте идея това мозъчно откронение ли е и трябва ли да се лекувам ли?

  Вашият коментар